Αλλαγές στη φορολογία των μερισμάτων

Αλλαγές στη φορολογία των μερισμάτων

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη μείωση των φορολογικών συντελεστών των επιχειρήσεων από το 24% στο 20% για το σύνολο των αδιανεμήτων κερδών και όχι μόνο γι’ αυτά που επανεπενδύονται, καθώς και σημαντικές αλλαγές στα διανεμόμενα κέρδη με τον φόρο να επιβάλλεται στον μερισματούχο, σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών. Ολες οι αλλαγές θα οριστικοποιηθούν τις προσεχείς μέρες, με στόχο το σχέδιο νόμου να κατατεθεί στη Βουλή στις αρχές Φεβρουαρίου. Οπως αναφέρει παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, το φορολογικό θα πρέπει να έχει γίνει νόμος του κράτους μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου, όπως προβλέπεται και από τη συμφωνία με την τρόικα. Πέραν των αλλαγών στη φορολογία των επιχειρήσεων, το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει την αναδιοργάνωση των ελεγκτικών μηχανισμών και τη δημιουργία μιας κεντρικής ελεγκτικής αρχής που θα εδρεύει στην Καραγεώργη Σερβίας, ενώ ριζικές αλλαγές επεξεργάζονται οι συντάκτες του φορολογικού νομοσχεδίου για το σύνολο των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών.

Το σχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών και θα περιληφθεί στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή στις αρχές Φεβρουαρίου προβλέπει, σύμφωνα με πληροφορίες:

– Τη μείωση των φορολογικών συντελεστών των επιχειρήσεων από το 24% στο 20% για το σύνολο των αδιανεμήτων κερδών και όχι μόνο γι’ αυτά που επανεπενδύονται. Αν και αρχικώς ο πρωθυπουργός από το βήμα της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης είχε κάνει λόγο για τα αδιανέμητα που επανεπενδύονται, η κυβέρνηση φαίνεται να καταλήγει στην περαιτέρω στήριξη των επιχειρήσεων και να ισχύσει η μείωση στα αδιανέμητα, άσχετα αν αυτά θα επανεπενδυθούν ή θα παραμείνουν στην επιχείρηση για αποταμίευση.

– Σημαντικές αλλαγές αναμένονται και στα μερίσματα (διανεμόμενα κέρδη). Ο φόρος στα διανεμόμενα δεν θα επιβαρύνει την επιχείρηση, δηλαδή δεν θα είναι εταιρικός, αλλά θα επιβαρύνει τους μερισματούχους.

Ωστόσο, και σύμφωνα με τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, απαγορεύεται η παρακράτηση φόρου για μερίσματα που αφορούν συνδεδεμένες εταιρείες σε ποσοστό άνω του 10%. Μετά τη φορολόγηση των αδιανεμήτων κερδών θα επιβάλλεται φόρος 25%, που θα επιβαρύνει τον μερισματούχο και όχι την εταιρεία. Απλά η εταιρεία θα είναι υπόχρεη στην παρακράτηση του φόρου.

– Την αύξηση από 25% σε 50% των προστίμων και άλλων ποσών που θα πρέπει να καταβάλει ο φορολογούμενος για να μπορέσει να ασκήσει προσφυγή στα διοικητικά δικαστήρια. Κάποιος φορολογούμενος που θέλει να διευθετήσει διά της δικαστικής οδού τις διαφορές του με τις ελεγκτικές αρχές θα πρέπει να πληρώσει το μισό των φόρων και προστίμων που του επιβλήθηκαν.

– Τη θέσπιση οικονομικού εισαγγελέα, η έδρα του οποίου θα είναι στο υπουργείο Οικονομικών και θα ασχολείται αποκλειστικά με σημαντικές υποθέσεις φοροδιαφυγής.

– Το μέτρο του φιλικού διακανονισμού εισάγει το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να ξεμπλοκάρουν οι φορολογικές υποθέσεις που λιμνάζουν δεκαετίες στα συρτάρια των εφοριών και να επιταχυνθούν οι διαδικασίες είσπραξης τεράστιων χρηματικών ποσών. Πρόκειται για τον θεσμό της φορολογικής διαιτησίας που θα προβλέπεται στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο θα λειτουργεί συμπληρωματικά με την επιτάχυνση των υποθέσεων που βρίσκονται στα διοικητικά δικαστήρια. Το σχέδιο που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο προβλέπει τη δημιουργία μιας νέας ανεξάρτητης αρχής εξωδικαστικού συμβιβασμού, στην οποία θα μπορεί να προσφύγει κάθε φορολογούμενος που αμφισβητεί τα αποτελέσματα των φορολογικών ελέγχων, καθώς και των επιβληθέντων προστίμων από τους εφόρους. Η αρχή αυτή, η οποία θα λειτουργεί στα πρότυπα της εργατικής διαιτησίας και θα τηρεί ίσες αποστάσεις μεταξύ φορολογικών αρχών και φορολογουμένων, θα λαμβάνει αποφάσεις σε διάστημα 90 ημερών. Βασικό κίνητρο για την προσφυγή των φορολογουμένων στη διαιτησία θα είναι το μικρότερο ποσό προκαταβολής επί του προστίμου που έχει επιβληθεί έναντι της προσφυγής στη Δικαιοσύνη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή