Μπουτάρης – Ανθιμος, μια θυελλώδης ιστορία

Μπουτάρης – Ανθιμος, μια θυελλώδης ιστορία

3' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν ήταν η πρώτη φορά. Ο κ. Μπουτάρης απλώς πήγε σε μια από τις προεκλογικές του εκδηλώσεις, στις οποίες δοκιμάζει αν δουλεύει η θεωρία του χάους. Καθώς την προηγούμενη φορά είχε αναπτύξει εκείνες τις ριζοσπαστικές προτάσεις για νυχτερινή τσόντα στο τοπικό κανάλι, ο πήχυς είχε ανέβει ψηλά. Ετσι, αφού ζέστανε το κοινό ορίζοντας το «τρίγωνο της συμφοράς» με τους κ. Παπαγεωργόπουλο, Ψωμιάδη και Ανθιμο στις τρεις γωνίες σαν να επρόκειτο για μπάλες μπιλιάρδου, πήρε τη στέκα και… «ο Ανθιμος μου θυμίζει Μουτζαχεντίν!» είπε μισογελώντας. «Αφήστε που αντί να κάνει συσσίτια, κάθε εβδομάδα αλλάζει άμφια!». Ο Γ. Ραγκούσης που καθόταν ήσυχος στη γωνία του, θα πρέπει να ένιωσε σαν τον άνθρωπο στο μάτι του κυκλώνα όταν βλέπει τον πρώτο κεραυνό.

Οπως ακριβώς συμβαίνει και στο απλοϊκό μοντέλο της θεωρίας του χάους, που μια πεταλούδα πετάει στον Αμαζόνιο και εξαιτίας της ένας τυφώνας σαρώνει την Ινδονησία, το πεταλούδισμα του κ. Μπουτάρη δεν μπορούσε να μείνει ατιμώρητο. Και έτσι τα σύννεφα μαζεύτηκαν πάνω από τον ναό του Αγίου Δημητρίου, το πρωί της Τρίτης. Διόλου τυχαίο που ο πολιούχος της Θεσσαλονίκης είθισται να απαθανατίζεται στις ιερές εικόνες αναμαλλιασμένος και με το σπαθί στο χέρι. Εάν ο κ. Μπουτάρης δεν είχε το γνωστό κρου-κατ, είναι βέβαιον πως και το δικό του το μαλλί δεν θα ήταν σε καλύτερη κατάσταση μετά τη δοξολογία. Γιατί στη γιορτή του Αγίου Δημητρίου ο Ανθιμος σήκωσε το ιερό ξίφος.

«Τι θες εσύ εδώ;», ανέκραξε μόλις εντόπισε μέσα στο ποίμνιο τον κ. Μπουτάρη. «Πρόσεχε καλά! Οσο ζω εγώ, δήμο δε θα δεις!». Και για επιδόρπιο, τον φοβέρισε στα σαλονικιώικα: «Θα σου άρεσε να πω εδώ μέσα ότι είναι Βούλγαρος και όχι Ελληνας;». Και πέτυχε έτσι μέσα στην εκκλησία το εφέ αναψοκοκκινίσματος που κάθε Παοκτζής βιώνει όποτε ακούγεται η λέξη «Βούλγαρος» μέσα στην Τούμπα. Από κει και πέρα, πολλές τούμπες θα ακολουθούσαν – γιατί και πολλές προηγήθηκαν.

Βλέπετε, δεν έχουμε να κάνουμε με μία απλή κόντρα. Πρόκειται για μια θυελλώδη ιστορία, αντάξια των απογόνων της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Τον παλαιό εκείνο τον καιρό, που η σύζυγος του κ. Μπουτάρη άφησε τα εγκόσμια για να ταξιδέψει σε τόπους χλοερούς, όπου οι Ανθιμοι του δικού μας κόσμου έχουν απαγορευτικό, ζήτησε ως τελευταία επιθυμία την καύση της σορού της. Τι κι αν ο κ. Μπουτάρης ζήτησε να γίνει νεκρώσιμος ακολουθία; Τελικώς, η κυρία Μπουτάρη, μια από τις πιο γνωστές και αγαπητές κυρίες της πόλης, ταξίδεψε άνευ ψαλμωδίας, και ο σύζυγός της ενεγράφη στα μαύρα εκκλησιαστικά κατάστιχα…

Από τότε το «ελάτε και με το σκουλαρίκι σας», του μακαριστού Χριστόδουλου, σταμάτησε να ισχύει για τον κ. Μπουτάρη. Ο μητροπολίτης Ανθιμος δεν βλέπει και με μεγάλη συμπάθεια το τρυπημένο αυτί του μποέμ υποψήφιου – εκτός και αν το αντιμετωπίζει σαν προέκταση της χριστιανικής παραβολής με το μάγουλο, και επιθυμεί σφόδρα να του τρυπήσει και το άλλο αυτί. Δεν είναι μόνο τα χιουμοριστικά σποτάκια του κ. Μπουτάρη, όπως το «Ψηφίζω Μπουτάρη, μεγάλη του η χάρη!», που ανακράζει τηλεοπτικώς μια κομπάρσος υποδυόμενη την ημίτρελη θεούσα, που διαολίζουν τον μητροπολίτη.

Στον Αγιο Δημήτριο

Πρόκειται για τη σύγκρουση δύο κόσμων. Από τη μια ο κ. Μπουτάρης, που αυτή την εβδομάδα πρέπει πρώτη φορά στη ζωή του να πάτησε στον Αγιο Δημήτριο (… και μετά απ’ αυτά που έγιναν μάλλον δύσκολα θα τον ξαναδεί το ποίμνιο). Από την άλλη ο Ανθιμος, που ένα μήνα πριν πήγε πρώτη φορά στην Ομόνοια και επειδή είδε μαύρους να τριγυρνούν είπε έξαλλος στο κήρυγμά του πως «μαύρισε ο τόπος!» και «όπως πάμε θα αποκτήσουμε παράρτημα της Αλ Κάιντα» (… οπότε κι αυτόν δύσκολα θα τον ξαναδούν οι μαύροι). Οι πιο πολεμοχαρείς Θεσσαλονικείς ήδη τρίβουν τα χέρια τους. Η επόμενη σπίθα μπορεί να πεταχτεί μόλις ο κ. Μπουτάρης ξαναπεί πως θέλει να φέρει τουρισμό από την Τουρκία στη Θεσσαλονίκη. ΄Η όταν ο μητροπολίτης ξανακούσει για την «Κάρτα του πολίτη» και η γενειάδα του ηλεκτριστεί, καθώς «η κάρτα έχει το 666!» και «αν τη χάσουμε η αναπλήρωση θα γίνεται με έναν ηλεκτρονικό σχηματισμό επί του δέρματός μας»! Με την κάλπη να αχνοφαίνεται στο βάθος, ο ιερός πόλεμος έχει μόλις αρχίσει…

Προειδοποιητικό «σφύριγμα»

Ο Γ. Παπανδρέου θα πρέπει ακόμα να νιώθει πόνους στον αυχένα από την επιμονή του να χαζεύει το ξίφος του Αγίου Δημητρίου στον τρούλο της εκκλησίας, για να μην κοιτάξει δίπλα του και δει τον Ανθιμο να ξιφουλκεί εναντίον του κ. Μπουτάρη.

Βλέπετε, από νωρίς ο ιεράρχης είχε προσεγγίσει τον πρωθυπουργό με τη βοήθεια της Παναγίας, στην οποία εμπιστεύθηκε τον ρόλο που η Αλίκη Βουγιουκλάκη είχε δοξάσει στο παρελθόν: την έκανε δόλωμα! Ο Ανθιμος πήρε την εικόνα της Παναγίας της Τριχερούσας (ναι, υπάρχει και Παναγία με 3 χέρια, δεν είναι μεταμφίεση της θεάς Κάλι) και πλησίασε τον πρωθυπουργό για να του την κάνει δώρο.

Κι έτσι του σφυρίξε ένα προειδοποιητικό «μαζέψτε τον κ. Μπουτάρη. Θα γίνουμε άνω κάτω»!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή