Το ΝΑΤΟ ελέγχει τα δύο φυλάκια στο Κόσοβο

Το ΝΑΤΟ ελέγχει τα δύο φυλάκια στο Κόσοβο

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Σχετικά ήρεμο ήταν καθ’ όλη τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας το κλίμα στο βόρειο Κόσοβο, λίγες ώρες μετά την πυρπόληση συνοριακού φυλακίου από ομάδα Σέρβων υπερεθνικιστών. Αμερικανοί και Γάλλοι στρατιώτες της ειδικής ειρηνευτικής δύναμης του ΝΑΤΟ (KFOR) ήλεγχαν χθες τα συνοριακά φυλάκια του Γιάρινε και του Μπίρνιακ, ενώ οι σερβικές αρχές έσπευσαν χθες να δεσμευθούν ότι θα λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να αποτρέψουν το ενδεχόμενο νέας επιθετικής ενέργειας από πλευράς των υπερεθνικιστών. Ηδη από νωρίς χθες το πρωί η παρουσία των σερβικών δυνάμεων ασφαλείας στη μεθόριο με το Κόσοβο ήταν ιδιαίτερα έντονη. Είναι, πάντως, αξιοσημείωτο ότι στις εικόνες από την επιδρομή των Σέρβων υπερεθνικιστών στον τελωνειακό σταθμό της Γιάρινε που αναμετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός του Βελιγραδίου, RTS, οι αστυνομικοί της KFOR εμφανίζονται να εγκαταλείπουν πανικόβλητοι τις θέσεις τους. Υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 200 Σέρβοι κουκουλοφόροι συμμετείχαν στην επιδρομή. Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι κατηγόρησε τη σερβική κυβέρνηση ότι κρύβεται πίσω από την επίθεση στον τελωνειακό σταθμό της Γιάρινε, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να αποστείλει εκ νέου άνδρες των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας στην περιοχή της σερβικής μειονότητας. «Τα μέτρα για την απαγόρευση της εισαγωγής προϊόντων από τη Σερβία θα εφαρμοστούν», ξεκαθάρισε ο κ. Θάτσι. Υπενθυμίζεται ότι τα σοβαρά επεισόδια προκλήθηκαν όταν η κυβέρνηση του Κοσόβου απέστειλε τις ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας στα συνοριακά φυλάκια προκειμένου να επιβλέψουν την αντικατάσταση τελωνειακών υπαλλήλων που ανήκουν στη σερβική μειονότητα για τους οποίους υπήρχαν υπόνοιες ότι επέτρεπαν τις εισαγωγές προϊόντων από τη Σερβία. Το Βελιγράδι έχει απαγορεύσει την εισαγωγή προϊόντων από το Κόσοβο και η κυβέρνηση Θάτσι εμφανίζεται αποφασισμένη να πράξει το ίδιο μέχρι οι Σέρβοι να αλλάξουν στάση.

Ο πρόεδρος της Σερβίας Μπόρις Τάντις απέφυγε χθες να ρίξει λάδι στη φωτιά, κάνονας λόγο για «επιθέσεις πίσω από τις οποίες κρύβονται οι σκληροπυρηνικοί εθνικιστές που δεν επιθυμούν τη βελτίωση των σχέσεων με την Πρίστινα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή