Απολύσεις προσωπικού και διοικητικές αλλαγές στον όμιλο Ιντρακόμ

Απολύσεις προσωπικού και διοικητικές αλλαγές στον όμιλο Ιντρακόμ

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Κάποτε έρχεται η στιγμή που οι συνεταίροι μεταξύ τους τα σπάνε…». Με τη φράση αυτή, στέλεχος της Intracom, σχολίασε την πρόσφατη αποχώρηση από όλες τις διοικητικές θέσεις του ομίλου Intracom, του συνιδρυτή της εταιρείας και μέχρι πρότινος αντιπροέδρου και αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου της Intracom Holdings, κ. Κωνσταντίνου Δημητριάδη. Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, η αποχώρηση είχε ως αιτία τις διαφορετικές απόψεις, σχετικά με την ανάπτυξη του ομίλου, που υπήρχαν μεταξύ του κ. Δημητριάδη και του προέδρου του ομίλου κ. Σ. Κόκκαλη. Ο τελευταίος, έχοντας αφήσει τον ΠΑΕ Ολυμπιακός, φέρεται ν’ ασχολείται περισσότερο με την Intracom, γεγονός που οδήγησε σε τριβές και τελικά στη σύγκρουση.

Αξιόπιστες πηγές αναφέρουν ότι ο κ. Δημητριάδης θα παραμείνει μέτοχος στην εταιρεία και ότι δεν προτίθεται να πωλήσει τη συμμετοχή του. Οι αιτίες της σύγκρουσης των -επί μια 35ετία- συνεταίρων στην Intracom, αλλά και την Intralot, είναι πολλαπλές και πιο βαθιές. Η δυσπραγία που διέρχεται ο όμιλος, τόσο λόγω της οικονομικής κρίσης όσο και από τα προβλήματα που προκλήθηκαν από την απότομη πτώση των δραστηριοτήτων των εταιρειών του ομίλου στον ΟΤΕ και τον δημόσιο τομέα, οδήγησαν σταδιακά στη συρρίκνωση του πανίσχυρου τεχνολογικού ομίλου της χώρας. Ο όμιλος που το 2001 πέτυχε πωλήσεις ρεκόρ, πλησιάζοντας το 1 δισ. ευρώ, δέκα χρόνια αργότερα έχει συρρικνωνθεί σε πωλήσεις 150-180 εκατ. ευρώ. Ο υπόλοιπος τζίρος του ομίλου Intracom, που εκτιμάται σε περισσότερο από 400 εκατ. ευρώ θα προέλθει από τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες (Hellas Online) και από κατασκευαστικές δραστηριότητες (Ιντρακάτ).

Αναπόφευκτα η εταιρεία συρρικνώνεται. Από περίπου 7.200 εργαζόμενους στο τέλος του 2001, ο όμιλος στο τέλος του 2009 απασχολούσε 5.800 εργαζόμενους και στο τέλος Σεπτεμβρίου 5.400. Πρόσφατα η διοίκησή της ανακοίνωσε την απομάκρυνση επιπλέον 100 εργαζομένων, γεγονός που πυροδότησε απεργιακές κινητοποιήσεις. Ο Σύλλογος Εργαζομένων στις επιχειρήσεις του ομίλου, πραγματοποίησε 48ωρη απεργία 1 και 2 Φεβρουαρίου, ενώ προχθές αποφάσισε νέα 48ωρη απεργία για τις 9 και 10 Φεβρουαρίου. Βασικό αίτημα των απεργών είναι η ανάκληση της απόλυσης των 100 και η ανάκληση της απόφασης μείωσης των μισθών στην εταιρεία κατά 4% – 8% για το 2011.

Η αποχώρηση Δημητριάδη, προκάλεσε αναπόφευκτα αλλαγές στον όμιλο και ενδεχομένως να ακολουθήσουν και άλλες. Η αποχώρηση του υπεύθυνου αναδιοργάνωσης του ομίλου και διευθύνοντος συμβούλου στην Intracom IT Services κ. Νικ. Λαμπρούκου, ήταν αποτέλεσμα της απομάκρυνσης του κ. Δημητριάδη, δεδομένου ότι ο ίδιος τού είχε αναθέσει το συγκεκριμένο έργο. Τη θέση του κ. Δημητριάδη κάλυψε ο οικονομικός διευθυντής του Ομίλου Intracom, κ. Δημήτρης Κλώνης, ο οποίος ανέλαβε αντιπρόεδρος και αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος. Ωστόσο, η θέση αυτή για πολλούς θεωρείται προσωρινή, με ανερχόμενο για τη θέση αυτή τον κ. Αθαν. Κωτσή που ανέλαβε διευθύνων σύμβουλος στην Intrasoft IT Services. Παράγοντες της αγοράς θεωρούν ότι ο κ. Κωτσής σε μερικούς μήνες μπορεί να καταστεί ο ισχυρός άνθρωπος του ομίλου, δεδομένου ότι διαθέτει αρκετή τεχνογνωσία σε έργα του εξωτερικού, όπου πλέον θα εστιάσει o όμιλος.

Επίσης, δεν αποκλείεται να υπάρξουν αλλαγές και στη θυγατρική, Hellas Online. Πληροφορίες φέρουν ως υποψήφιο τον κ. Νίκ. Σοφοκλέους, σημερινό πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Vodafone. Ο τελευταίος εκτιμάται ότι θ’ αποχωρήσει από τη θέση που κατέχει σήμερα στη Vodafone μέχρι τις 31 Μαρτίου, οπότε λήγει το οικονομικό έτος για την επιχείρηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή