Σύγκρουση Σέρβων με στρατιώτες της KFOR στο βόρειο Κόσοβο

Σύγκρουση Σέρβων με στρατιώτες της KFOR στο βόρειο Κόσοβο

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΓΙΑΡΙΝΙΕ. Νέο ξέσπασμα βίας σημειώθηκε χθες στο βόρειο Κόσοβο, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό τεσσάρων στρατιωτών της KFOR και 16 Σέρβων. Σέρβοι του Κοσόβου κατηγόρησαν τους Αμερικανούς στρατιώτες της KFOR ότι πυροβόλησαν απευθείας στο πλήθος, ενώ ο εκπρόσωπος της KFOR δήλωσε ότι οι στρατιώτες του ευθύνονται μόνο για έναν από τους τραυματισμούς.

Η νέα ανάφλεξη στη θερμή περιοχή κοντά στο συνοριακό πέρασμα Γιάρινιε συνέπεσε με την προγραμματισμένη επανέναρξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου στις Βρυξέλλες.

Τα περάσματα ανάμεσα στο βόρειο Κόσοβο και στη Σερβία αποτελούν εστίες έντασης, καθώς οι Σέρβοι επιθυμούν να μένουν ανοιχτά, τονίζοντας τη συνέχεια της Σερβίας με το κατοικούμενο από Σέρβους βόρειο Κόσοβο, ενώ οι Αρχές της Πρίστινας και η διεθνής δύναμη θεωρούν απολύτως απαραίτητο το να τεθούν υπό τον έλεγχο της κεντρικής κυβέρνησης του Κοσόβου, προκειμένου να εισπράττονται δασμοί και να επεκταθεί η εξουσία της Πρίστινας σε ολόκληρη την πρώην σερβική επαρχία. Χθες το πρωί, στρατιώτες της διεθνούς δύναμης, μεταξύ αυτών Αμερικανοί και Γερμανοί, έκλεισαν αυτοσχέδιο συνοριακό φυλάκιο μέσω του οποίου οι Σέρβοι παρέκαμπταν το συνοριακό πέρασμα Γιάρινιε, που ελέγχεται από την Πρίστινα και απέχει μόλις 150 μέτρα από το φυλάκιο που χρησιμοποιούσαν οι Σέρβοι. Σέρβοι της περιοχής απάντησαν σπεύδοντας στα οδοφράγματα που έχουν στηθεί εδώ και μήνες στην περιοχή.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΝΑΤΟ, αντισυνταγματάρχη Κάι Γκουντενόγκε, οι Σέρβοι πέταξαν αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς προς τους στρατιώτες, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό τεσσάρων. Εν συνεχεία, οι στρατιώτες άνοιξαν πυρ κατά των Σέρβων. Ο Μίλαν Ιβάνοβιτς, εργαζόμενος σε σερβικό νοσοκομείο του βορείου Κοσόβου, δήλωσε ότι κάποιοι Σέρβοι τραυματίες είχαν πυροβοληθεί στο κεφάλι, άλλοι στο στήθος και άλλοι στα πόδια. Ο εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ είπε ότι οι στρατιώτες πυροβόλησαν μόνο έναν διαδηλωτή.

«Αυτό που έκαναν οι Αμερικανοί είναι καταδικαστέο», είπε ο Ολιβερ Ιβάνοβιτς, ηγετικό στέλεχος των Σέρβων του Κοσόβου. «Είναι απαράδεκτο να πυροβολούν διαδηλωτές, δεν έχει ξανασυμβεί ποτέ». «Η διεθνής ειρηνευτική δύναμη βρίσκεται εκεί για να υπερασπιστεί άοπλους ανθρώπους, όχι για να συγκρουστεί μαζί τους», δήλωσε ο Σέρβος πρόεδρος Μπόρις Τάντιτς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή