Ηχηρό μήνυμα Λοβέρδου για άμεση εφαρμογή

Ηχηρό μήνυμα Λοβέρδου για άμεση εφαρμογή

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ο νόμος ψηφίστηκε και η επόμενη ημέρα είναι η ημέρα της εφαρμογής». Αυτό τόνισαν χθες σε κοινή συνέντευξη Τύπου, ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Ανδρέας Λοβέρδος και ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Γιώργος Κουτρουμάνης, που θέλησαν να στείλουν ηχηρό μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις ότι η οργάνωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας όπως αυτή περιγράφεται στο προσφάτως ψηφισθέν πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας δεν πρόκειται να μείνει στα χαρτιά.

Σύμφωνα με τους υπουργούς, ήδη ξεκινούν όλες οι διαδικασίες για τη σύσταση του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) στον οποίο θα ενταχθούν οι κλάδοι Υγείας τεσσάρων ασφαλιστικών Ταμείων (ΙΚΑ, ΟΠΑΔ, ΟΑΕΕ και ΟΓΑ), ενώ παράλληλα θα προχωρά και η προετοιμασία για τη μετάβαση στο νέο σύστημα, το οποίο, όπως είπε ο κ. Λοβέρδος, έχει στόχο την «καλύτερη, πιο γρήγορη, πιο ουσιαστική σχέση ασφαλισμένου και γιατρών». Υπενθυμίζεται ότι το νέο σύστημα με το οποίο οι ασφαλισμένοι θα έχουν πρόσβαση σ’ ένα δίκτυο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με τις ίδιες παροχές και δικαιώματα θα αρχίσει να λειτουργεί πιλοτικά τον ερχόμενο Ιούνιο από την Κρήτη και τη Θεσσαλονίκη. Το επόμενο διάστημα θα πρέπει να ρυθμιστούν τρία βασικά ζητήματα που αφορούν την εκπόνηση του ενιαίου κανονισμού παροχών υγείας για τους ασφαλισμένους, τη δημιουργία του υγειονομικού χάρτη Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και τις εργασιακές σχέσεις των εμπλεκομένων (γιατρών, εργαστηρίων, διαγνωστικών κέντρων). Σε πρώτη φάση ο ΕΟΠΥΥ θα βασιστεί στους ήδη υπάρχοντες γιατρούς του ΙΚΑ, καθώς και τους γιατρούς του ΟΠΑΔ και του ΟΑΕΕ, των οποίων οι συμβάσεις είναι σε ισχύ. Την ερχόμενη εβδομάδα ξεκινά διάλογος με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς των επιστημονικών συλλόγων αλλά και εκπροσώπους των χρηστών.

Συνέχεια κινητοποιήσεων

Εν τω μεταξύ, συνεχίζονται οι αντιδράσεις των γιατρών που απορρίπτουν τον διάλογο με το υπουργείο Υγείας στις βάσεις που το υπουργείο τον θέτει. Στο αμφιθέατρο του υπουργείου Υγείας παρέμειναν και χθες το βράδυ οι απεργοί γιατροί, ενώ η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) και οι Ιατρικοί Σύλλογοι Αθηνών και Πειραιώς αποφάσισαν χθες να παρατείνουν έως και σήμερα τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις. Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν και σήμερα τα ιατρεία του ΙΚΑ λόγω της απεργίας των γιατρών του Ιδρύματος, γεγονός που οδηγεί για άλλη μία ημέρα πολλούς ασφαλισμένους στους γιατρούς του ΟΠΑΔ και του ΟΑΕΕ.

Αύριο θα πραγματοποιηθεί στον χώρο της κατάληψης νέα γενική συνέλευση, κατά τη διάρκεια της οποίας οι εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών και ιατρικών φορέων θα αποφασίσουν την περαιτέρω στάση τους. Ηδη η ΟΕΝΓΕ αποφάσισε χθες κλιμάκωση των κινητοποιήσεων «και με άλλες μορφές πάλης από κοινού με τις άλλες κοινωνικές οργανώσεις», καλώντας παράλληλα τους γιατρούς των νοσοκομείων της χώρας σε συνελεύσεις προκειμένου να καθοριστούν οι άλλες μορφές κινητοποιήσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή