Ταξίδι στο «φτερό του δράκου»

Ταξίδι στο «φτερό του δράκου»

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Το φτερό του δράκου» είναι ένα βιβλίο-cd με δεκατρία μουσικά παραμύθια που μόλις κυκλοφόρησε από την «Μικρή Αρκτο». Η είδηση είναι φρέσκια, απτή, περιτυλιγμένη σ’ ένα βιβλιαράκι στο οποίο οι ευχάριστες εκπλήξεις διαδέχονται η μία την άλλη. Καταρχάς δεν γνώριζα ότι στην αρχαιότητα η Μικρή Αρκτος του ουρανού ονομαζόταν «το φτερό του δράκοντα» και ήταν τμήμα του αστερισμού Δράκοντα. Ενα μικρό μυστικό, χαμένο στο παρελθόν, που βάφτισε αυτή την υπέροχη πρωτοβουλία/έκδοση, παραγωγή του Παρασκευά Καρασούλου σε επιμέλεια της Παρασκευής Γερολυμάτου. Οι στίχοι είναι του Χρίστου Γ. Παπαδόπουλου, η μουσική του Δημήτρη Μαρκατόπουλου, και οι πράγματι ονειρικές ζωγραφιές (81 ακουαρέλες!) της νεαρής Σοφίας Γρηγοριάδου. Ομολογώ ότι πέρασα αρκετή ώρα απλά ξεφυλλίζοντας το βιβλίο θαυμάζοντας την εικονογράφησή του. Εύθραυστες, φωτεινές εικόνες ενός παιδιού καθισμένου σ’ ένα κλαδί, πουλιά, ζώα, λουλούδια, ρούχα που τα έχει πάρει ο αέρας, ένα μωρό που κοιμάται ενώ κάτω από το μαξιλαράκι του κοιμούνται τ’ αστέρια και το φεγγάρι. Στο εξώφυλλο φυσικά ο δράκος, ένας δράκος τρυφερός και λεπτεπίλεπτος που έτσι όπως στέκεται γίνεται αστερισμός ο ίδιος.

Μακρά η λίστα όσων συμμετείχαν στο «Φτερό του Δράκου» κι όλοι τους αξιόλογοι. Τι χαρά να ξαναακούμε την Σόνια Θεοδωρίδου, τα τραγούδια που λέει («Αγγελάκι», «Νανούρισμα» και «Το τραγούδι της μικρής αρκούδας») είναι τα αγαπημένα μου κι αισθάνομαι ανακούφιση ότι κι αν έχει φύγει στο εξωτερικό δεν την έχουμε ολότελα χάσει από τη ζωή μας. «Περπατάει πάνω στα νερά/ Εχει και στους ώμους του φτερά/ Παίζει με τ’ αστέρια μουσική/ και χορεύει στη βροχή/ Βγαίνει απ’ τα μάτια του το φως/ κι είναι η καρδιά του ουρανός/ Αγγελάκι σαν τα σκαλιστά κάθε βράδυ σε φυλά». Οι ευφάνταστες ιδέες συνεχίζονται καθώς συναντάμε τον Μάριο Φραγκούλη και τον Γιώργο Περρή στους «Διαξιφισμούς» («το’ πες, δεν το ‘πα»), τον «Βάτραχο» που ερμηνεύει η Αλκηστις Πρωτοψάλτη, τραγούδι αφιερωμένο στα παιδιά των Ελληνικών Κοινοτήτων Καΐρου και Αλεξάνδρειας, τόποι κατοικίας του στιχουργού Χρίστου Γ. Παπαδόπουλου («Αν μπορούσα να προβλέψω τα γεγονότα που ακολούθησαν στη χώρα του Νείλου θα έπρεπε μάλλον να τους αφιερώσω τον «Βασιλιά» που χορεύει όταν δεν του μιλάνε»… μας λέει). Ανάμεσα σε ψάρια, μπλε πινελιές κι ένα παιδικό μπάνιο, ο Γιώργης Χριστοδούλου με την χαρακτηριστική φωνή του ερμηνεύει το κομμάτι «Η Γαλέρα και η Γοργόνα» και να μια ακόμη έκπληξη, ο Μάριος Φραγκούλης αυτή τη φορά μαζί με τον Ηλία Μαμαλάκη (!) να τραγουδούν τον «Μάγειρα» («Φέρτε τα μαχαιροπήρουνά σας/ και τα παραμύθια της γιαγιάς σας/ τα παιδιά να φάνε και να πιούνε/ και ποτέ, ποτέ μην κοιμηθούνε νηστικά»). Η Αφροδίτη Μάνου, ο Κώστας Παρίσης, η Θάλεια Τσεντόγλου και ο Γιάννης Χαρίσης είναι οι υπόλοιποι της τραγουδιστικής παρέας όμως κι αν το cd (τοποθετημένο στο οπισθόφυλλο) είναι από μόνο του απόλαυση το ίδιο συμβαίνει και με το βιβλίο το οποίο μπορεί να σταθεί ως έχει, για να το διαβάσεις σελίδα προς σελίδα. «Μια μικρή-μικρή αρκούδα/ άστρο πολικό/ είχε σπίτι σ’ ένα δάσος/ δάσος ουρανό/ Το Βορρά δείχνουν στον κόσμο/ τ’ αρκουδάκια της/ και το δρόμο της καρδιάς/ τα τραγουδάκια της».

Ξέχασα να πω ότι «Το φτερό του δράκου» απευθύνεται σε μικρούς και μεγάλους. Οταν ο κόσμος γύρω μας φαίνεται σκοτεινός, τα παραμύθια δεν έχουν ηλικία. Κι ευτυχώς υπάρχουν κάποιοι οι οποίοι ζωγραφίζουν αγγέλους με σορτς και φτερά, βάτραχους που έχουν κορώνα, νούφαρα, κοχύλια, αρκούδες που γελούν και τραγουδούν… «για να μην ξεχάσουνε οι φίλοι το χαμόγελο στα χείλη της Τζοκόντας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή