Μετατροπή συμβατικού αυτοκινήτου σε ηλεκτρικό

Μετατροπή συμβατικού αυτοκινήτου σε ηλεκτρικό

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θα μπορούσε το παλιό σας αυτοκίνητο, του οποίου η μηχανή έχει ήδη «πέσει», να μετατραπεί σε… ηλεκτρικό; Και όμως γίνεται, σύμφωνα με σχετικό ερευνητικό έργο του ΕΜΠ, το οποίο παρουσιάστηκε χθες. Μάλιστα, το κόστος είναι κάθε άλλο παρά απαγορευτικό, αφού φτάνει τις 5.000 – 7.000 ευρώ, βεβαίως για αυτοκίνητα μικρού κυβισμού. Η εντυπωσιακή αυτή δυνατότητα προέκυψε από το ερευνητικό έργο «Μετατροπή Συμβατικών Αυτοκινήτων σε Ηλεκτρικά» (City Battery Electric Car – CiBEC), τα πρώτα αποτελέσματα του οποίου παρουσιάστηκαν χθες στην Αίγλη του Ζαππείου από τον επιστημονικό υπεύθυνο του έργου, κ. Ευάγγελο Χριστοφόρου, αναπληρωτή καθηγητή ΕΜΠ. Το έργο χρηματοδοτήθηκε από τη νομαρχία Αθηνών, γι’ αυτό και ο απερχόμενος νομάρχης κ. Γιάννης Σγουρός παραβρέθηκε στην παρουσίαση.

Τα οχήματα που θα μετατρέπονται σε ηλεκτροκίνητα θα παίρνουν ρεύμα από μπαταρίες λιθίου. Το κόστος μετατροπής είναι συνάρτηση του αριθμού και του κόστους των μπαταριών, καθώς πρόκειται για το πιο ακριβό μέρος του εξοπλισμού. Από την άλλη όμως, όσο περισσότερες μπαταρίες διαθέτει το όχημα τόσο μεγαλύτερη είναι η αυτονομία του, η οποία υπολογίζεται σε 80 – 160 χιλιόμετρα. Απόσταση που κρίνεται ικανοποιητική, ειδικά για κίνηση στην πόλη. Το πρόγραμμα CiBEC διαμόρφωσε επίσης και μια ηλεκτρονική συσκευή, η οποία θα παρέχει χρήσιμες πληροφορίες (άδεια, ασφάλιση, διαθέσιμες θέσεις στάθμευσης κ. λπ.), η οποία μπορεί να ενσωματώνεται στο Ι. Χ.

Πολύ μεγάλη σημασία έχει η καινοτομική εφαρμογή του προγράμματος για μια μέθοδο ταχείας παραγωγής υδρογόνου και ηλεκτρικής ενέργειας από το… νερό (πόσιμο, μη πόσιμο και θαλασσινό)! Με τον τρόπο αυτόν κάθε νοικοκυριό θα μπορεί να μετατραπεί σε μικρή μονάδα παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος! Με αυτήν την εφαρμογή το κόστος χρήσης του ηλεκτρικού αυτοκινήτου ελαχιστοποιείται (οι ερευνητές μιλούν για ένα ευρώ ανά 100 χιλιόμετρα!) και η απόσβεση της μετατροπής μπορεί να έλθει σε δύο χρόνια, με μέσο όρο κυκλοφορίας 30.000 χλμ. /χρόνο. Αναμφίβολα δελεαστικές δυνατότητες, σε εποχή κρίσης…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή