Τι κατέθεσε ο Καπελέρης για τα πρόστιμα και την παραίτηση Σπινέλλη

Τι κατέθεσε ο Καπελέρης για τα πρόστιμα και την παραίτηση Σπινέλλη

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ολοκληρώνεται εντός της εβδομάδας η προκαταρκτική έρευνα που αφορά τις συνθήκες παραίτησης του μέχρι πρότινος γενικού γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών κ. Διομήδη Σπινέλλη και προσεχώς αναμένεται το πόρισμα των οικονομικών εισαγγελέων. Η αυλαία της εισαγγελικής έρευνας έπεσε προχθές Παρασκευή με την ανωμοτί κατάθεση του γενικού γραμματέα Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων κ. Ιωάννη Καπελέρη στον αναπληρωτή οικονομικό εισαγγελέα κ. Σπύρο Μουζακίτη.

Ο κ. Καπελέρης κλήθηκε με την ιδιότητα του υπόπτου τέλεσης αξιόποινων πράξεων εξαιτίας εγκυκλίου που εξέδωσε τον περασμένο Αύγουστο και προέβλεπε την αναστολή των προστίμων για όσους κατέθεσαν εκπρόθεσμα παραστατικά για πωλήσεις πετρελαίου θέρμανσης. Λίγες εβδομάδες μετά, ακολούθησε η παραίτηση του κ. Σπινέλλη η οποία επισήμως απεδόθη σε «προσωπικούς λόγους», ωστόσο -όπως απεκάλυψε η «Κ»- συνδέεται αιτιωδώς με την άρνηση των αρμοδίων υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών να προχωρήσουν στην επιβολή προστίμων για λαθρεμπόριο καυσίμων.

Ο κ. Καπελέρης κλήθηκε ως ύποπτος τέλεσης του αδικήματος της απιστίας και αυτό που απομένει μετά την κατάθεσή του είναι η σύνταξη πορίσματος από τον κ. Μουζακίτη, με το οποίο ο εισαγγελικός λειτουργός θα αποφαίνεται για την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του κ. Καπελέρη ή για την αρχειοθέτηση της δικογραφίας.

Η υπόθεση αποκαλύφθηκε με αφορμή ρεπορτάζ της «Κ» που αναφερόταν στους λόγους παραίτησης του κ. Σπινέλλη και παρουσίασε την «εξαιρετικά επείγουσα» εγκύκλιο που εξέδωσε ο κ. Καπελέρης εν μέσω θέρους.

Η εγκύκλιος προβλέπει αναστολή προστίμων για όσους κατέθεσαν εκπρόθεσμα παραστατικά για πωλήσεις πετρελαίου θέρμανσης. Οπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται στο δημοσίευμα, με την εγκύκλιο αυτή η πολιτική ηγεσία αποφάσισε περί τα τέλη Αυγούστου «να βάλει πάγο σε κάθε απόφαση επιβολής προστίμων για παραβάσεις που αφορούν παραστατικά που υποβλήθηκαν εκπρόθεσμα από τους πρατηριούχους για την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης».

Κατά την κατάθεση που έδωσε ανωμοτί στον αναπληρωτή οικονομικό εισαγγελέα, ο κ. Καπελέρης φέρεται να αρνήθηκε τη διερευνώμενη κατηγορία και να υπογράμμισε ότι η επίμαχη εγκύκλιος δεν προέβλεπε τη διαγραφή αλλά την αναστολή των προστίμων, ενόψει έκδοσης σχετικής πράξης νομοθετικού περιεχομένου. Ο κ. Καπελέρης επεσήμανε, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι στόχος της εγκυκλίου δεν ήταν το «κουκούλωμα» των προστίμων αλλά η αναστολή τους. Ο ίδιος φέρεται να υποστήριξε ότι τα πρόστιμα δεν ήταν βεβαιωμένα αλλά επρόκειτο να βεβαιωθούν και ότι, σύμφωνα με τον κανονισμό, για τις συγκεκριμένες παραβάσεις προβλέπεται -πέραν του προστίμου- και η διαγραφή των παραβατών από το σύστημα, όταν η παράβαση επαναλαμβάνεται για δεύτερη φορά. Είναι χαρακτηριστικό ότι μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό ο κ. Καπελέρης έχει δηλώσει ότι «έπρεπε να διαγραφούν από το σύστημα και να έμενε η αγορά χωρίς την προμήθεια 3.500 επιχειρήσεων πανελλαδικά».

Ως προς το θέμα της παραίτησης του κ. Σπινέλλη, ο γενικός γραμματέας Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων υποστήριξε στον κ. Μουζακίτη ότι δεν συνδέεται με την υπόθεση διαγραφής προστίμων και πως ο πρώην γ.γ. Πληροφοριακών Συστημάτων παραιτήθηκε για προσωπικούς λόγους.

Ως προς τα πρόστιμα που ανεστάλησαν με την εγκύκλιο του κ. Καπελέρη, επεβλήθησαν την περίοδο 2010-2011 και ανέρχονται συνολικά σε τουλάχιστον 15 εκατ. ευρώ. Τα πρόστιμα αυτά είχαν βεβαιωθεί και αφορούν παραβάσεις της νομοθεσίας αναφορικά με το πετρέλαιο θέρμανσης, οι οποίες είχαν εντοπιστεί μέσω του συστήματος «ΗΦΑΙΣΤΟΣ».

Σημειωτέον ότι και το ΣΔΟΕ είχε εντοπίσει πολλά πρατήρια που διέπρατταν παραβάσεις, ενώ η ΓΓΠΣ είχε επεξεργαστεί τα σχετικά στοιχεία και είχε εντοπίσει τους υπευθύνους. Ωστόσο, ακόμη και στις περιπτώσεις που γίνονταν φορολογικοί έλεγχοι και εντοπίζονταν φορολογικές παραβάσεις, τα πρόστιμα είτε δεν εισπράττονταν είτε ακυρώνονταν με διάφορα προσχήματα.

Στο πλαίσιο της προκαταρκτικής έρευνας κατέθεσαν ως μάρτυρες στελέχη του υπουργείου Οικονομικών που απασχολούνται στις αρμόδιες υπηρεσίες. Σε κατάθεση κλήθηκε και ο ίδιος ο κ. Σπινέλλης, ο οποίος μάλιστα προσκόμισε σωρεία εγγράφων και στοιχείων για βεβαιωμένα αλλά μη εισπραχθέντα πρόστιμα που αφορούν το λαθρεμπόριο καυσίμων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή