Διαγραφή Χατζηγάκη από τη Ν.Δ.

Διαγραφή Χατζηγάκη από τη Ν.Δ.

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε φάση ισχυρής περιδίνησης βρίσκεται η Κοινοβουλευτική Ομάδα, αλλά και το στελεχικό δυναμικό της Νέας Δημοκρατίας, ως αποτέλεσμα της απόφασης του κ. Αντ. Σαμαρά να στηρίξει τη μεταβατική κυβέρνηση Παπαδήμου. Χθες, ο πρόεδρος της Ν.Δ. προχώρησε στη διαγραφή του παλαιότερου εν ενεργεία και επίσης «αβερωφικού» βουλευτή κ. Σωτήρη Χατζηγάκη, μετά την αναφορά του τελευταίου σε «ακροδεξιά σταγονίδια που επιχειρούν να αλλοιώσουν την ταυτότητα του κόμματος».

Την ίδια στιγμή, η αντιπαράθεση στο εσωτερικό μεταξύ αφενός των φιλελευθέρων – κεντρογενών στελεχών και αφετέρου των εκφραστών της λαϊκής – πατριωτικής δεξιάς και της ομάδας των συνδικαλιστών, με αντικείμενο τη στήριξη της Ν.Δ. στην κυβέρνηση Παπαδήμου, είναι δημόσια και εξαιρετικά σκληρή, δοκιμάζοντας τη συνοχή του κόμματος.

Ο κ. Σαμαράς προχώρησε στην αποπομπή του κ. Χατζηγάκη και ως «προειδοποίηση» έναντι όσων επιχειρήσουν να διαφοροποιηθούν εφεξής. Σε αυτή την κατηγορία δεν εντάσσονται μόνον οι φιλελεύθεροι αλλά και ο κ. Πάνος Καμμένος, ο οποίος επέμενε και χθες ότι δεν πρόκειται να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Παπαδήμου. Ο κ. Καμμένος χαρακτήρισε, εκ νέου, τη νέα κυβέρνηση «χούντα», υπενθυμίζοντας μάλιστα ότι την ίδια φράση χρησιμοποίησε και ο στενός σύμβουλος του κ. Σαμαρά, Δημ. Σταμάτης. Εσπευσε δε να «δεσμεύσει» την ηγεσία, δηλώνοντας πως «αν με διαγράψουν, σημαίνει ότι συμφωνούν απόλυτα με το Μνημόνιο». Μένει να αποδειχθεί τι θα πράξει η ηγεσία εάν ο κ. Καμμένος επιμείνει στη μη παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.

Η διαγραφή του κ. Σωτήρη Χατζηγάκη προκάλεσε αντιδράσεις, καθώς σειρά βουλευτών (μεταξύ άλλων, οι Μιλτ. Βαρβιτσιώτης, Ευ. Αντώναρος, Α. Σπηλιωτόπουλος) επισήμαναν προς τον κ. Κ. Τασούλα ότι δεν μπορεί να διαγράφεται ο αρχαιότερος των βουλευτών και να επιτρέπεται σε άλλους να χαρακτηρίζουν «εκτροπή» την κυβέρνηση που στηρίζει η Ν.Δ., φωτογραφίζοντας ευθέως τον κ. Π. Καμμένο.

Ο βουλευτής Τρικάλων, που στο παρελθόν είχε επιμείνει στην ανάγκη πολιτικής συνεννόησης, αναγνώρισε χθες ως «γενναία» την απόφαση της Ν.Δ. να στηρίξει την κυβέρνηση. Τη διαγραφή πυροδότησε η αναφορά του σε «ακροδεξιά σταγονίδια που, υπό την ταμπέλα της λαϊκής δεξιάς, προσπαθούν να αλλοιώσουν τη φυσιογνωμία της Ν.Δ., η οποία όπως την οικοδόμησε ο Κων. Καραμανλής, είναι ένα μεγάλο, αστικό κόμμα, με πολλές τάσεις… λαϊκή δεξιά, φιλελεύθερους και μεσαίο χώρο…».

Σε ανακοίνωση της Ν.Δ., η αναφορά Χατζηγάκη σε «ακροδεξιά σταγονίδια» χαρακτηρίζεται «βαθύτατα προσβλητική» για τους βουλευτές και τα στελέχη της Ν.Δ., «μιας παράταξης ιστορικά προσηλωμένης στα δημοκρατικά ιδεώδη», ενώ δίδεται και καταστατικό έρεισμα στην απόφαση διαγραφής, με την επισήμανση ότι στο καταστατικό του κόμματος δεν προβλέπεται η «ύπαρξη τάσεων». Σκληρή ήταν και η απάντηση του κ. Χατζηγάκη: «Η Ν.Δ. από δημοκρατικό, πολυσυλλεκτικό κόμμα, κατάντησε να γίνει μικρό απολειφάδι τύπου Πολιτικής Ανοιξης…».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή