Ρήγμα στο ΠΑΣΟΚ λόγω των νέων μέτρων

Ρήγμα στο ΠΑΣΟΚ λόγω των νέων μέτρων

3' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Γεγονός αποτελεί πλέον το πρώτο «ρήγμα» στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ εν όψει της γνωστοποίησης του Μνημονίου ΙΙ, το οποίο τις ερχόμενες εβδομάδες θα κατατεθεί προς έγκριση. Με κείμενό τους 16 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ αμφισβήτησαν μια σειρά από κεντρικές επιλογές της κυβέρνησης ιδίως ως προς την κατεπείγουσα διαδικασία υπερψήφισης του Μεσοπρόθεσμου, ζήτησαν απολογισμό για τον ένα χρόνο του Μνημονίου, ενώ απαίτησαν και τη διεξαγωγή συζήτησης στα όργανα και στη Βουλή, τόσο για τα πρόσθετα μέτρα του 2011 όσο και για τις αποκρατικοποιήσεις.

Αν και οι βουλευτές δεν απειλούν να καταψηφίσουν τα επερχόμενα μέτρα, είναι σαφές ότι στέλνουν στο Μαξίμου ένα μήνυμα. Οπως έλεγε ένας εξ αυτών στην «Κ» χθες, «πρέπει να καταλάβουν ότι υπάρχουμε και εμείς. Δεν είμαστε διακοσμητικό στοιχείο». Η αμφισβήτηση βεβαίως του βαθμού επιτυχίας του πρώτου Μνημονίου μεταφράζεται και ως ευθεία βολή κατά του υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου. Στο Μέγαρο Μαξίμου αιφνιδιάστηκαν χθες το πρωί, όταν έμαθαν ότι ορισμένοι βουλευτές είχαν συγκεντρωθεί στο εντευκτήριο της Βουλής και πληροφορούσαν συναδέλφους τους για το περιεχόμενο της πρωτοβουλίας τους. Ολες οι πληροφορίες συγκλίνουν πως η συζήτηση για μια τέτοια κίνηση είχε ξεκινήσει δύο ημέρες νωρίτερα και φαίνεται ότι οι πρώτοι που συνέλαβαν την ιδέα ήταν οι κ. κ. Οδ. Κωνσταντινόπουλος, Π. Κουκουλόπουλος, Τόνια Αντωνίου και Ν. Σαλαγιάννης (οι τρεις τελευταίοι είναι επίσης μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ). Χθες το πρωί στη διαδικασία συνέβαλαν και μάλιστα με παρατηρήσεις επί του κειμένου οι κ. Κ. Καρτάλης και Β. Γερανίδης. Μέχρι τις 3 το μεσημέρι, όταν δηλαδή το κείμενο παραδόθηκε στο γραφείο του πρωθυπουργού, εκτός από τους τέσσερις παραπάνω υπέγραψαν ακόμη 10 βουλευτές, οι οποίοι δεν ανήκουν σε μια συγκεκριμένη τάση (Π. Κουρουμπλής, Σούλα Μερεντίτη, Ολγα Ρενταρή, Εκτ. Νασιώκας, Σοφία Γιαννακά, Εύα Καϊλή, Μ. Τζελέπης, Θ. Ρομπόπουλος, Δ. Λιντζέρης και Β. Τόγιας).

Ανησυχία

Οταν χθες το πρωί έμαθαν για τα τεκταινόμενα, ο γραμματέας και οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι του κόμματος προσπάθησαν να διαχειριστούν την κατάσταση. Οταν στο Μέγαρο Μαξίμου έμαθαν τα πρώτα ονόματα υπογραφόντων (κάποια από τα οποία εν συνεχεία αποσύρθηκαν), ανησύχησαν αφενός για το ξαφνικό της κίνησης, αφετέρου διότι ανάμεσα σε αυτούς περιλαμβάνονταν και ορισμένοι οι οποίοι θεωρούνται επίφοβοι να καταψηφίσουν το Μεσοπρόθεσμο. Κατά μια εκδοχή, κατόπιν των παρεμβάσεων από τους κ. Ρεγγίνα Βάρτζελη, Β. Εξαρχο, Χρ. Πρωτόπαπα και Π. Ευθυμίου το αρχικό κείμενο των 16 έγινε ηπιότερο κατόπιν παρεμβάσεων. Τούτο το αρνούνται από την πλευρά των 16. Η αρχική πρόθεση του Μαξίμου ήταν να αποσυρθεί εντελώς το κείμενο, κάτι που βεβαίως απέτυχε. Πιο επιτυχείς φαίνεται ότι ήταν οι πιέσεις προς τους λοιπούς βουλευτές, οι οποίοι σκόπευαν να υπογράψουν το κείμενο. Σύμφωνα με ορισμένες πηγές στο κείμενο θα προσέθεταν την υπογραφή τους ακόμη 12 – 15 βουλευτές. Η «Κ» ήδη από χθες το πρωί συνομίλησε με τουλάχιστον πέντε, οι οποίοι τελικώς δεν υπέγραψαν αλλά αντιμετώπιζαν θετικά την πρωτοβουλία των 16.

Σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή οι πιέσεις διαδραμάτισαν μικρότερο ρόλο. Απλώς οι βουλευτές επιθυμούσαν να αποστείλουν ένα μήνυμα για το οποίο ο αριθμός τους ήταν επαρκής. Αν είχαν υπογράψει περισσότεροι από 25 βουλευτές, κατά τους εκφραστές της συγκεκριμένης εκδοχής, θα δημιουργούσαν σοβαρό πρόβλημα στον πρωθυπουργό. Προς επίρρωσιν της συγκεκριμένης εκδοχής, ορισμένες πηγές αναφέρουν ότι η «διαλογή» των 16 υπογραφών έγινε πολύ προσεκτικά, ώστε το κείμενο να έχει ευρύ χαρακτήρα και να μη μοιάζει με κίνηση ανταρσίας «συμπαθούντων» προς κάποιον από τους μελλοντικούς «δελφίνους». Σημειώνεται πάντως ότι σχεδόν όλοι από τους 16 βουλευτές που υπέγραψαν το κείμενο συνιστούν μέλη της «ηχηρής» πτέρυγας του ΠΑΣΟΚ και τακτικότατα επικρίνουν κυβερνητικές επιλογές, ενώ ορισμένοι εξ αυτών είχαν υποστηρίξει στη μάχη για την ηγεσία τον κ. Ευ. Βενιζέλο. Ως προς το κείμενό τους, οι 16 επισημαίνουν, μεταξύ άλλων, πως «αποφάσεις που θα προσδιορίσουν το μέλλον του τόπου για πολλές δεκαετίες δεν μπορεί να ληφθούν παρά μόνο με πλήρη σεβασμό στις αρχές του δημοκρατικού μας πολιτεύματος. Αυτό επιβάλλουν η τήρηση του Συντάγματος και η πολιτική μας τιμή».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή