Κυβερνοεπίθεση στο υπ. Αμυνας από αγνώστους

Κυβερνοεπίθεση στο υπ. Αμυνας από αγνώστους

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στόχος κυβερνοεπίθεσης έγινε προχθές το σύστημα παροχής Διαδικτύου του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, με τον δράστη ή τους δράστες να επιτυγχάνουν να εισχωρήσουν στο δίκτυο πρόσβασης των υπαλλήλων του υπουργείου στο Διαδίκτυο. Αξίζει να σημειωθεί ότι η επίθεση εκδηλώθηκε αμέσως μόλις εγκαταστάθηκε στο υπουργείο το νέο, αναβαθμισμένο σύστημα προστασίας από ιούς και κακόβουλες ενέργειες, το οποίο εξελισσόταν τους τελευταίους πέντε μήνες.

Μόλις ο ιός εισήλθε στο σύστημα, ενεργοποιήθηκε η δικλίδα προστασίας και έπεσαν οι διακόπτες με αποτέλεσμα να γίνει αντιληπτό ότι εξελισσόταν κυβερνοεπίθεση.

Εκτός λειτουργίας το σύστημα

Το σύστημα που υποστηρίζει το Διαδίκτυο στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας αναμένεται να παραμείνει εκτός λειτουργίας για τις επόμενες ημέρες, καθώς θα πρέπει να ελεγχθούν ένας προς ένας περίπου 200 υπολογιστές, προκειμένου να βρεθεί το σημείο εισβολής του ιού, ο οποίος εντοπίσθηκε και είναι μη αναγνωρίσιμος.

Από τον τρόπο που έγινε η παραβίαση, οι τεχνικοί υπολογιστών του υπουργείου μιλούν για πολύ καταρτισμένο δράστη.

Πάντως, όπως αναφέρουν από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, δεν υπήρξε πρόβλημα με απόρρητα έγγραφα ή αλληλογραφία, καθώς το υλικό που διακινείται μέσω του συγκεκριμένου δικτύου είναι αδιαβάθμητο. Επιπλέον, τα Επιτελεία των τριών Οπλων διαθέτουν δικά τους, ξεχωριστά υποσυστήματα, με αναβαθμισμένο επίπεδο ασφαλείας.

«Αποχή» της Ελλάδας από νατοϊκή άσκηση

Εν τω μεταξύ, την απόφασή της να απόσχει από την επί χάρτου αεροπορική άσκηση του ΝΑΤΟ «Noble Aspect», όπως και τα προηγούμενα χρόνια, γνωστοποίησε χθες η Ελλάδα στη διοίκηση της Συμμαχίας.

Η απόφαση σχετίζεται με τις αιτιάσεις της Τουρκίας για τα όρια δικαιοδοσίας των νατοϊκών κέντρων ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας στη Λάρισα και τη Σμύρνη και κατ’ επέκταση με τα όρια του ελληνικού εναέριου χώρου, καθώς και με την απαίτηση της Τουρκίας να μη συμπεριληφθεί στη συγκεκριμένη άσκηση η Λήμνος.

Στην ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Αμυνας για το θέμα, αναφέρεται ότι τους τελευταίους μήνες έχει τεθεί προς τις νατοϊκές Αρχές ζήτημα ανάκλησης των λεγόμενων «κανόνων Λουντς του 1984», που αφορούσαν έναν νατοϊκό «οδηγό αποφυγής εντάσεων», όπως αναφέρουν στρατιωτικές πηγές, αλλά και ανάκλησης των οδηγιών του νατοϊκού διοικητή για το Αιγαίο, του 2006.

Η Συμμαχία αγνοεί τις ελληνικές θέσεις

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι η χώρα μας σταθερά απέχει από τη συγκεκριμένη άσκηση τα τελευταία χρόνια, παρουσιάζοντας κάθε φορά τις ενστάσεις της για τον σχεδιασμό, οι οποίες είναι οι ίδιες και, όπως φαίνεται, δεν εισακούονται από τη νατοϊκή διοίκηση που κάθε χρόνο επανέρχεται με τον ίδιο σχεδιασμό.

Μάλιστα, στρατιωτικές πηγές ανέφεραν, παραπέμποντας στις απαντήσεις που λαμβάνει η Αθήνα από τις συμμαχικές αρχές, ότι «το ΝΑΤΟ κατά την πάγια τακτική του αποφεύγει να πάρει θέση επί συγκεκριμένων ζητημάτων, με τον τρόπο αυτό, όμως, στην πράξη παίρνει θέση».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή