Μάριο Μονιτσέλι, ο «πατέρας» της ιταλικής κωμωδίας

Μάριο Μονιτσέλι, ο «πατέρας» της ιταλικής κωμωδίας

1' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΠΩΛΕΙΑ. Εξοδο από τη ζωή, μέσα από το παράθυρο του νοσοκομείου στο οποίο νοσηλευόταν, έκανε σε ηλικία 95 ετών ο Μάριο Μονιτσέλι, ένα από τα χαρακτηριστικότερα ονόματα της ιταλικής κωμωδίας. Ο Μονιτσέλι πήδηξε από το παράθυρο του δωματίου του στο νοσοκομείο Σαν Τζιοβάνι της Ρώμης, όπου νοσηλευόταν με καρκίνο σε τελικό στάδιο. «Πατέρα» της ιταλικής κωμωδίας τον είχαν χαρακτηρίσει, αφού στη διάρκεια της καριέρας του είχε υπογράψει τις πιο γνωστές παγκοσμίως ιταλικές κωμωδίες, σαν το «Εντιμότατοι φίλοι μου» και το «Ο κλέψας του κλέψαντος», ενώ μέσα από αυτές έκανε διάσημους και εκτός Ιταλίας πρωταγωνιστές όπως ο Βιτόριο Γκάσμαν, ο Ούγκο Τονιάτσι, αλλά και η Κλαούντια Καρντινάλε.

Ο Μονιτσέλι, που γύρισε περίπου 70 ταινίες, έκανε την πρώτη του εμπορική επιτυχία το 1949 με την κωμωδία «Ο Τοτό ψάχνει σπίτι». Το 1958 ακολούθησε ο «Κλέψας του κλέψαντος» με τους Βιτόριο Γκάσμαν, Μαρτσέλο Μαστρογιάνι και Ρενάτο Σαλβατόρι, ενώ την επόμενη χρονιά κέρδισε το Χρυσό Λιοντάρι της Μόστρα με τον «Μεγάλο πόλεμο», με τον Γκάσμαν και τον Αλμπέρτο Σόρντι.

«Η ιταλική κωμωδία είναι μια κωμωδία που είναι λίγο ειρωνική, μερικές φορές πικρή, σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και δραματική ή τραγική», έλεγε. Βαθιά πολιτικοποιημένος και ενεργός στην ιταλική Αριστερά, δεν έπαψε ποτέ να συμμετέχει στα κοινά. Την περασμένη χρονιά είχε καλέσει τους φοιτητές να διαμαρτυρηθούν έντονα για την πρόθεση της κυβέρνησης να περικόψει τα κονδύλια για τον πολιτισμό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή