Προσωρινή αργία σε καθηγητή ΑΕΙ για λογοκλοπή

Προσωρινή αργία σε καθηγητή ΑΕΙ για λογοκλοπή

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας της Θεσσαλονίκης προστέθηκε στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας που καταδικάζουν πλέον εμπράκτως το παράπτωμα της λογοκλοπής, ενός φαινομένου ευρύτατα διαδεδομένου στο εξωτερικό, που έχει λάβει τα τελευταία χρόνια μεγάλες διαστάσεις και στα ελληνικά πανεπιστήμια.

Η ατιμωρησία είναι έως τώρα το χαρακτηριστικό γνώρισμα της λογοκλοπής στα περισσότερα ελληνικά πανεπιστήμια, αλλά στην περίπτωση του αναπληρωτή καθηγητή του Παν. Μακεδονίας, Αθαν. Αλεξανδράκη, το Πανελλήνιο Πειθαρχικό Συμβούλιο των μελών Διδακτικού Επιστημονικού Προσωπικού αποφάσισε να επιβάλει ποινή προσωρινής αργίας ενός έτους παρ’ όλο που επρόκειτο για περίπτωση καθ’ έξιν και με… πλούσιο παρελθόν.

Ο αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου έχει καταδικαστεί στο παρελθόν από το Εφετείο Θεσσαλονίκης σε 18 μήνες (δύο χρόνια πρωτόδικα) φυλάκιση με τριετή αναστολή για χρηματισμό από φοιτήτριές του προκειμένου να περάσουν το μάθημά του στις εξετάσεις. Το ποινικό σκέλος της υπόθεσης αυτής μετά από δύο προσφυγές βρίσκεται σήμερα στον Αρειο Πάγο. Κατά την ακαδημαϊκή χρονιά 2006-2007, έρευνα της βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου με αφορμή την έκδοση ενός τιμητικού τόμου για τον καθηγητή Α. Κομπότη, είχε εντοπίσει εργασία του συγκεκριμένου καθηγητή που επρόκειτο να συμπεριληφθεί στον τόμο, η οποία είχε δημοσιευτεί στο εξωτερικό και είχε μάλιστα αναρτηθεί και στο Διαδίκτυο. Ακολούθησε ΕΔΕ για τη λογοκλοπή και το σχετικό πόρισμα στάλθηκε στο υπ. Παιδείας. Ως δικά του έργα στο βιογραφικό, συμπεριλαμβάνονταν και άλλες εφτά εργασίες που είχαν δημοσιευτεί σε επιστημονικά περιοδικά για τις οποίες όπως αναφέρει η πρόσφατη απόφαση του Πειθαρχικού Συμβουλίου «διατηρούσε τους τίτλους των επιστημονικών μελετών και τους αριθμούς των σελίδων και άλλαζε τον χρόνο δημοσίευσης και το όνομα του συγγραφέα με το δικό του».

Το πειθαρχικό συμβούλιο μελών ΔΕΠ απέρριψε τον ισχυρισμό του ότι τα παραπτώματα έχουν παραγραφεί και κατά πλειοψηφία αποφάσισε την προσωρινή παύση, ενώ τα δύο μέλη της πενταμελούς σύνθεσής του είχαν προτείνει οριστική παύση. «Ο «συνάδελφος» είναι σε παύση εδώ και χρόνια για την υπόθεση του χρηματισμού. Είναι η πρώτη ποινή για λογοκλοπή που επιβάλλεται σε καθηγητή του Πανεπιστημίου Μακεδονίας στα 16 χρόνια που βρίσκομαι σε αυτό» ανέφερε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, κ. Γιάννης Χατζηδημητρίου. «Δυστυχώς είναι ένα φαινόμενο που πλήττει όλα τα πανεπιστήμια του κόσμου. Προσπαθούμε να το αποφύγουμε και να το πατάξουμε όσο μπορούμε» πρόσθεσε ο ίδιος.

Στις αρχές του χρόνου, η υπουργός Παιδείας κ. Α. Διαμαντοπούλου μιλώντας στη Θεσσαλονίκη για υποθέσεις λογοκλοπής και οικογενειοκρατίας στα ΑΕΙ ανέφερε ότι υπάρχουν 40 φάκελοι με αποφάσεις εκλεκτορικών σωμάτων για κραυγαλέες υποθέσεις λογοκλοπής. Κατά εκτιμήσεις πάντως ένας στους 10 πανεπιστημιακούς έχει κάνει λογοκλοπή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή