Κωδικός: ψυχική υγεία

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ο Μιχάλης δεν είναι πολύ καλά τα τελευταία δύο χρόνια. Ομως, δεν τον στέλνουμε στο ψυχιατρείο γιατί φοβόμαστε ότι δεν θα γυρίσει ποτέ».

Η Αγγελική, η «γενικών καθηκόντων» οικοδέσποινα του οικοτροφείου της Εταιρείας Κοινωνικής Ψυχιατρικής στα Ανω Βριλήσσια, μιλάει στην «Κ» για τους ψυχικά ασθενείς που ζουν εκεί. Δεκατέσσερις άνθρωποι με όνομα και επώνυμο, παράλληλες διαδρομές στα ιδρύματα, διαφορετικές ιστορίες όπως όλοι μας. Μέσα στην ατυχία τους είναι τυχεροί που στη διαδρομή της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης, κάποιοι αισθάνονται υπεύθυνοι για την υγεία και τη ζωή τους και έχουν ένα σπίτι στο οποίο μένουν με παλιούς φίλους. Δεν φαντάζονται ότι μπορούν να επιστρέψουν στο άσυλο…

Είναι 11 το πρωί και πίνουν τον καφέ τους, πήραν πρωινό στο τραπέζι σαν οικογένεια, παίζουν τάβλι, βοηθούν στις δουλειές του σπιτιού, κάποιος ζωγραφίζει, αλλά δεν παύουν να είναι βαριά ψυχικά πάσχοντες που χρειάζονται ένα αυστηρά δομημένο πρόγραμμα και να ζήσουν σαν άνθρωποι.

«Πώς περνάς;», ρωτάω τον Θοδωρή που όπως και ο Γιώργος χαίρονται πολύ με την επίσκεψή μας. «Καλούτσικα, αλλά δεν ξέρω τι γίνεται με τα οικονομικά. Στείλαμε γράμμα στο υπουργείο και περιμένουμε…».

Είναι η έκτη φορά τα τελευταία χρόνια που η κρατική χρηματοδότηση κόβεται στο πρόγραμμα «Ψυχαργώς», το οποίο με κόστος λίγων εκατομμυρίων ευρώ φιλοξενεί σε οικοτροφεία και ξενώνες 1.500 ψυχικά ασθενείς και παρέχει υπηρεσίες ψυχικής υγείας με κέντρα ημέρας, κινητές μονάδες κ. λπ. σε 35.000 ανθρώπους. Η μείωση της κρατικής επιχορήγησης των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, που παρέμενε στα επίπεδα του 2005, κατά 45% επιπλέον στο τέλος Αυγούστου, στην πραγματικότητα αποτέλεσε την πρώτη στάση πληρωμών, αφού όλο το ποσό που απέμεινε έχει εξανεμιστεί στο οκτάμηνο του έτους. «Πώς θα βγει ο Σεπτέμβρης, ο Οκτώβρης, ο Νοέμβρης και ο Δεκέμβρης; Είναι το νοίκι που συνήθως καθυστερεί και οι μισθοί του προσωπικού που πληρώνονται όποτε υπάρχουν χρήματα. Και το φαγητό των ασθενών; Τα πιο αδύναμα τμήματα του πληθυσμού καταδικάζονται λόγω της οικονομικής κρίσης σε εξαθλίωση», λέει η οικονομική διευθύντρια της εταιρείας, Καίτη Μυλωνοπούλου.

ΚΑΕ 2544

Για τους τεχνοκράτες του υπουργείου Οικονομικών οι περικοπές έγιναν σε κωδικούς (ΚΑΕ 2544) και είναι αμφίβολο αν γνώριζαν τι έκοβαν. Αλλωστε, δεν είναι αρμόδιοι για τη χάραξη πολιτικής ψυχικής υγείας, που σε περιόδους οικονομικής κρίσης έχει σημαίνουσα αξία. Ο φόβος για το αύριο, το φάσμα της ανεργίας δοκιμάζουν τις αντοχές, με αποτέλεσμα την αύξηση των επισκέψεων στα ιατρεία των ψυχιατρείων κατά 50%.

«Το σύστημα χρειάζεται να στραφεί στην πρωτοβάθμια φροντίδα και πρόληψη. Με τον τρόπο αυτό και πόροι θα εξοικονομηθούν και η μεταρρύθμιση θα ολοκληρωθεί, αφού καταργηθούν ουσιαστικά τα ψυχιατρεία», εκτιμά η Μαρία Λαζαρίδου, συντονίστρια της επιστημονικής επιτροπής. Πρόταση για τη μείωση του κόστους και ανάπτυξη νέων υπηρεσιών στην κοινότητα για την παρακολούθηση ψυχικά σθενών με την εθελοντική συμβολή του επιστημονικού δυναμικού του δικτύου «Αργώς» έχει υποβάλει ο καθηγητής Π. Σακελλαρόπουλος, εκ των πρωτεργατών της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης.

Είναι αλήθεια ότι η κρίση βρήκε την Ελλάδα απροετοίμαστη και χωρίς να έχει ολοκληρώσει την ψυχιατρική μεταρρύθμιση. Πρώτον, τα ψυχιατρεία δεν έκλεισαν, έμειναν μισάνοιχτα. Μάλιστα, οι περισσότεροι ψυχικά ασθενείς (το 65%) συνεχίζουν να εισάγονται σε αυτά με εισαγγελική εντολή, πολλές φορές με χειροπέδες. Η γενιά των επιστημόνων που με μεγάλο ενθουσιασμό δούλεψαν στη Λέρο διασπάστηκε. Αργότερα εμφανίστηκαν Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, που μέσω πελατειακών σχέσεων πήραν κοινοτικά κονδύλια για οικοτροφεία, στα οποία είναι ανεκτό να δένουν τους ασθενείς…

«Είναι άνθρωποι που δεν είχαν καμία σχέση με τον χώρο, καμία μεταρρυθμιστική κουλτούρα. Αυτοί απομονώθηκαν και δεν ανήκουν στο δίκτυο Αργώς», τονίζει στην «Κ» ο επίκουρος καθηγητής Στέλιος Στυλιανίδης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή