Οι «Ροζ Πάνθηρες» στα δίχτυα της ΕΛ.ΑΣ.

Οι «Ροζ Πάνθηρες» στα δίχτυα της ΕΛ.ΑΣ.

3' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από τον Νοέμβριο του 2010 είχε εξαπολύσει η ΕΛ.ΑΣ., μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψη των διεθνώς διωκόμενων Σέρβων διαρρηκτών κοσμηματοπωλείων, που είναι γνωστοί ως «Ροζ Πάνθηρες». Το κουβάρι της δράσης τους άρχισε να ξετυλίγεται τη νύχτα της 4ης Νοεμβρίου 2010, όταν αστυνομικοί της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. συνέλαβαν στην Ηλιούπολη τον 23χρονο Σέρβο Stefan. S. τη στιγμή που με ένα μπετόνι τροφοδοτούσε με καύσιμα ένα κλεμμένο VW Transporter. Στο διάστημα που μεσολάβησε μέχρι την περασμένη Παρασκευή (25/11) και τη σύλληψη τεσσάρων μελών της σπείρας (πάλι στην Ηλιούπολη), οι «Ροζ Πάνθηρες» κατηγορούνται ότι διέπραξαν δεκάδες διαρρήξεις κοσμηματοπωλείων αφαιρώντας χρυσαφικά αξίας εκατομμυρίων ευρώ. Ανάμεσα στα τέσσερα άτομα που συνελήφθησαν μετά από καταδίωξη στην οδό Αλίμου, συγκαταλέγεται ο 35χρονος Slobodan ή Dejan S. εις βάρος του οποίου εκκρεμεί ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης για διαρρήξεις κοσμηματοπωλείων στη Γερμανία, το διάστημα από τον Ιούλιο του 2008 έως τον Μάρτιο του 2009. Σύμφωνα μάλιστα με κάποιες πληροφορίες, οι γερμανικές αρχές υπέβαλαν ήδη αίτημα για την έκδοσή του.

Από τη δικογραφία της υπόθεσης προκύπτει ότι, από το καλοκαίρι και μετά, οι κινήσεις των Σέρβων τελούσαν εις γνώσιν των ελληνικών διωκτικών αρχών. Το ίδιο συνέβη και τα ξημερώματα της 25ης Νοεμβρίου, οπότε τέσσερα μέλη της ομάδας συνελήφθησαν μετά από διάρρηξη σε κοσμηματοπωλείο της Ηλιούπολης. Στην Ασφάλεια συγκροτήθηκαν ειδικές ομάδες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των «Ροζ Πανθήρων», ενώ οι γερμανικές αρχές και η Interpol είχαν ενημερώσει την ΕΛ.ΑΣ. ότι οι «Πάνθηρες» βρίσκονται στην Ελλάδα και ότι τα μέλη τους διαμένουν σε ξενοδοχεία στα νότια προάστια.

Η αρχή του τέλους άρχισε να γράφεται στις 22 Νοεμβρίου, όταν αστυνομικοί πληροφορήθηκαν από γραφείο ενοικιάσεως αυτοκινήτων ότι ο 35χρονος Slobodan ή Dejan S. νοίκιασε ένα Seat Ibiza. Το βράδυ της 24ης Νοεμβρίου το αυτοκίνητο εντοπίστηκε στο Χαλάνδρι και τέθηκε υπό παρακολούθηση. Οσα ακολούθησαν περιγράφονται στη δικογραφία της ΕΛ.ΑΣ: «Την 4.40 π.μ. (σ.σ. είχε προηγηθεί διάρρηξη σε κοσμηματοπωλείο της Ηλιούπολης με λεία 60.000 ευρώ) αστυνομικοί εντόπισαν το αυτοκίνητο στην οδό Αλίμου και στην προσπάθειά τους να το ακινητοποιήσουν, αυτό ανέπτυξε ταχύτητα και προσπάθησε να διαφύγει. Στη διασταύρωση των οδών Αγ. Γεωργίου και Κεφαλληνίας ακινητοποιήθηκε απότομα, με αποτέλεσμα να συγκρουστεί με υπηρεσιακό συμβατικό όχημα». Τέσσερα άτομα συνελήφθησαν, ενώ ένα πιθανολογείται ότι διέφυγε με τα κλοπιμαία.

Σε κάποιες περιπτώσεις οι αστυνομικοί κατέγραφαν τις κινήσεις των Σέρβων δίχως να επεμβαίνουν. Τη νύχτα της 19 Ιουλίου 2011, για παράδειγμα, εντόπισαν έξω από κοσμηματοπωλείο στα Βριλήσσια ένα κλεμμένο VW Transporter, ένα επίσης κλεμμένο Audi 80 και ένα ακόμα μισθωμένο Ι.Χ., μάρκας Hyundai Atos. «Εξαιτίας του ότι το σημείο ήταν πολυσύχναστο και τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή υπήρχαν πολίτες, αλλά και του ότι πρωταρχικό μέλημά μας ήταν να διαπιστώσουμε τη διασύνδεση και τη σχέση των ατόμων (…), θεωρήσαμε σκόπιμο να μην κάνουμε καμία ενέργεια στο σημείο εκείνη τη στιγμή, ώστε ούτε κάποιος πολίτης να κινδυνεύσει, αλλά ούτε και να θέσουμε σε κίνδυνο την επιτυχία της υπόθεσης», αναφέρει η δικογραφία.

Στο διάστημα από τα τέλη Αυγούστου έως τα τέλη Σεπτεμβρίου η σπείρα διέκοψε τη δράση της και τρία τουλάχιστον από τα μέλη της ταξίδεψαν τότε σε Γερμανία, Σερβία και Σλοβενία. Μεταξύ αυτών που εγκατέλειψαν προσωρινά την Ελλάδα συγκαταλέγεται ο 35χρονος Slobodan ή Dejan S. Προκαλεί αίσθηση ότι από τις αρχές Οκτωβρίου και μετά και ενώ για τις κινήσεις τους είναι ενήμερες οι ελληνικές αρχές ασφαλείας, οι Σέρβοι κακοποιοί κατάφεραν να ολοκληρώνουν με επιτυχία διαρρήξεις κοσμηματοπωλείων στην πρωτεύουσα.

Εκλεψαν και χαλιά

Ενδεικτικά, στις 30 Οκτωβρίου, φέρονται να πραγματοποίησαν διάρρηξη σε κοσμηματοπωλείο στο Αιγάλεω με λεία 70.000 ευρώ και μία ημέρα νωρίτερα σε κοσμηματοπωλείο στη Δάφνη με λεία 45.000 ευρώ. Στα μέλη της σπείρας αποδίδονται και διαρρήξεις σε καταστήματα κυρίως των νοτίων προαστίων. Ανάμεσα σε αυτά συγκαταλέγεται το κατάστημα εμπορίας χαλιών ιδιοκτησίας της κ. Δέσποινας Μοιραράκη, από το οποίο είχαν αφαιρέσει χαλιά αξίας 250.000 ευρώ.

Για συμμετοχή στους «Ροζ Πάνθηρες», πλην των τεσσάρων συλληφθέντων, κατηγορούνται 11 ακόμα άτομα που διαφεύγουν τη σύλληψη. Σε ό,τι αφορά συγκεκριμένα τους συλληφθέντες, ο συνήγορός τους κ. Δημήτρης Γκαβέλας δήλωσε στην «Κ» ότι «από τις ημερομηνίες που έχουν καταγραφεί στα διαβατήριά τους προκύπτει ότι οι 3 από τους 4 απουσίαζαν από τη Ελλάδα το διάστημα που φέρονται να έχουν διαπράξει τις διαρρήξεις, καθώς και ότι ήρθαν στην Ελλάδα λίγα εικοσιτετράωρα πριν από τη σύλληψή τους».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή