Μπαρόζο: «Οχι» σε πολιτικά παιχνίδια

Μπαρόζο: «Οχι» σε πολιτικά παιχνίδια

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την προειδοποίηση ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε εξαιρετικά σοβαρή κατάσταση, «σοβαρότερη από κάθε άλλη φορά τους τελευταίους 18 μήνες», υποδέχτηκε χθες στις Βρυξέλλες τον Ελληνα πρωθυπουργό, Λουκά Παπαδήμο, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Είναι κρίσιμης σημασίας η συνεχής εφαρμογή των δεσμεύσεων και η παραγωγή αποτελεσμάτων, τόνισε ο πρόεδρος της Κομισιόν, διότι «για να μπορέσει η Ευρωζώνη και το ΔΝΤ να υποστηρίξουν την Ελλάδα πρέπει να είναι σίγουροι ότι η προσπάθεια είναι συνεχής, ότι αφορά και μελλοντικές κυβερνήσεις», ενώ χρειάζονται «λιγότερα πολιτικά παιχνίδια». «Πρέπει να επικεντρώσουμε στην εφαρμογή – λιγότερη πολιτική και περισσότερη δέσμευση. Δεν πρόκειται για αγώνα ταχύτητας, αλλά για Μαραθώνιο», κατέληξε. Ο κ. Παπαδήμος τόνισε ότι οι ηγέτες ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. πρέπει να δεσμευτούν εγγράφως, «με τρόπο που εξαλείφει ασάφειες και αμφισημίες», ότι θα εξακολουθήσουν να εφαρμόζουν την οικονομική πολιτική που έχει συμφωνηθεί και μετά τις εκλογές. Στις πολύωρες συναντήσεις που είχε χθες ο κ. Παπαδήμος, το μεσημέρι με τον κ. Μπαρόζο και το απόγευμα με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Χέρμαν βαν Ρομπέι, αντικείμενο της συζήτησης ήταν η εφαρμογή της αποφάσεων που έλαβαν οι ηγέτες της Ευρωζώνης στη σύνοδο κορυφής της 27ης Οκτωβρίου και η απαίτηση του Eurogroup να υπάρξουν έγγραφες δεσμεύσεις των κ. Παπανδρέου και Σαμαρά σχετικά με την εφαρμογή του δεύτερου Μνημονίου. «Είναι σημαντικό οι ηγέτες των κομμάτων (σ.σ. που υποστηρίζουν την κυβέρνηση) να ανταποκριθούν στο αίτημα του Eurogroup και του ΔΝΤ, διότι αφορά μακροπρόθεσμη δέσμευση που υπερβαίνει τη θητεία αυτής της κυβέρνησης», δήλωσε ο κ. Παπαδήμος και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η δέσμευση των κ. Παπανδρέου και Σαμαρά «θα εκφραστεί με τρόπο που να εξαλείφει ασάφειες και αμφισημίες. Πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε ότι η Ευρωζώνη και το ΔΝΤ δεσμεύονται για τη χρηματοδότηση της Ελλάδας για μεγάλο διάστημα και γι’ αυτό τον λόγο περιμένουν ανάλογη δέσμευση από τους πολιτικούς ηγέτες που υποστηρίζουν την κυβέρνηση σχετικά με τη διαρκή, μακροπρόθεσμη υποστήριξη και δέσμευσή τους απέναντι σε αυτές τις πολιτικές», τόνισε, ενώ σημείωσε πως οι πολιτικοί αρχηγοί θα αποφασίσουν με ποιον τρόπο θα δεσμευθούν.

Ο κ. Παπαδήμος δήλωσε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να «εφαρμόσει πλήρως τις αποφάσεις της συνόδου κορυφής και τις οικονομικές πολιτικές που τη συνοδεύουν», ενώ αναφέρθηκε ιδιαιτέρως στην ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για το δεύτερο Μνημόνιο. «Επιπροσθέτως, σχεδιάζουμε να προωθήσουμε περαιτέρω ενέργειες, ιδίως μεταρρυθμίσεις, που θα έχουν στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, της οικονομικής δραστηριότητας και την αντιμετώπιση της ανεργίας», τόνισε ο Ελληνας πρωθυπουργός. Χαρακτήρισε δε «εξαιρετικές» τις προοπτικές για την ολοκλήρωση της συμφωνίας με τους ιδιώτες πιστωτές σχετικά με το «κούρεμα» του χρέους.

Συνάντηση με Ρομπέι

Το απόγευμα ο κ. Παπαδήμος συναντήθηκε επί μία ώρα και δέκα λεπτά με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπέι. Αργότερα, ο κ. Βαν Ρομπέι δήλωσε ότι «το Eurogroup θα πρέπει να είναι σε θέση να αποφασίσει στην επόμενη συνάντησή του την εκταμίευση της έκτης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα», αναφερόμενος στη συνεδρίαση της 29ης Νοεμβρίου. Ο πρόεδρος της Ε.Ε. κάλεσε τα ελληνικά πολιτικά κόμματα να εξακολουθήσουν να υποστηρίζουν τις ενέργειες της κυβέρνησης και τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε. να επιτελέσουν το ρόλο τους, πιθανότατα αναφερόμενος στις αγορές κρατικών ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή