Sture Linner, γεννήθηκε στη Σουηδία, αγάπησε την Ελλάδα

Sture Linner, γεννήθηκε στη Σουηδία, αγάπησε την Ελλάδα

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΝΗΜΗ. Ενας χρόνος πέρασε από τον θάνατο του Σουηδού ελληνιστή καθηγητή Sture Linner, αλλά το πολύπλευρο έργο του για τη χώρα μας, στην οποία επέλεξε να ζήσει με την Ελληνίδα σύζυγό του Κλειώ και να δημιουργήσει τα περισσότερο πνευματικά γόνιμα χρόνια της μακρόχρονης ζωής του, μένει ζωντανό και πάντα έχει για πυξίδα του την αγάπη του για την Ελλάδα. Παράδειγμα, οι δραστηριότητες της Σουηδικής Επιτροπής για την Επιστροφή των Ελγινείων Μαρμάρων στην Ελλάδα, της οποίας ήταν ο ιδρυτής και επίτιμος πρόεδρος. «Πολίτης του Κόσμου» και δραστήριο στέλεχος του ΟΗΕ σε απόμακρα σημεία του πλανήτη μας, γεννήθηκε (1917-2010) στη Στοκχόλμη, σπούδασε αρχαία ελληνικά στο Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης και το 1943 με τον Ερυθρό Σταυρό έδρασε ανθρωπιστικά, μεταφέροντας με πλοία τρόφιμα στην κατοχική Ελλάδα. Στα μαύρα χρόνια της χούντας των συνταγματαρχών στην Ελλάδα στήριξε τον αντιδικτατορικό αγώνα.

Το 1963 ήταν αυτός που πρότεινε στη Σουηδική Ακαδημία τον Γιώργο Σεφέρη για το Βραβείο Νομπέλ, ενώ μετέφρασε στα σουηδικά και το συγγραφικό έργο του. Με την πλούσια συγγραφική παρακαταθήκη που άφησε, συνέβαλε στη διάδοση του ελληνικού πνεύματος στις Σκανδιναβικές χώρες. Εχει μεταφράσει, μεταξύ άλλων, Ομηρο, Θουκυδίδη, Ξενοφώντα, Αισχύλο, Αννα Κομνηνή, Μιχαήλ Ψελλό. Το 2004 η ελληνική κυβέρνηση του απένειμε τον τίτλο του «Πρεσβευτή του Ελληνισμού», ενώ διετέλεσε επίτιμος καθηγητής του Πανεπιστήμιου της Ουψάλας και επίτιμος διδάκτορας του Πανεπιστημίου της Κύπρου. Τα τελευταία είκοσι χρόνια της ζωής του στη χώρα μας πολύτιμος συνεργάτης και συμπαραστάτης του έργου του για την προώθηση του ελληνικού πολιτισμού ήταν η γλύπτρια κ. Αθηνά Πολιτοπούλου-Κargsten, στην οποία το Σουηδικό Ινστιτούτο το 1998 απένειμε την τιμητική Διάκριση των «Φίλων των Αθηνών».

«Με τη δράση του ο Sture Linner και με τη βαθιά αγάπη του για τον ελληνικό πολιτισμό -αρχαίο, βυζαντινό και σύγχρονο- αποτέλεσε για τη χώρα μας έναν αφοσιωμένο φίλο. Χάσαμε έναν πολύτιμο σύμμαχο. Είναι τιμή μας που ο Sture Linner επέλεξε να μείνει το όνομά του συνδεδεμένο στην αιωνιότητα με τον Ομηρο, τον Αισχύλο, τον Σεφέρη, το Βυζάντιο, την Ελλάδα. Ενα μεγάλο ευχαριστώ» με αυτά τα λόγια -πέρσι τέτοιες ημέρες- τον αποχαιρέτισε ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Παύλος Γερουλάνος. Ενώ και ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου τον ονόμασε μεγάλο Ελληνα «που είχα την τύχη να γνωρίζω προσωπικά».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή