Επινοώντας τον «εύμορφο» άνθρωπο

Επινοώντας τον «εύμορφο» άνθρωπο

1' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ. Τρεις νέοι ζωγράφοι, απόφοιτοι της Σχολής Καλών Τεχνών της Φλώρινας, μελετούν την ανθρώπινη μορφή. Επελέγησαν για να συγκροτήσουν με τα έργα τους μια θεματική έκθεση που παρουσιάζεται αυτές τις ημέρες (και έως 3 Δεκεμβρίου) στην Αθήνα (Αίθουσα Τέχνης Τεχνοχώρος, Λεμπέση 4 και Μακρυγιάννη) με τίτλο «Εύμορφος Ανθρωπος. Σχεδιάζοντας περίκλειστα την ανθρώπινη μορφή». Ο Δήμος Κηπουρός, ο Γιώργος Κορμπάκης και ο Νικόλας Αντωνίου προτείνουν τρεις διαφορετικές οπτικές πάνω στη μορφή. Και είναι οι διαφορές τους που καθιστούν τόσο ενδιαφέρουσα την έκθεση, καθώς η προσωπογραφία είναι το αποτέλεσμα μιας σπουδής ή ενός πειράματος. Μαθητές του Γιάννη Καστρίτση και του Χάρη Κοντοσφύρη, οι τρεις νέοι ζωγράφοι προχωρούν τη συζήτηση γύρω από την παραστατικότητα, τον συμβολισμό της μορφής και την ανάγκη αναπαράστασής της στην εποχή μας.

Προτείνουν τη δική τους ματιά και είναι φανερό πόσο χωνεμένα και ξαναδουλεμένα είναι όχι μόνο όλα τα βασικά θέματα της ολλανδικής ή βρετανικής σχολής, αλλά και οι νέες παραγωγές της προσωπογραφίας, αυτής που έχει κυριαρχήσει πλέον στη Δύση. Ο Δήμος Κηπουρός αναδύει μια ιδιαίτερη θερμότητα, καθώς το θελκτικό περιβάλλον του είναι συμπαγές με ευθείες αναφορές στον 17ο αιώνα. Ο Γιώργος Κορμπάκης προχωράει σε μια πιο ασπρόμαυρη, αλλά εξίσου σύνθετη, προσέγγιση, καθώς προτείνει ένα περίγραμμα στο «έσω». Ο Νικόλας Αντωνίου δίνει προρτρέτα-σπαράγματα, σπασμούς με βίαιες συνδηλώσεις και παρηγορητικές σκιές.

Μέσα από την έκθεση των τριών δημιουργών, στέκεται κανείς σκεπτικός μπροστά στο ανεξάντλητο της αναπαράστασης της ανθρώπινης μορφής.

«Εύμορφος Ανθρωπος», Τεχνοχώρος, Λεμπέση 4 & Μακρυγιάννη. Εως 3/12.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή