Ο Πετέν δεν έχει θέση στον χάρτη της Γαλλίας

Ο Πετέν δεν έχει θέση στον χάρτη της Γαλλίας

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ένα τρίτο των ονομάτων των οδών θα αλλάξει το δημοτικό συμβούλιο του χωριού Τραμπλουά στις γαλλικές Αρδένες, στα σύνορα με το Βέλγιο. Οι τρεις δρόμοι του χωριού ονομάστηκαν προς τιμήν ισάριθμων ηρώων των Παγκόσμιων Πολέμων: των στραταρχών Φερντινάν Φος, Ζοζέφ Ζοφρ και Φιλίπ Πετέν.

Υποκύπτοντας στις πιέσεις του Παρισιού και εβραϊκών οργανώσεων της Γαλλίας, το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε να μετονομάσει τους δρόμους, ώστε να απαλειφθεί αυτό του στρατάρχη Φιλίπ Πετέν, του δωσίλογου ηγέτη της κατεχόμενης από τους ναζί Γαλλίας μεταξύ 1941 και 1944. «Είναι γελοίο. Είναι αλήθεια ότι ο Πετέν ήταν προδότης στον πόλεμο, αλλά όλα αυτά ανήκουν πια στο παρελθόν. Δεν είναι σωστό να σκεφτόμαστε έτσι στις μέρες μας», λέει ο 27χρονος μηχανικός αυτοκινήτων Λοράν Ζοστ.

Το Τραμπλουά ισοπεδώθηκε από το γερμανικό πυροβολικό το 1916. Το μνημείο πεσόντων φέρει τα ονόματα 15 κατοίκων του χωριού που έπεσαν στο πεδίο της μάχης. Η αναταραχή γύρω από την οδό Πετέν ξεκίνησε πέρυσι, μετά το άρθρο δημοσιογράφου που αποκάλυψε ότι εκτός από το Τραμπλουά άλλες δύο κωμοπόλεις της χώρας διέθεταν οδούς Πετέν. Μετά την κατακραυγή, οι δύο άλλες κωμοπόλεις μετονόμασαν τις επίμαχες οδούς. «Ηταν σκανδαλώδες. Συνάντησα τον δήμαρχο και τα επιχειρήματά του δεν με έπεισαν», λέει ο δημοσιογράφος Γκιγιόμ Λεβί.

Η αρθρογραφία του Λεβί κέντρισε το ενδιαφέρον εβραϊκών οργανώσεων στο Παρίσι, που διοργάνωσαν εκστρατεία για τη μετονομασία της οδού. «Αναγκάστηκα να συγκαλέσω έκτακτο δημοτικό συμβούλιο για να τους πω ότι είμαστε η τελευταία πόλη στη Γαλλία με οδό Πετέν. Η μετονομασία ψηφίστηκε ομόφωνα», λέει ο δήμαρχος Ζαν-Πολ Ουρί. Μειοψηφία Γάλλων, όμως, συνεχίζει να στηρίζει τον στρατάρχη Πετέν και τις επιλογές του στην κατεχόμενη Γαλλία. «Το 1940 η κυβέρνηση αδυνατούσε να λάβει οποιαδήποτε πρωτοβουλία, λόγω του χάους της κατάρρευσης του μετώπου. Ο πρώτος που προθυμοποιήθηκε ήταν ο Φιλίπ Πετέν. Αργότερα, όλα τα σφάλματα έπεσαν πάνω του. Χωρίς την παρέμβαση και την ιστορική του ομιλία με κεντρικό σύνθημα «Προσφέρω τον εαυτό μου στη Γαλλία», δεν θα είχε επιζήσει κανείς», λέει ο Ιμπέρ Μασόλ, πρόεδρος της Ενωσης για την Υπεράσπιση της Μνήμης του Στρατάρχη Πετέν, που ιδρύθηκε αμέσως μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο από τους στενούς συνεργάτες του Πετέν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή