Το La Mirage φέρνει αέρα ανανέωσης

Το La Mirage φέρνει αέρα ανανέωσης

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για να αναστραφεί η άθλια κατάσταση στο κέντρο της Αθήνας χρειάζονται, εκτός από αστυνομικά μέτρα, και ορισμένες θεαματικές κινήσεις. Η μετατροπή του ξενοδοχείου La Mirage στην Ομόνοια σε νεανικές κατοικίες ίσως τελικά είναι μία από αυτές. Το υπουργείο Περιβάλλοντος, το Μετοχικό Ταμείο Αεροπορίας και ο Δήμος Αθηναίων ήρθαν σε συμφωνία για το φιλόδοξο εγχείρημα και αν δεν υπάρξει άλλη καθυστέρηση οι εργασίες θα ξεκινήσουν στις αρχές του 2012, ενδεχομένως μαζί με μια μίνι-ανάπλαση της Ομόνοιας.

Η ιδέα της μετατροπής δύο ξενοδοχείων στην Ομόνοια σε φοιτητικές εστίες – νεανικές κατοικίες είχε ανακοινωθεί τον Μάιο από τον πρωθυπουργό και την τότε υπουργό Περιβάλλοντος. Πέντε μήνες αργότερα, οι τρεις βασικοί εμπλεκόμενοι -το υπουργείο Περιβάλλοντος ως χρηματοδότης, το υπουργείο Εθνικής Αμυνας με το Μετοχικό Ταμείο Αεροπορίας ως ιδιοκτήτης του κτιρίου και ο Δήμος Αθηναίων ως διαχειριστής- κατέληξαν σε αρχική συμφωνία για να λάβει η ιδέα σάρκα και οστά. Οι υπουργοί Γιώργος Παπακωνσταντίνου, Πάνος Μπεγλίτης και ο δήμαρχος Γιώργος Καμίνης κατέληξαν επί των βασικών αρχών του σχεδίου:

– Το La Mirage θα ανακαινιστεί ριζικά, προκειμένου να λειτουργήσει ως «άτυπο ξενοδοχείο», δηλαδή ως κατοικίες για φοιτητές και νέους. Ανάμεσα στις εργασίες που θα πραγματοποιηθούν είναι η αλλαγή όλων των κουφωμάτων και των ειδών υγιεινής και η διαμόρφωση των κοινόχρηστων χώρων ώστε να ικανοποιούν τις νέες ανάγκες.

– Η ανακαίνιση θα χρηματοδοτηθεί με περίπου 5 εκατομμύρια ευρώ από το Πράσινο Ταμείο.

– Το Μετοχικό Ταμείο Αεροπορίας δέχθηκε να μη λάβει ενοίκιο για το κτίριο για το πρώτο ενάμιση έτος. Η παραχώρηση αυτή ήταν ιδιαίτερα σημαντική για το εγχείρημα, καθώς θα εξασφαλίσει την οικονομική του αυτάρκεια το πρώτο, κρίσιμο διάστημα. Το ενοίκιο που θα λαμβάνει στη συνέχεια δεν έχει καθοριστεί, αλλά θα είναι μικρότερο των 35.000 ευρώ/μηνιαίως, που ζητούσε ο ιδιοκτήτης στον πρόσφατο διαγωνισμό, ο οποίος κηρύχθηκε άγονος.

– Ο Δήμος Αθηναίων θα αναλάβει τη διαχείριση του La Mirage. Το ενοίκιο θα διατηρηθεί χαμηλά (περίπου στα 200 ευρώ), στα οποία θα περιλαμβάνονται οι λογαριασμοί ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ. Με επιπλέον χρέωση, οι ενοικιαστές θα μπορούν να απολαύσουν παροχές ξενοδοχειακού επιπέδου, όπως καθαριότητα και φροντίδα ρουχισμού. Οι ενοικιαστές θα μπορούν να χρησιμοποιούν τους ειδικά διαμορφωμένους κοινόχρηστους χώρους και το εστιατόριο. Ο χώρος θα έχει ιδιαίτερα υψηλή ασφάλεια όλο το 24ωρο. Υπολογίζεται ότι τα μεικτά έσοδα του ξενοδοχείου θα είναι περίπου 40.000 ευρώ/μηνιαίως.

«Στόχος είναι η προγραμματική σύμβαση να υπογραφεί ανάμεσα στις τρεις πλευρές πριν από το τέλος του έτους, καθώς υπολογίζουμε ότι θα χρειαστούν περίπου 6-8 μήνες για τις μελέτες και τις εργασίες ανάπλασης», λέει στην «Κ» η γενική γραμματέας Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος, κ. Μαρία Καλτσά. «Ο δήμος ζήτησε το έργο να συνοδευτεί και από μια μικρή ανάπλαση της πλατείας Ομονοίας, με περισσότερο πράσινο και λιγότερες σκληρές επιφάνειες, κάτι που δεν θεωρούμε δύσκολο, αλλά δεν έχει αποφασιστεί. Γενικά δεν θα είναι ένα ανταποδοτικό για το Πράσινο Ταμείο έργο. Το σημαντικό όμως είναι να κερδίσει η περιοχή».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή