ΣΕΦ: 25 χρόνια λαμπρής ιστορίας

ΣΕΦ: 25 χρόνια λαμπρής ιστορίας

3' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ηλικία που άγγιξε το 1/4 του αιώνα, το στάδιο «Ειρήνης και Φιλίας» παραμένει επίκαιρο τόσο από λειτουργικής όσο και από αρχιτεκτονικής πλευράς. Κατασκευάστηκε για το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στίβου (Μάρτιος 1985) και εγκαινιάστηκε από τον Ανδρέα Παπανδρέου, στις 16 Φεβρουαρίου του 1985. Στην κεντρική σάλα έχουν επιτευχθεί παγκόσμια και ευρωπαϊκά ρεκόρ σε πολλά αθλήματα, ενώ θεωρείται το πλέον πολυ-λειτουργικό κλειστό της χώρας μας.

Στο σημείο που κατασκευάστηκε το ΣΕΦ τελείωνε η παραλία του Νέου Φαλήρου. Εκατοντάδες τόνοι τσιμέντου έπεσαν μέσα στο νερό προκειμένου να μπουν οι βάσεις για το αθλητικό κόσμημα του Πειραιά. Η Εμμανουέλα Καβαδά, προϊσταμένη στο τμήμα έρευνα – αγορά στη διεύθυνση ανάπτυξης και αξιοποίησης, εργάζεται στο ΣΕΦ από τα… θεμέλια: «Επιασα δουλειά τον Ιούλιο του 1984. Πιτσιρίκα, τότε, πήγα σε έναν, υπό μπάζωση, χώρο όπου υπήρχαν τεράστια βουνά από τσιμέντο και 4-5 σκυλάκια έκαναν… τσουλήθρα στις τσιμεντοκατασκευές. Ως κατασκευή ήταν πολύ πιο μπροστά από την εποχή της», θυμάται η κ. Καβαδά.

Το ΣΕΦ αποτελεί ένα χαρακτηριστικό δείγμα της τεχνοτροπίας της τελευταίας 20ετίας του 20ού αιώνα. Υπάρχουν αρκετές ομοιότητες με την «Αρένα» του Μιλάνου και το «Παλαί» της Βουδαπέστης. «Ο κόσμος ερχόταν για να το δει. Ακόμα και σε μικρές διοργανώσεις… δεν έπεφτε καρφίτσα», θυμάται ο Διευθυντής Αξιοποίησης και εκμετάλλευσης Σίμος Τσεριγκώνης.

Το 1985 η ιστορία του ΣΕΦ συνδέθηκε και με θέμα που αφορούσε απαγορευμένες ουσίες στο ευρωπαϊκό στίβου. Οι Ελληνες πέρασαν από έλεγχο και το ιδιωτικό εργαστήριο είπε στον ΣΕΓΑΣ ότι περισσότεροι από 12 αθλητές ενδέχεται να ντοπαρίστηκαν. Το ευρωπαϊκό διεξήχθη χωρίς τη συμμετοχή τους αλλά όταν βγήκαν τα αποτελέσματα από εξουσιοδοτημένο εργαστήριο του εξωτερικού αποδείχθηκε ότι ο αποκλεισμός ήταν άδικος. Μεγάλη συζήτηση είχε γίνει και για την κατασκευή των κουλουάρ, τα οποία ήταν πέντε αντί για έξι.

Στους χώρους του σταδίου έχουν διεξαχθεί πολλοί και σημαντικοί διεθνείς αγώνες. Αυτό, όμως, που έχει μείνει στις μνήμες των υπαλλήλων είναι το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα μπάσκετ και όχι οι Ολυμπιακοί Αγώνες. «Η διοργάνωση του 2004 δεν άγγιξε καθόλου το προσωπικό του σταδίου. Κανένας μας δεν θα ξεχάσει το 1987. Μετά την ολοκλήρωση του τελικού Ελλάδας – ΕΣΣΔ και την επικράτηση της ελληνικής ομάδας, στα δημοσιογραφικά άνοιξαν μια σαμπάνια η οποία έβρεξε τον Ανδρέα Παπανδρέου που καθόταν ακριβώς από κάτω, στις θέσεις των επισήμων. Ο, τότε, πρωθυπουργός δεν αντέδρασε καθόλου. Αντίθετα γιόρταζε και αυτός με όλους μας», θυμάται ο κ. Τσεριγκώνης ενώ ο παλαιός αθλητής του πιγκ πογκ συμπληρώνει: «Ολο το προσωπικό ήμασταν χαρούμενο γιατί ζήσαμε από κοντά το Ευρωμπάσκετ. Δουλεύαμε και απολαμβάναμε το θέαμα».

Το ΣΕΦ πολλές φορές έχει γίνει στόχος οπαδών του μπάσκετ. «Τα μεγαλύτερα επεισόδια είχαν γίνει το 1988 στον αγώνα κυπέλλου ΑΕΚ – Αρη και στον, φετινό, 4ο τελικό ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό. Το 1988 μαζεύαμε τα αίματα από τους διαδρόμους. Οταν γίνονται καταστροφές μας πιάνει όλους κατάθλιψη, γιατί είναι σα να γίνονται σπίτι μας. Θα ήθελα να πω ότι μετά το 2004, το ΣΕΦ έχασε τον βηματισμό του. Τώρα τελευταία άρχισε πάλι να ζωντανεύει», μας λέει ο κ. Τσεριγκώνης.

Οι σημαντικές στιγμές του σταδίου

Η πρώτη διοργάνωση που διεξήχθη στο στάδιο «Ειρήνης και Φιλίας» ήταν oι πανελλήνιοι αγώνες κλειστού στίβου, οι οποίοι αποτέλεσαν πρόβα για το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Το 1986 ξεχώρισαν τα ευρωπαϊκά της ελευθέρας και της ελληνορωμαϊκής πάλης. Αλλα σημαντικά γεγονότα:

1987: Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα μπάσκετ, πιγκ πογκ, ρυθμικής

1989: Παγκόσμια πρωταθλήματα βόλεϊ και ξιφασκίας νέων. Παγκόσμιο ψυχιατρικό συνέδριο.

1990: Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα ενόργανης γυμναστικής γυναικών, εφήβων – νεανίδων και παγκόσμιο τάε κβον ντο. Πρώτη συναυλία των Σκόρπιονς και Μπάρι Γουάιτ στην Ελλάδα.

1991: Μεσογειακοί Αγώνες, παγκόσμια πρωταθλήματα ρυθμικής και χάντμπολ νέων.

1994: Παγκόσμιο πρωτάθλημα ξιφασκίας

1998: Παγκόσμιο και ευρωπαϊκό πρωτάθλημα καράτε

1999: Παγκόσμια πρωταθλήματα πάλης, άρσης βαρών

2004: Ολυμπιακοί Αγώνες βόλεϊ.

Το Στάδιο «Ειρήνης και Φιλίας» έχει συνδέσει το όνομά του και με μεγάλες επιτυχίες της ομάδας μπάσκετ του Ολυμπιακού, ιδιαίτερα τη δεκαετία του ’90, καθώς επίσης με σημαντικά πολιτικά συνέδρια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή