Αδειάζουν ιδιωτικοί οίκοι ευγηρίας, λόγω κρίσης

Αδειάζουν ιδιωτικοί οίκοι ευγηρίας, λόγω κρίσης

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο εβδομάδες έλειψε με άδεια η Λ.Σ., νοσηλεύτρια σε ιδιωτικό οίκο ευγηρίας στα νότια προάστια, και άμα τη επιστροφή της βρήκε δύο δωμάτια άδεια. Η κρίση «έδιωξε» ηλικιωμένους που είχαν απαγκιάσει στο γηροκομείο και είχαν αφεθεί στις φροντίδες νοσηλευτών και κοινωνικών λειτουργών. «Επρόκειτο για μεσοαστικές οικογένειες, για ηλικιωμένους που ήταν συνταξιούχοι του ΙΚΑ», σπεύδει να μας εξηγήσει. «Η σύνταξή τους ποτέ δεν έφθανε για να καλύψει τα τροφεία, «τσόνταραν» όμως πάντα τα παιδιά τους και έτσι βολευόταν η κατάσταση». Με την οικονομική κρίση όμως και τις περικοπές στις συντάξεις, η παραμονή σε ιδιωτικό οίκο ευγηρίας άρχισε να μοιάζει με περιττή πολυτέλεια. Ετσι, με το που επέστρεψαν τα παιδιά και τα εγγόνια από τις διακοπές, άρχισαν να «πακετάρουν» την προίκα του παππού ή της γιαγιάς.

Σε πολλές οικογένειες υπάρχει ένας άνεργος, ο οποίος αφενός μπορεί να φροντίσει τον ηλικιωμένο της οικογένειας, αφετέρου μπορεί να επωφεληθεί ακόμα και από τη μικρή σύνταξή του. Η κατάσταση μοιάζει πιο κρίσιμη στην περιφέρεια, ειδικά στον νομό Θεσσαλονίκης, όπου η ανεργία έχει χτυπήσει «κόκκινο», αλλά και στη Δυτική Αττική. Οι συγγενείς έχουν βρεθεί σε αδιέξοδο. «Νιώθω άσχημα που έχω φθάσει στο σημείο να εποφθαλμιώ τη σύνταξη της γιαγιάς μου» ομολογεί 35χρονη, «ωστόσο, με τα χρήματα που δίνουμε για το γηροκομείο μπορούμε να καλύψουμε πολλές άλλες τρέχουσες ανάγκες». Υπενθυμίζεται ότι η διαμονή σε έναν οίκο ευγηρίας κυμαίνεται συνήθως στα 900 με 1.000 ευρώ – όταν μάλιστα ο ηλικιωμένος μοιράζεται το δωμάτιό του. Από την άλλη, οι γηροκόμοι και οι νοσοκόμες στην «ελεύθερη» αγορά ζητούν πλέον ακόμα και 500 ευρώ για να προσέχουν έναν υπερήλικα ως εσωτερικές. Η ψαλίδα, επομένως, έχει ανοίξει εις βάρος των οίκων ευγηρίας. Αλλά και όσες οικογένειες δεν έχουν ακόμη αποφασίσει την επιστροφή του ηλικιωμένου στο σπίτι ζητούν αναδιαπραγμάτευση του ποσού ή μεταφέρουν τους συγγενείς τους από το μονόκλινο στο δίκλινο ή το τρίκλινο του γηροκομείου, προκειμένου να εξοικονομήσουν από 50 έως και 200 ευρώ.

Ωστόσο, σε αδιέξοδο βρίσκονται και οι ιδιοκτήτες οίκων ευγηρίας, πολλοί εκ των οποίων έχουν «συγκρατήσει» τις τιμές τους από το 2008, απορροφώντας τις διαδοχικές αυξήσεις του ΦΠΑ. «Πολλές επιχειρήσεις κινούνται πλέον στο όριο, αφού δεν έχουν πια κανένα περιθώριο κέρδους» επισημαίνει ο πρόεδρος του ΠΕΜΦΗ (Πανελλήνια Ενωση Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων), κ. Στέλιος Προσαλίκας. Φημολογείται ότι σε πολλές μονάδες έχουν γίνει απολύσεις και περικοπές, ενώ διατίθενται αρκετά δωμάτια – ιδίως μονόκλινα. Ο κ. Προσαλίκας, ωστόσο, εκτιμά ότι η «διαρροή» τροφίμων δεν είναι τόσο έντονη και ότι οι σωστοί επαγγελματίες θα κρατήσουν την πελατεία τους. «Στα γηροκομεία της Ελλάδας φιλοξενούνται κυρίως βαριά περιστατικά ή άνθρωποι χωρίς οικογένεια – σε αυτές τις περιπτώσεις δεν υπάρχουν πολλές εναλλακτικές», επισημαίνει ο πρόεδρος του ΠΕΜΦΗ.

«Στη σύσκεψη του Σεπτεμβρίου το αφεντικό μας ήταν σαφές» περιγράφει από τη δική της σκοπιά η νεαρή νοσηλεύτρια. «Μας είπε ευθαρσώς: οι-κο-νο-μία σε όλα. Ακόμα και στο φαγητό και στα αναλώσιμα, τα γάντια και τα σαπούνια». Οπως η ίδια ομολογεί, προκειμένου να μην κακοκαρδίσουν τους τροφίμους -«οι γέροι, ξέρετε, είναι σαν τα μωρά»- συχνά τους προσέφεραν μια επιπλέον φροντίδα. «Αν μια κυρία μάς ζητούσε για βραδινό κάτι άλλο, μια ομελέτα ή ένα τοστ, της κάναμε το χατίρι», θυμάται. Βέβαια, γίνονται και σπατάλες. «Πετούσαμε αυτούσια ολόκληρα πιάτα, τα οποία θα μπορούσαμε να δώσουμε στους τροφίμους μας ή στους φτωχούς». «Τώρα, όμως, εφαρμόζουμε ενιαίο μενού για όλους, ενώ δεν πετάμε τίποτα: ό,τι ο ηλικιωμένος δεν έφαγε το μεσημέρι, φυλάσσεται στο ψυγείο». Η γενιά της κατοχής μπαίνει πάλι στη λιτότητα και την πειθαρχία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή