Αντ. Σαμαράς: «Εκλογές, αντί δημοψηφίσματος»

Αντ. Σαμαράς: «Εκλογές, αντί δημοψηφίσματος»

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν σας αρέσουν τα δημοψηφίσματα, κάντε το καλύτερο, που είναι οι εκλογές, ήταν η κατακλείδα της ομιλίας του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνη Σαμαρά, μιας ομιλίας που δεν κινήθηκε σε καμία περίπτωση στους τόνους οξύτητας της πρωτομιλίας του την περασμένη Κυριακή.

Ο κ. Αντ. Σαμαράς επαναβεβαίωσε ότι δεν θα ψηφίσει το κόμμα του το Μεσοπρόθεσμο αλλά θα ψηφίσει όσους εφαρμοστικούς νόμους είναι σωστοί, «γιατί εμείς θα τους κληρονομήσουμε», υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι, σε αντίθεση με το ΠΑΣΟΚ, η Νέα Δημοκρατία θέτει το καλό του τόπου πάνω από τον κομματικό σοβινισμό. «Το πιο δύσκολο όμως είναι να πείσουμε ότι δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Και με τη συμπεριφορά σας την περασμένη εβδομάδα, μας βοηθήσατε να δείξουμε ότι δεν είμαστε ίδιοι», είπε, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. έσπευσε εξαρχής να υπογραμμίσει ότι ασκεί μια διαφορετική αντιπολιτευτική τακτική ακριβώς γιατί θέλει να βοηθήσει τον πρωθυπουργό, όχι προσυπογράφοντας εύκολες λύσεις, αλλά αναζητώντας αληθινές λύσεις, προωθώντας απόψεις για να ξεπεραστούν τα αδιέξοδα. Ο κ. Σαμαράς παραδέχθηκε ότι η τρόικα έχει εκφράσει αντιρρήσεις για μέρη του προγράμματος Ζάππειο ΙΙ, αλλά σημείωσε ότι ποτέ δεν είπε η Ν.Δ. ότι συμφωνεί με την τρόικα. Η κύρια διαφωνία, είπε, είναι στη μείωση της φορολογίας, επέμεινε όμως ότι με την ανάκαμψη θα υπάρξει όφελος, αφού οι μειώσεις είναι δημοσιονομικά ουδέτερες αυξάνοντας τα έσοδα και μειώνοντας τη φοροδιαφυγή.

Μάλιστα επικαλέσθηκε πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών του Βελγίου ότι «η επιμονή στην ασφυξία είναι αδιέξοδη, με τα μέτρα που υιοθετούνται να πνίγουν την Ελλάδα για να τη σώσουν».

Σφοδρή επίθεση στον Γ. Παπανδρέου

Παράλληλα, ο κ. Αντ. Σαμαράς επιτέθηκε με σφοδρότητα στον πρωθυπουργό ότι ξοδεύει χρόνο για να ακυρώσει τη Ν.Δ. και τον ίδιο, καλώντας τον κ. Παπανδρέου, ανεξαρτήτως του τι λέει η τρόικα, να πει αν συμφωνεί ο ίδιος με τα μέτρα και το ακολουθούμενο μείγμα πολιτικής που βυθίζει την ελληνική οικονομία στην ύφεση. «Αν συμφωνείτε, το πρόβλημα είστε εσείς, αν όχι, τότε γιατί δεν το ομολογείτε δημόσια;», του απηύθυνε το ερώτημα ο πρόεδρος της Ν.Δ. Ο κ. Σαμαράς επέμεινε ότι αυτό που υποδεικνύουν οι ξένοι για στήριξη των κύριων στόχων του σταθεροποιητικού προγράμματος ισχύει ήδη, αφού έχει δηλώσει κατ’ επανάληψη ότι τους υιοθετεί.

Ολοι οι στόχοι του προγράμματος έχουν πέσει έξω, έσπευσε να προσθέσει όμως ο πρόεδρος της Ν.Δ. «Ζητήσατε συναίνεση, αλλά η συναίνεση δεν διαρκεί αν η κοινωνία είναι απέναντι. Γι’ αυτό σας λέω: Συναίνεση στο λάθος δεν δίνω, συναίνεση για να το διορθώσουμε δίνω», τόνισε ο κ. Αντ. Σαμαράς. «Σας το είπα την περασμένη εβδομάδα, όταν είχαν ήδη γίνει γνωστά τα αποτελέσματα των πρώτων δημοσκοπήσεων, που έφερναν μπροστά τη Ν.Δ.», συνέχισε ο κ. Σαμαράς υπενθυμίζοντας πως, όπως υποστηρίζει η Ν.Δ., ο κ. Παπανδρέου υπαναχώρησε από την πρόταση να οριστεί πρωθυπουργός κοινής αποδοχής και να σχηματιστεί κυβέρνηση συνεργασίας των δύο μεγάλων κομμάτων.

«Ούτε μία στο εκατομμύριο αν ήταν στη θέση αυτή το ΠΑΣΟΚ (σ.σ. θα δεχόταν κάτι τέτοιο)», είπε ο πρόεδρος της Ν.Δ. «Δεν ζητάμε να εφαρμοστεί καλύτερα η λάθος συνταγή, αλλά να αλλάξει η συνταγή. Ηδη η Ευρώπη εγκαταλείπει την «τιμωρησιακή» πολιτική έναντι της Ελλάδας», πρόσθεσε.

«Συγκάλυψη της αδυναμίας σας, η συναίνεση»

Ο κ. Σαμαράς διερωτήθηκε, κλείνοντας και ανεβάζοντας τους τόνους, ποιο ερώτημα προτίθεται η κυβέρνηση να θέσει με τα δημοψηφίσματα, σημειώνοντας ότι ο απελπισμένος και οργισμένος κόσμος αντί να εκτονωθεί θα εξαγριωθεί, με κίνδυνο να ακυρωθούν μεγάλες συνταγματικές μεταρρυθμίσεις εξαιτίας αυτής της δημαγωγίας. «Μέχρι σήμερα όλη η συζήτηση της συναίνεσης ήταν προσπάθεια συγκάλυψης της αδυναμίας σας. Και βρήκατε το επικοινωνιακό τέχνασμα των δημοψηφισμάτων. Η κυβέρνηση αυτή είναι πλέον πηγή αστάθειας», κατέληξε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή