ΕΝ ΣΥΝΤΟΜΙΑ

3' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο ΟΤΕ ψηφιοποιεί τα αρχεία του Πατριαρχείου

Την ψηφιοποίηση των βιβλιοθηκών του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης υποστηρίζει ο όμιλος ΟΤΕ. Ειδικότερα, ο ΟΤΕ και η Cosmote θα συμβάλουν ώστε οι συλλογές των δύο αρχαιότερων βιβλιοθηκών της χριστιανοσύνης να μετατραπούν σε ψηφιοποιημένο υλικό με σύγχρονες δυνατότητες μελέτης, ανάλυσης και πρόσβασης. Μία ομάδα, αποτελούμενη από ειδικούς συμβούλους, αναλυτές και μηχανικούς, θα προχωρήσει στη δημιουργία πληροφοριακής υποδομής, για την ψηφιοποίηση, την τεκμηρίωση και τη μετέπειτα ανάδειξη των έντυπων πολιτιστικών τεκμηρίων που διαθέτει τόσο το Πατριαρχείο όσο και η Θεολογική Σχολή.

Η πατριαρχική βιβλιοθήκη χρονολογείται από τον 10 αιώνα μ.Χ. και αντιπροσωπεύει την αρχαιότερη, ίσως, βιβλιοθήκη της χριστιανοσύνης με περισσότερους από 50.000 τόμους. Αντίστοιχα, η βιβλιοθήκη της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, που ιδρύθηκε στους βυζαντινούς χρόνους, θεωρείται μία από τις πιο πλούσιες στον κόσμο σε σπάνια βιβλία, με πλήθος χειρογράφων, που φτάνουν τους 30.000 τόμους.

Την έντονη ανησυχία των εξαγωγικών επιχειρήσεων ένδυσης εκφράζει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πλεκτικής και Ετοίμου Ενδύματος (ΣΕΠΕΕ) με αφορμή τις κινητοποιήσεις των τελωνειακών. Με επείγουσα επιστολή του προς τους υπουργούς Ανάπτυξης και Οικονομικών, ο ΣΕΠΕΕ τονίζει ότι οι κινητοποιήσεις θα οδηγήσουν μαθηματικά τις εξαγωγές σε εκτροχιασμό, με ολέθριες συνέπειες για τις επιχειρήσεις και την οικονομία της χώρας. Σημειώνεται ότι οι εξαγωγές ένδυσης αγγίζουν σε αξία το 1,5 δισ. ευρώ ετησίως.

Η θυγατρική Cosmote δωρίζει ασθενοφόρα

Δέκα χρόνια εμπορικής λειτουργίας στη Βουλγαρία συμπλήρωσε η Globul, θυγατρική εταιρεία της Cosmote. Η εταιρεία, αντί εορταστικών εκδηλώσεων, επέλεξε να προσφέρει δέκα ασθενοφόρα στη μονάδα έκτακτων περιστατικών της Σόφιας καθώς και σε άλλες κλινικές της χώρας. Μάλιστα, στην τελετή παράδοσης των πρώτων τεσσάρων πλήρως εξοπλισμένων οχημάτων, που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Σόφια, παρευρέθη ο πρωθυπουργός της χώρας, Μπόικο Μπορίσοβ, και ο υπουργός Υγείας, Stefan Konstantinov. Στα δέκα χρόνια εμπορικής της λειτουργίας, η Globul έχει επενδύσει 1,1 δισ. ευρώ στη βουλγαρική αγορά, έχει αναπτύξει τηλεπικοινωνιακό δίκτυο που καλύπτει σχεδόν το 100% του πληθυσμού, δίκτυο διανομής 472 καταστημάτων, ενώ έχει αποκτήσει 4 εκατ. πελάτες κινητής και 180 χιλιάδες σταθερής τηλεφωνίας. Η Globul ξεκίνησε την εμπορική της λειτουργία το 2001 και εντάχθηκε στον όμιλο Cosmote το 2005.   

Η Bayer θα δίνει φάρμακα μόνο τοις μετρητοίς

Την εξόφληση τοις μετρητοίς από τις φαρμακαποθήκες και τους φαρμακευτικούς συνεταιρισμούς ζητεί η ελληνική θυγατρική της γερμανικής πολυεθνικής φαρμακοβιομηχανίας Bayer, με την αιτιολογία ότι η Ελλάδα είναι επισφαλές κράτος.

Η απόφαση αυτή αιφνιδίασε τους φαρμακοποιούς και τις φαρμακαποθήκες, που αποτελούν και τους βασικούς πελάτες της φαρμακοβιομηχανίας, και σύμφωνα με πληροφορίες προετοιμάζεται προσφυγή στην Εθνική Επιτροπή Ανταγωνισμού με προοπτική να προσφύγει και στην αντίστοιχη ευρωπαϊκή. Εξετάζεται μάλιστα το ενδεχόμενο να θέσουν θέμα «κατάχρησης δεσπόζουσας θέσης και νόθευσης του υγιούς ανταγωνισμού», καθώς και να εξεταστεί εάν προκύπτουν νομικές ευθύνες για «ενδεχόμενη πρόκληση υποβάθμισης της ομαλής τροφοδοσίας». Στη σχετική επιστολή της Bayer προς τις φαρμακαποθήκες και τους φαρμακευτικούς συνεταιρισμούς, αναφέρεται ότι «η εξόφληση των αγορών των φαρμακαποθηκών και των συνεταιρισμών προς την εταιρεία θα γίνεται μετρητοίς κατά την παράδοση των εμπορευμάτων (μετρητά ή επιταγή ημέρας ή με κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό την προηγούμενη ημέρα)».

Το Ιασώ επενδύει 12 εκατ. στον «Φιλοκτήτη»

Συνολικές επενδύσεις 12 εκατ. ευρώ που αφορούν την αναδιοργάνωση των ιατρικών υπηρεσιών αλλά και την εξαγορά επιπλέον πακέτου μετοχών προγραμματίζονται για το Κέντρο Αποκατάστασης (ΚΑΑ) Φιλοκτήτης, στο οποίο το Ιασώ μετέχει με ποσοστό 53%. Η αύξηση της πληρότητας των κλινών αλλά και η μείωση του χρόνου νοσηλείας αποτελούν βασικές επιδιώξεις της διοίκησης, η οποία στοχεύει το ΚΑΑ να εμφανίσει λειτουργική κερδοφορία το 2011 και θετικά αποτελέσματα το 2012. Στην κατεύθυνση αυτή προγραμματίζονται επενδύσεις του Ιασώ, ύψους 6 εκατ. ευρώ για τα έτη 2011 και 2012, μέρος των οποίων θα τοποθετηθούν σε αυξήσεις κεφαλαίου για αγορά πακέτων μετοχών.

Το κέντρο διατηρεί συμβάσεις με όλα τα ασφαλιστικά ταμεία, μέχρι την ανανέωση των συμβάσεων αυτών μέσω του Ενιαίου Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ). Ομως, οι καθυστερήσεις πληρωμών από τα Ταμεία (πλην ΙΚΑ) έχουν δημιουργήσει οφειλές άνω των 5 εκατ. ευρώ, σε έναν κύκλο εργασιών της τάξης των 8,7 εκατ. ευρώ ετησίως, ενώ τα δάνειά του διαμορφώνονται σε 24,5 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή