Αλλοι οι λόγοι παραίτησης Σπινέλλη

Αλλοι οι λόγοι παραίτησης Σπινέλλη

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εγγραφα και στοιχεία αναφορικά με βεβαιωμένα αλλά μη εισπραχθέντα πρόστιμα, που αφορούν σε λαθρεμπόριο καυσίμων, κατέθεσε στον οικονομικό εισαγγελέα Σπύρο Μουζακίτη ο παραιτηθείς γενικός γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών Διομήδης Σπινέλλης.

Η παραίτηση του στελέχους του υπουργείου Οικονομικών επισήμως αποδόθηκε σε «προσωπικούς λόγους», ωστόσο, όπως αποκάλυψε η «Κ», συνδέεται αιτιωδώς με την άρνηση των αρμοδίων υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών να προχωρήσουν στην επιβολή προστίμων για λαθρεμπόριο καυσίμων. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι ακόμα και στις περιπτώσεις που γίνονταν έλεγχοι και εντοπίζονταν φορολογικές παραβάσεις, τα πρόστιμα δεν εισπράττονταν ή ακυρώνονταν με διάφορα προσχήματα.

Το δημοσίευμα της «K» προκάλεσε την παρέμβαση του οικονομικού εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη, ο οποίος ζήτησε τη διερεύνηση του παρασκηνίου που προηγήθηκε της παραίτησης του κ. Σπινέλλη, καθώς και αν έχουν διαπραχθεί αξιόποινες πράξεις όπως το κακούργημα της απιστίας.

Η «Κ» παρουσίασε «εξαιρετικά επείγουσα» εγκύκλιο του γ.γ. Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων Ιωάννη Καπελέρη, με την οποία προβλέπεται αναστολή των προστίμων για όσους κατέθεσαν εκπρόθεσμα παραστατικά για πωλήσεις πετρελαίου θέρμανσης. Οπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται στο δημοσίευμα, με την εγκύκλιο αυτή η πολιτική ηγεσία αποφάσισε περί τα τέλη Αυγούστου «να βάλει στον πάγο κάθε απόφαση επιβολής προστίμων για παραβάσεις που αφορούν παραστατικά που υποβλήθηκαν εκπρόθεσμα από τους πρατηριούχους για την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης». Παράλληλα, το ΣΔΟΕ είχε εντοπίσει πολλά πρατήρια που διέπρατταν παραβάσεις, ενώ η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων είχε επεξεργαστεί όλα τα στοιχεία και είχε εντοπίσει τους παραβάτες. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα επίμαχα πρόστιμα τα οποία επεβλήθησαν την περίοδο 2010 -2011 ανέρχονται συνολικά σε τουλάχιστον 15 εκατομμύρια ευρώ. Τα πρόστιμα αυτά είχαν βεβαιωθεί σε επιχειρήσεις και αφορούν παραβάσεις της νομοθεσίας αναφορικά με το πετρέλαιο θέρμανσης. Οι παραβάσεις είχαν εντοπιστεί μέσω του συστήματος ΗΦΑΙΣΤΟΣ. Κατάθεση στο πλαίσιο της εισαγγελικής έρευνας έδωσε και ο συντάκτης του δημοσιεύματος που προκάλεσε την έρευνα, Σωτήρης Νίκας. Ο μάρτυρας προσκόμισε στοιχεία, από τα οποία προκύπτει η βεβαίωση των προστίμων, καθώς και τη σχετική εγκύκλιο του κ. Καπελέρη.

Η εισαγγελική έρευνα, πάντως, προχωρεί με ταχείς ρυθμούς και συντόμως αναμένεται να ολοκληρωθεί με την απαγγελία κατηγοριών εις βάρος των υπευθύνων. Επί του παρόντος, ο εισαγγελέας εξετάζει υπαλλήλους, καθώς και στελέχη του υπουργείου Οικονομικών συγκεντρώνοντας στοιχεία, ενώ προσεχώς αναμένεται να κληθεί και ο γενικός γραμματέας Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων κ. Καπελέρης, προκειμένου να διευκρινίσει τους λόγους έκδοσης της εγκυκλίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή