Coco–Mat: αυξήσεις σε εργαζομένους που κάνουν ποδήλατο ή κόβουν το τσιγάρο

Coco–Mat: αυξήσεις σε εργαζομένους που κάνουν ποδήλατο ή κόβουν το τσιγάρο

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με πωλήσεις που άγγιξαν τα 60 εκατ. ευρώ στην τελευταία χρήση, εκ των οποίων το 50% πραγματοποιήθηκε στην Κίνα, η Coco-Mat των αδελφών Παύλου και Μάκη Ευμορφίδη συγκαταλέγεται μεταξύ των 500 ταχύτερα αναπτυσσόμενων επιχειρήσεων στην Ευρώπη. Είναι, επομένως, σε θέση, παρά την αρνητική οικονομική συγκυρία, να προσφέρει αύξηση 5% σε όλους τους υπαλλήλους της, εφόσον προσέρχονται στην εργασία τους με ποδήλατο. Και περαιτέρω αύξηση εφόσον κόψουν το τσιγάρο! Η πολιτική αυτή είναι ενδεικτική της φιλοσοφίας των ιδιοκτητών της. Οι οποίοι μέσα σε είκοσι χρόνια έχουν οικοδομήσει μια μικρή αυτοκρατορία, δραστηριοποιούμενη στην αγορά στρωμάτων, προϊόντων ύπνου, αλλά και επίπλων και λευκών ειδών. Βασικό της όπλο η αειφόρος ανάπτυξη.

Με έδρα τη λεωφόρο Τατοΐου, στην Κηφισιά, και με παραγωγικές μονάδες στην Ξάνθη, αλλά και στην Κίνα, προσεχώς δε και στην Ολλανδία, η Coco-Mat εφοδιάζει πλέον τις αγορές της Ευρώπης, της Ασίας και των ΗΠΑ. Εχοντας εδραιωθεί ήδη στον χώρο των ξενοδοχείων ως προμηθευτής, θέτει τώρα σε λειτουργία και την ομώνυμη αλυσίδα ξενοδοχείων-μπουτίκ. Η αρχή γίνεται από την Κηφισιά, με την πρώτη μονάδα της Coco-Mat Hotels, το Νafsika.

Η εταιρεία του Παύλου και του Μάκη Ευμορφίδη, της οποίας ελέγχουν το 90% (το υπόλοιπο 10% ανήκει στον συνιδρυτή και υπεύθυνο ανάπτυξης προϊόντων, Νικήτα Μαρκόπουλο), σήμερα μπορεί να υπερηφανεύεται ότι είναι μια από τις πλέον εξωστρεφείς επιχειρήσεις όχι μόνο της χώρας μας, αλλά ολόκληρης της Ευρώπης (Europe’s 500 Listing).

Η Coco-Mat «γεννήθηκε» το 1989. Χρηματοδοτήθηκε τότε από την ΕΤΒΑ με 98 εκατ. δρχ. για τα οποία έδωσε συνολικά ως αποπληρωμή 400 εκατ. δρχ., όπως έχει δηλώσει ο ιδρυτής, ο 53χρονος Παύλος Ευμορφίδης. Το μεγάλο ενδιαφέρον του επιχειρηματία για «τα αγνά δώρα της φύσης», όπως είναι ο κοκοφοίνικας, το ξύλο και τα φύκια, τον παρακίνησε να ασχοληθεί μ’ αυτά και επαγγελματικά. Δραστηριοποιήθηκε στην παραγωγή οικολογικών προϊόντων, αρχικά στρωμάτων και εν συνεχεία άλλων ειδών, όπως τα έπιπλα και τα λευκά είδη, κατασκευασμένα πάντα με φυσικά υλικά. Η εταιρεία έφτασε να παράγει περισσότερα από 1.500 είδη προϊόντων, στη μονάδα που διατηρεί στη βιομηχανική περιοχή της Ξάνθης. Από εκεί εφοδιάζει όλη την αγορά της Γηραιάς Ηπείρου. Το κινεζικό της εργοστάσιο καλύπτει την ασιατική και την αμερικανική αγορά.

Στις αρχές της δεκαετίας του ’90 ήρθε να μοιραστεί μαζί με τον Παύλο τις ευθύνες της διοίκησης ο αδελφός του, Μάκης, ο οποίος μόλις είχε επιστρέψει από τη Γαλλία, όπου σπούδαζε νομικά. Ο Μάκης ανέλαβε και την οικονομική διεύθυνση. Στην ομάδα προστέθηκε εκείνον τον καιρό και η γυναίκα του Μίριαμ, ολλανδικής καταγωγής, η οποία είναι art director του ομίλου. Το επόμενο βήμα για την επιχείρηση ήταν η ανάπτυξη στο εξωτερικό. Σήμερα διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα δίκτυα στην Ελλάδα και παρουσία σε Ισπανία, Κύπρο, Γερμανία και Βέλγιο. Ακόμη, στη Σαουδική Αραβία, τη Νέα Υόρκη και την Κίνα.

Ο Παύλος, ο ιδρυτής της εταιρείας, μιλάει οκτώ ξένες γλώσσες. Φοίτησε στην ΑΣΟΕΕ, από την οποία πήρε πτυχίο το 1985. Το γερμανικό κράτος τού χορήγησε υποτροφία, για να σπουδάσει στη Σχολή Δημοσιογραφίας του Πανεπιστημίου της Κολωνίας. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος στην εφημερίδα Daily Telegraph (1983-84), ως καθηγητής σωματικής αγωγής, ως δάσκαλος της αγγλικής γλώσσας σε ιδιωτικά σχολεία, ενώ κατά καιρούς παρέδιδε και ιδιαίτερα μαθήματα.

Εχει τέσσερα παιδιά: τον 21χρονο Βίλεμ, τη 18χρονη Εμα, τον 15χρονο Τζέιμς και τον 9χρονο Τομ. Ο Τζέιμς παίζει μπάλα επαγγελματικά στον Αγιαξ, προερχόμενος ως μεταγραφή από την ακαδημία ποδοσφαίρου της Μπαρτσελόνα, όπου διακρίθηκε…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή