Επιστολή από Σαμαρά προς Ε.Ε.

Επιστολή από Σαμαρά προς Ε.Ε.

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με μία επιστολή ανάλογη με αυτή που απέστειλε πρόσφατα προς το ΕΛΚ επιδίωξε χθες -και μάλλον πέτυχε- ο κ. Αντ. Σαμαράς να σπάσει τον κλοιό των ασφυκτικών πιέσεων που του ασκούνταν για έγγραφη δέσμευση στην εφαρμογή του προγράμματος σταθεροποίησης και να πείσει τους δανειστές ότι δεν αποτελεί η Ν.Δ. το εμπόδιο για την εκταμίευση της έκτης δόσης και την υλοποίηση των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου.

Από τη νέα επιστολή, με αποδέκτες τους επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζ. Μ. Μπαρόζο, του Eurogroup Ζ. Κ. Γιουνκέρ, της ΕΚΤ Μ. Ντράγκι και του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, απουσιάζει παντελώς το τμήμα της επιστολής προς ΕΛΚ που αφορά τις ευθύνες της κυβέρνησης Παπανδρέου, αλλά και τις επικείμενες εκλογές της 19ης Φεβρουαρίου. Με την εξάλειψη των πολιτικών αναφορών, η ίδια -κατά τα λοιπά- επιστολή κατέστη περισσότερο «θεσμική», μοιάζοντας πλέον αρκετά με την αντίστοιχη επιστολή που υπέγραψε, τον Μάιο, ο τότε αρχηγός της πορτογαλικής αντιπολίτευσης, νυν πρωθυπουργός Πάσος Κοέλιο.

Στην επιστολή, ο κ. Σαμαράς επαναλαμβάνει την προσήλωσή του στη συμφωνία των τριών αρχηγών για την κυβέρνηση Παπαδήμου αλλά και στην υλοποίηση του προγράμματος προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας, διατηρώντας πάντως την άποψή του για την ανάγκη τροποποίησης συγκεκριμένων μέτρων. «Πρόθεσή μας είναι να αναδείξουμε αυτά τα θέματα, μαζί με βιώσιμες εναλλακτικές πολιτικές, αυστηρά εντός του πλαισίου που περιγράφεται από το Πρόγραμμα», σημειώνεται. Αργά χθες το βράδυ στο επιτελείο της Συγγρού επικρατούσε συγκρατημένη ικανοποίηση, καθώς είχαν ήδη σταλεί τα πρώτα μηνύματα ότι η κίνηση Σαμαρά θεωρείται επαρκής.

Μήνυμα επικράτησης στη διαπραγμάτευση έστειλε και ο ίδιος ο πρόεδρος της Ν.Δ. αργά χθες σε συνομιλία με δημοσιογράφους στη Βουλή. «Με τη σταθερή μας στάση, τα πετύχαμε όλα. Η διαπραγμάτευση είναι παιχνίδι σε σκακιέρα, κάνεις κινήσεις και περιμένεις την κίνηση του άλλου» επεσήμανε ένας, εμφανώς καταπονημένος από την ένταση των διαπραγματεύσεων, Αντ. Σαμαράς. Ως προς τις πρώτες -θετικές- αντιδράσεις από το εξωτερικό, ερωτηθείς από δημοσιογράφους ο κ. Σαμαράς σχολίασε: «Τι θα έλεγαν; Σε αυτά που είπα εγώ συμφωνεί άλλωστε και ο Παπαδήμος. Τι θα μου πουν, ότι δεν σας δίνουμε την 6η δόση γιατί δεν υπογράφω;».

Της χθεσινής πρωτοβουλίας προηγήθηκε ένα μακρύ και επίπονο παρασκήνιο, το οποίο ξεκίνησε από το μεσημέρι της Τρίτης, όταν πλέον κατέστη σαφές ότι χωρίς έγγραφη δέσμευση η γερμανική πλευρά δεν θα επέτρεπε την καταβολή της δόσης. Ο κ. Σαμαράς και οι επιτελείς του αναζήτησαν έναν «έντιμο συμβιβασμό», ο οποίος θα ικανοποιούσε την τρόικα και το Βερολίνο, χωρίς ταυτόχρονα να ακυρώνει τον πολιτικό λόγο του κ. Σαμαρά. Στις μακρές διαβουλεύσεις που πραγματοποιήθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, είχαν ενεργό συμμετοχή και οι δύο αντιπρόεδροι της Ν.Δ., ο υπουργός Εξωτερικών κ. Στ. Δήμας και ο υπουργός Αμυνας κ. Δημ. Αβραμόπουλος. Τα δύο κορυφαία στελέχη, αλλά και άλλοι συνεργάτες του κ. Σαμαρά, φέρονται να είχαν επικοινωνίες με παράγοντες των Βρυξελλών και του Βερολίνου προκειμένου να εξασφαλίσουν ότι επρόκειτο να τύχει θετικής ανταπόκρισης η κίνηση Σαμαρά. Οταν κρίθηκε ότι δόθηκε το πράσινο φως, το γραφείο του κ. Σαμαρά απέστειλε την επιστολή, στην οποία ο αρχηγός της Ν.Δ. μεταξύ άλλων σημειώνει ότι «υποστηρίζει πλήρως τους στόχους της δημοσιονομικής προσαρμογής, αναφορικά με την εξάλειψη του ελλείμματος και την αντιστροφή της δυναμικής του χρέους. Επίσης υποστηρίζει «εργαλεία» που ήδη εφαρμόζονται (αν και ανεπιτυχώς), και ειδικότερα την περικοπή των δημοσίων δαπανών, την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και την αξιοποίηση της ανεκμετάλλευτης ακίνητης δημόσιας περιουσίας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή