Ούγκο Φόσκολο, ο Ιταλός ποιητής της Ζακύνθου

Ούγκο Φόσκολο, ο Ιταλός ποιητής της Ζακύνθου

51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΕΚΔΟΣΗ. Ενα νέο βιβλίο που φωτίζει τη ζωή και το έργο του ποιητή και συγγραφέα Ούγκο Φόσκολο (1778-1827) κυκλοφόρησε πρόσφατα και προστέθηκε στη βιβλιογραφία. Είναι η μελέτη του Διονύση Ν. Μουσμούτη «Ούγκο Φόσκολο. Ιστορικά και βιογραφικά παραλειπόμενα» (εκδόσεις Τρίμορφο, Ζάκυνθος, τηλ. 26950 27394), που κυκλοφορεί σε ιδιαίτερα προσεγμένη έκδοση. Περιλαμβάνει οκτώ μελετήματα, που, όπως λέει ο συγγραφέας, «συνδυάζουν κάποιες ιστορικές αναζητήσεις οι οποίες αφορούν τον βίο του, αναδεικνύοντας και κάποιες, εν πολλοίς άγνωστες, μεταθανάτιες «ταλαιπωρίες» του».

Ο Διονύσης Ν. Μουσμούτης, με την ιδιαίτερη αγάπη που έχει για τη Ζάκυνθο και την ιστορική μελέτη, άρχισε να ερευνά τα τελευταία χρόνια το έργο και τη ζωή του ποιητή. Γεννημένος στη Ζάκυνθο από Ελληνίδα μητέρα, ο Φόσκολο έχει «πολιτογραφηθεί» Ιταλός ποιητής, καθώς η Ελλάδα ποτέ δεν ενδιαφέρθηκε ζωηρά για την εν μέρει έστω διεκδίκησή του. Ωστόσο, «τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια αναζωογόνηση του ενδιαφέροντος, με τη δημοσίευση αξιόλογων μελετημάτων», σημειώνει ο Διονύσης Ν. Μουσμούτης. «Είναι εμφανής η απουσία μιας Φοσκολικής Βιβλιογραφίας, έργου υποδομής, που τόσο θα συνέβαλε στην προώθηση των φοσκολικών σπουδών στην Ελλάδα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή