ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αντίδραση των κομμάτων για το άρθρο των FT Deutschland

ΣΥΡΙΖΑ: Οι μάσκες έπεσαν

Ως μία «χωρίς προηγούμενο παρέμβαση στα εσωτερικά μιας κυρίαρχης χώρας που θυμίζει άλλες σκοτεινές εποχές», χαρακτηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ το σημερινό δημοσίευμα της γερμανικής έκδοσης των Financial Times, με το οποίο «συστήνει» στους Έλληνες «κυβέρνηση συνασπισμού με αρχηγό τον Αντώνη Σαμαρά και όχι τον Αλέξη Τσίπρα».

Ο συντονιστής της επιτροπής Επικοινωνίας του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλης Μουλόπουλος, τονίζει με ανακοίνωσή του ότι «Οι μάσκες έπεσαν. Οι τραπεζίτες και το μεγάλο κεφάλαιο της Ευρώπης αποκάλυψαν ποιος είναι ο άνθρωπός τους στην Ελλάδα. Αποκαλύπτεται επιτέλους ο ρόλος που θα παίξει η ΝΔ και οι συνέταιροί της, αν αναλάβουν τη διακυβέρνηση και ποιανού τα συμφέροντα θα εξυπηρετήσουν. Θα είναι μια κυβέρνηση της SIEMENS, των τραπεζιτών, των εργολάβων, των εμπόρων όπλων, των εφοπλιστών και άλλων «αναξιοπαθούντων» διεθνών και εγχώριων ομάδων».

Ο κ. Μουλόπουλος επισημαίνει στην ανακοίνωση ότι «Ο ελληνικός λαός με την ψήφο του την Κυριακή στον ΣΥΡΙΖΑ θα στείλει στα αζήτητα τους υπαλλήλους των μεγάλων ευρωπαϊκών οικονομικοπολιτικών συμφερόντων και θα ανοίξει νέους δρόμους στην ελπίδα, τη δημοκρατία, την κοινωνική δικαιοσύνη και την εθνική αξιοπρέπεια».

Το ΠΑΣΟΚ καταδίκασε ως προσβλητικό το δημοσίευμα

Με έντονο τρόπο καταδίκασε, το ΠΑΣΟΚ, με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου, δημοσίευμα της γερμανικής έκδοσης των Financial Times, με το οποίο υποδεικνύεται στους Έλληνες ψηφοφόρους τι πρέπει να ψηφίσουν την Κυριακή.

Ειδικότερα, το σχόλιο του ΠΑΣΟΚ έχει ως εξής:

«Τέτοιου είδους πρωτοβουλίες γερμανικών εντύπων είναι προσβλητικές για τον ελληνικό λαό και προσφέρουν αρνητική υπηρεσία στην Ελλάδα, τη Γερμανία και τις προοπτικές της Ευρωζώνης».

ΚΚΕ: Προκλητικό και απαράδεκτο το δημοσίευμα

Προκλητικό και απαράδεκτο, χαρακτηρίζει το ΚΚΕ το δημοσίευμα των γερμανικών Φαινάνσιαλ Τάιμς.

Το ΚΚΕ εκτιμά ότι το δημοσίευμα στοχεύει στο να ενισχύσει τα ψεύτικα διλήμματα, που παγιδεύουν το λαό και να διαμορφώσει το νέο διπολισμό.

«Αυτή είναι η λυκοσυμμαχία της ΕΕ, οι κυβερνήσεις της και τα έντυπά της»,αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.

Παπαδημούλης: «Προκλητική παρέμβαση»

Ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης μιλώντας σήμερα στο ΒΗΜΑ FM για το άρθρο δήλωσε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Πρόκειται για μια προκλητική, προσβλητική για όλους του Έλληνες και χοντροκομμένη παρέμβαση στα εσωτερικά της χώρας από το οικονομικό και πολιτικό κατεστημένο της Γερμανίας που εκφράζεται παγίως από την γερμανική έκδοση των Financial Τimes . Το μόνο που μένει μετά απ’ αυτή την χοντροκομμένη παρέμβαση, που θα έπρεπε να προσβάλει και τους νεοδημοκράτες και περιμένω να προκαλέσει την αντίδραση και του ίδιου του Αντώνη Σαμαρά, είναι να έρθει εδώ η κ. Μέρκελ με τον κ. Σόιμπλε και να μοιράζουν ψηφοδέλτια της ΝΔ έξω από τα εκλογικά κέντρα την Κυριακή.

Αυτό θυμίζει άλλες εποχές και κλίμα “Mπανανίας” όταν ο Aμερικάνος τότε Πιουριφόι έβαζε τα πόδια πάνω στο τραπέζι την δεκαετία του ‘50 και έβριζε και διέταζε του Έλληνες υπουργούς. Τότε όμως οι Αμερικάνοι δίνανε και τα λεφτά του σχεδίου Μάρσαλ, ενώ οι Γερμανοί τώρα κερδίζουν από την ύφεση που εξαπλώνουν με την πολιτική σε όλη την Ευρώπη».

Διαμαντοπούλου: «Τρομακτική πολιτική απρέπεια»

«Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι, δύο μέρες πριν από τις εκλογές, τολμά οποιαδήποτε ξένη εφημερίδα να γράφει στην ελληνική γλώσσα ένα τέτοιο άρθρο. Πρόκειται για τρομακτική πολιτική απρέπεια, για γεγονός απολύτως απαράδεκτο και καταγγελτέο. Οι Financial Times Deutschland λειτουργούν σαν παράρτημα της εφημερίδας «Αυγή"», δήλωσε στον ραδιοσταθμό ΣΚΑΙ η ’ννα Διαμαντοπούλου.

Υπενθύμισε πως πριν από τις εκλογές είχε δηλώσει πως «οι παρεμβάσεις του κ. Σόιμπλε γίνονται με προβοκατόρικο τρόπο και επειδή είναι έμπειρος πολιτικός, ξέρει πολύ καλά ότι η παρέμβαση ενός ξένου ηγέτη σε μία χώρα, έχει ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα και ωθεί τα πράγματα σε άλλη κατεύθυνση από αυτή που θα έπρεπε να προσπαθεί η Γερμανία.

Επιχειρείται να οδηγηθεί η Ελλάδα στην έξοδο της ευρωζώνης. Δεν αποδέχομαι ότι τέτοιου είδους παρεμβάσεις γίνονται καλοπροαίρετα προκειμένου να βοηθήσουν. Εδώ και μήνες γίνονται συστηματικά παρεμβάσεις κι από άλλους ηγέτες, που, με άκομψη διπλωματική γλώσσα, εμπλέκονται στα εσωτερικά της χώρας, δίνουν κατευθύνσεις στους πολίτες, παρεμβαίνουν στους πολιτικούς αρχηγούς, κάνουν παρατηρήσεις στα κόμματα. Αυτά είναι ανεπίτρεπτα στις δημοκρατίες», τόνισε η Α. Διαμαντοπούλου.

Για στημένες προκλήσεις κάνει λόγο η ΝΔ

Έντονη ήταν και η αντίδραση της ΝΔ στο δημοσίευμα των Financial Times Deutschland.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης, με ανακοίνωσή του κάνει λόγο για στημένες προκλήσεις και καλεί την εφημερίδα να κάνει αλλού υποδείξεις.

«Οι Έλληνες», αναφέρει ο εκπρόσωπος της ΝΔ, «είμαστε υπερήφανος λαός. Ξέρουμε τι ψηφίζουμε. Υποδείξεις αλλού! Η Νέα Δημοκρατία είναι μια μεγάλη Παράταξη. Αντλεί τη δύναμή της από το λαό. Στημένες προκλήσεις, λίγο πριν τις εκλογές, αλλού!».

www.kathimerini.grμε πληροφορίες από ΑΜΠΕ

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ