Οι μη συμβατικοί υδατικοί πόροι κατά της λειψυδρίας

Οι μη συμβατικοί υδατικοί πόροι κατά της λειψυδρίας

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε περιοχές που αντιμετωπίζουν πρόβλημα λειψυδρίας ζει σήμερα το ένα πέμπτο του παγκόσμιου πληθυσμού (1,2 δισ. άνθρωποι), ενώ εάν ληφθούν υπόψη οι τρέχουσες δημογραφικές τάσεις, καθώς και οι εκτιμήσεις για την αύξηση του πληθυσμού, τότε το 60% του παγκόσμιου πληθυσμού διατρέχει τον κίνδυνο να υποφέρει από έλλειψη νερού το 2025.

Λύση στο πρόβλημα των περιοχών που υποφέρουν από έλλειψη νερού δίνουν οι λεγόμενοι μη συμβατικοί υδατικοί πόροι (ΜΣΥΠ). Πρόκειται για τους πόρους που διασφαλίζονται μέσω της αφαλάτωσης, της συλλογής των ομβρίων υδάτων, καθώς και της χρήσης οριακής ποιότητας νερού για άρδευση. Το οριακής ποιότητας νερό που χρησιμοποιείται για άρδευση προέρχεται κυρίως από επεξεργασμένα λύματα, γεωργικές απορροές και υπόγεια ύδατα που περιέχουν διαφορετικούς τύπους αλάτων.

Η ανάπτυξη της διαχείρισης ΜΣΥΠ στη Μεσόγειο, μια περιοχή που αντιμετωπίζει έντονο πρόβλημα λειψυδρίας, αποτελεί το θέμα του συνεδρίου που θα πραγματοποιηθεί στις 14 και 15 Σεπτεμβρίου στο ξενοδοχείο Χίλτον στην Αθήνα. Το συνέδριο διοργανώνεται από το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, τη Γραμματεία της Ενωσης για τη Μεσόγειο, την Global Water Partnership – Mediterranean (Παγκόσμια Σύμπραξη για το Νερό – Μεσογειακό σκέλος) και το Πρόγραμμα Κοινωνικής Ευθύνης «Αποστολή Νερό», που σχεδιάζει και υλοποιεί στην Ελλάδα η Coca-Cola 3E και η Coca-Cola Hellas. Το πρόγραμμα «Αποστολή Νερό» σχεδιάστηκε το 2006 και στο πλαίσιο αυτό η Coca-Cola στην Ελλάδα πραγματοποιεί ενέργειες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού για την ορθή διαχείριση των υδάτινων πόρων. Επιπλέον, στο πλαίσιο του ιδίου προγράμματος υλοποιείται η εγκατάσταση συστημάτων συλλογής βρόχινου νερού στις Κυκλάδες. Από το 2009 έχουν εγκατασταθεί και επισκευασθεί 30 μονάδες συλλογής βρόχινου νερού σε 13 ελληνικά νησιά (Ανάφη, Σαντορίνη, Ιος, Νάξος, Ηρακλειά, Κουφονήσια, Τήνος, Σύρος, Μήλος, Φολέγανδρος, Σίκινος, Σέριφος, Σίφνος).

Συνολικά για την κατασκευή και τη συντήρηση των συστημάτων συλλογής νερού έχουν εκπαιδευθεί 90 τοπικοί τεχνίτες, ενώ από την εγκατάσταση των υδατοσυλλεκτών αναμένεται να χρησιμοποιηθούν από τους 14.000 κατοίκους των νησιών, 4.500.000 λίτρα νερού για εναλλακτικές χρήσεις ετησίως. Πρόσφατα, το πρόγραμμα «Αποστολή Νερό» διακρίθηκε στα βραβεία «European Excellence Awards», όπου συμμετείχαν 1.400 ευρωπαϊκές υποψηφιότητες συνολικά, με το πρώτο βραβείο στην κατηγορία «Εθνικές και τοπικές καμπάνιες επικοινωνίας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή