Εκθέσεις «καίνε» τα καύσιμα του στρατού για νοθεία

Εκθέσεις «καίνε» τα καύσιμα του στρατού για νοθεία

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στον μη σωστό καθαρισμό δεξαμενών, βυτίων ή και αγωγών πετρελαίου απέδωσε την ανίχνευση νοθευμένων καυσίμων στις δεξαμενές των ενόπλων δυνάμεων, έρευνα που διεξήγαγε το καλοκαίρι του 2007 ο εισαγγελέας του Αναθεωρητικού (στρατιωτικού) Δικαστηρίου, αντιστράτηγος Δημήτρης Ασδέρης. Τη δικογραφία, που σχηματίστηκε κατόπιν εντολής της τότε πολιτικής ηγεσίας των ενόπλων δυνάμεων, φέρνει σήμερα στο φως της δημοσιότητας η «Κ». Στο τελικό πόρισμα με ημερομηνία 6η Ιουλίου 2007, βάσει του οποίου έθεσε την υπόθεση στο αρχείο, ο κ. Ασδέρης σημείωνε ότι «δεν στοιχειοθετείται η τέλεση ποινικού αδικήματος εκ μέρους στρατιωτικών που εμπλέκονται στην προμήθεια, αποθήκευση και διακίνηση πετρελαίου».

Ωστόσο, στον φάκελο της δικογραφίας περιλαμβάνονται εκθέσεις του Γενικού Χημείου του Κράτους, που αποκαλύπτουν σκόπιμη και όχι συγκυριακή απόκλιση των δειγμάτων (π.χ. πυκνότητα, περιεκτικότητα σε θείο κ.ά.) από τα κανονικά επίπεδα. Εκθεση του Γενικού Χημείου με ημερομηνία 15 Φεβρουαρίου 2007 κατέληγε στην εξής γνωμάτευση: «Πρόκειται για δείγμα πετρελαίου κίνησης μη κανονικό, νοθευμένο με πετρέλαιο παράνομης διακίνησης σε ποσοστό 69%».

Ελεγχος στο πετρέλαιο κίνησης από δεξαμενές της πυροσβεστικής (προμηθεύεται καύσιμα από τις ένοπλες δυνάμεις) τη 13η Φεβρουαρίου 2007 κατέληγε στην ακόλουθη γνωμάτευση: «Το δείγμα δεν είναι σύμφωνο με τις ισχύουσες διατάξεις του πετρελαίου κίνησης. Πρόκειται για ναυτικό απόσταγμα μη κανονικό ως προς τα εξετασθέντα στοιχεία. (…) Το δείγμα, λόγω του χαμηλού σημείου ανάφλεξης, είναι εύφλεκτο και ως εκ τούτου επικίνδυνο».

Κατάθεση πυροσβεστικής

Ο τότε πυραγός Σκρέκας Απόστολος, που υπηρετούσε στο αρχηγείο της πυροσβεστικής, κατέθεσε ενόρκως (σχετική αναφορά υπάρχει στη δικογραφία) ότι από τα 79 δείγματα καυσίμων που αφορούσαν προμήθεια από τις ένοπλες δυνάμεις, τα 14 βρέθηκαν ως μη κανονικά επειδή ανιχνεύτηκε ποσότητα θείου μεγαλύτερη από το προβλεπόμενο όριο.

Στην αναφορά του, ωστόσο, ο κ. Ασδέρης σημείωνε ότι «ο ανωτέρω μάρτυρας κατέθεσε επί του θέματος ότι δεν μπορεί να γνωρίζει εάν η παρουσία ξένων στοιχείων οφειλόταν σε σκόπιμη νοθεία ή σε ανθρώπινη παράλειψη, όπως ο μη καλός καθαρισμός δεξαμενών ή βυτίων ή αγωγών». Σε πλήρη αντίθεση με το τελικό συμπέρασμα της έρευνας που διεξήγαγε η στρατιωτική δικαιοσύνη, έρχεται προκαταρκτική εξέταση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Λάρισας. Εγγραφο με ημερομηνία 12 Δεκεμβρίου 2006, που υπογράφεται από την εισαγγελέα Πρωτοδικών Λάρισας Σοφία Αποστολάκη, αναφέρει ότι «από την προκαταρκτική εξέταση προέκυψε ότι το πετρέλαιο κινήσεως των υπηρεσιακών οχημάτων της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λάρισας και της Π.Υ. Λάρισας ήταν μη κανονικό, καθόσον περιείχε θείο σε ποσότητες που υπερβαίνουν τις νόμιμες προδιαγραφές».

Περιέργως, οι «μη κανονικές» μετρήσεις καταγράφονται μέχρι σήμερα παρότι για τη στρατιωτική δικαιοσύνη η υπόθεση έκλεισε το καλοκαίρι του 2007. Την Παρασκευή 13 Μαΐου 2011, χημική ανάλυση σε πετρέλαιο από τις δεξαμενές των εγκαταστάσεων Στεφανοβίκειου και Συκουρίου αποκάλυψε περιεκτικότητα σε θείο εκατοντάδες φορές υψηλότερη από το κανονικό (900mg/Kg αντί 10mg/Kg). Παρομοίως, έλεγχος που διενεργήθηκε στις 30 Νοεμβρίου 2010 στις δεξαμενές του 882 Τάγματος Εφοδιασμού Μεταφορών στη Λάρισα αποκάλυψε δείγμα πετρελαίου κίνησης μη κανονικό και νοθευμένο διότι περιέχει θείο 84 mg/kg αντί του μέγιστου επιτρεπόμενου για το πετρέλαιο κίνησης 10 mg/kg.

Το υπουργείο

Πρόσφατα (28 Σεπτεμβρίου 2011) απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη Βουλή, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Μπεγλίτης δήλωσε ότι «η εύρεση εκτροπής στην περιεκτικότητα σε θείο στο πετρέλαιο κίνησης του Στρατού Ξηράς μη συνδυαζόμενη με ανίχνευση ιχνηθετών (κινιζαρίνη ή solvent yellow) δεν συνεπάγεται νοθεία στα καύσιμα». Η διατύπωσή του αυτή αποτελεί έμμεση παραδοχή φαινομένων νοθείας στα καύσιμα των ενόπλων δυνάμεων. Ανάλυση σε καύσιμα από δεξαμενές της ΕΛ.ΑΣ. αποκάλυψε δείγμα «μη κανονικό, διότι βρέθηκε να έχει solvent yellow 124 (σ.σ. προστίθεται ως ιχνηθέτης) σε συγκέντρωση 1 mg/l αντί καθόλου και θείο 780 mg/kg αντί το πολύ 10 mg/Kg».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή