Ο Παλαιοκώστας πίσω από τον φάκελο – βόμβα

Ο Παλαιοκώστας πίσω από τον φάκελο – βόμβα

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο δραπέτης Βασίλης Παλαιοκώστας βρίσκεται, όπως όλα δείχνουν, πίσω από το δέμα – βόμβα που προκάλεσε τον θάνατο, στις 24 Ιουνίου, του υπασπιστή και στενού συνεργάτη του τότε υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, Γιώργου Βασιλάκη. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», συνολικά δεκατέσσερα αποτυπώματα που ανήκουν στον κακοποιό, παλαμικά και δακτυλικά, έχουν βρεθεί στον φάκελο μέσα στον οποίο είχε τοποθετηθεί ο εκρηκτικός μηχανισμός. Παρά την ισχύ της έκρηξης, που κατέστρεψε το γραφείο του αστυνομικού υποδιευθυντή, οι άνδρες της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών κατάφεραν να εντοπίσουν στα υπολείμματα του φακέλου ίχνη του διαβόητου κακοποιού. Κι αυτό διότι, όπως σημειώνουν πηγές της «Κ», ανοίγοντας το δέμα, ο άτυχος αστυνομικός τοποθέτησε στο πάτωμα τον φάκελο, με συνέπεια να μείνει τελικά σχεδόν ανέπαφος από την έκρηξη. 

Τα αποτυπώματα ήταν… γνωστά

Τα αποτυπώματα του Παλαιοκώστα εντοπίστηκαν λίγες μόνον ημέρες μετά το τραγικό συμβάν. Εγινε προσπάθεια η πληροφορία να παραμείνει κρυφή, καθώς, στο μεταξύ, η ΕΛ.ΑΣ. έθεσε σε εφαρμογή σχέδιο για τον εντοπισμό και τη σύλληψη του Παλαιοκώστα. Κάποιες διαρροές στον Τύπο φέρονται, ωστόσο, να υποχρέωσαν την Αντιτρομοκρατική και την ΕΥΠ σε αναπροσαρμογή του σχεδιασμού τους. Σήμερα, έχει συγκροτηθεί ειδική ομάδα, στην οποία φέρονται να συμμετέχουν επίλεκτοι αστυνομικοί, με μοναδική αποστολή τον εντοπισμό του Βασίλη Παλαιοκώστα. Οι έρευνες, κατά πληροφορίες, επικεντρώνονται σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας. 

Η προκήρυξη

Σύμφωνα με την κυρίαρχη άποψη που διατυπώνουν αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. και στελέχη της Κατεχάκη, τη βόμβα δεν κατασκεύασε ο Βασίλης Παλαιοκώστας. αλλά κάποιο άτομο με ειδικές γνώσεις στην κατασκευή εκρηκτικών μηχανισμών. Ο Παλαιοκώστας πιθανολογείται ότι ήταν αυτός που έριξε τον φάκελο σε ταχυδρομικό κουτί στην περιοχή της Κυψέλης και γι’ αυτό στον φάκελο έχουν βρεθεί τα αποτυπώματά του. Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι στόχος ήταν το πολιτικό γραφείο του κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, όπου, άλλωστε, η έκρηξη του μηχανισμού θα προκαλούσε περισσότερα θύματα. Στις 10 Ιουλίου, στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» δημοσιεύθηκε προκήρυξη ανάληψης ευθύνης που έφερε υπογραφή «Θανάσης Κλάρας» (το πραγματικό όνομα του Αρη Βελουχιώτη) και κατέληγε με την επισήμανση ότι το όνομα της νεοσύστατης οργάνωσης θα γινόταν γνωστό σε ένα από τα επόμενα χτυπήματα. «Στο μέτρο του δυνατού, θα κάνουμε τη ζωή τους δύσκολη και τον θάνατό τους ευκολότερο, εάν και εφ’ όσον το επιδιώκουν με τις πράξεις τους. Εχουμε στρατηγική και σχέδιο, είμαστε ετοιμοπόλεμοι, μα προπάντων δεν αστειευόμαστε. Τα χειρότερα για εσάς άρχοντες της συσκότισης και του ψεύδους έρχονται», έγραφε μεταξύ άλλων ο συντάκτης της επιστολής – προκήρυξης. 

Διασυνδέσεις

Διασύνδεση Παλαιοκώστα με την τρομοκρατία είχε προκύψει, σύμφωνα με αποκάλυψη της «Κ», στη διάρκεια των ερευνών για τον «Επαναστατικό Αγώνα». Τότε, είχε διαπιστωθεί ότι ένα Renault Scenic που χρησιμοποιούσαν τα μέλη της οργάνωσης (βρέθηκε καμένο στις 25 Απριλίου στη Λαμπρινή) είχε κλαπεί την ίδια ημέρα, από το ίδιο σημείο (και προφανώς από τα ίδια άτομα) με αυτοκίνητο τζιπ που είχε χρησιμοποιήσει η συμμορία του Παλαιοκώστα στη Θεσσαλονίκη. Και τον Απρίλιο του 2009, όμως, στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία είχαν περιέλθει πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες, άτομα που κινούνται στον σκληρό πυρήνα των αντιεξουσιαστών και έχουν φωτογραφηθεί ως διαχειριστές του λεγόμενου «επαναστατικού ταμείου» είχαν μεσολαβήσει προκειμένου να φτάσουν στα χέρια του Βασίλη Παλαιοκώστα δύο «καθαρά» πιστόλια, τα οποία ο δραπέτης θα παρελάμβανε μετά την απόδρασή του από τον Κορυδαλλό. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα εν λόγω όπλα πράγματι βρέθηκαν στο τζιπ που εγκατέλειψε ο Παλαιοκώστας καταδιωκόμενος στην περιοχή του Αλεποχωρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή