Μομφή κατά των δύο εισαγγελέων

Μομφή κατά των δύο εισαγγελέων

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Αρειος Πάγος θα αποφανθεί τις προσεχείς ημέρες για το αν θα παραμείνουν στη θέση τους οι οικονομικοί εισαγγελείς μετά το αίτημα – ερώτημα που απηύθυνε στο ανώτατο δικαστήριο της χώρας, ο υπουργός Δικαιοσύνης. Η κίνηση του κ. Παπαϊωάννου προκάλεσε την οξεία αντίδραση της Ν.Δ., αλλά και του αναπληρωτή οικονομικού εισαγγελέα κ. Σπ. Μουζακίτη, ο οποίος διαχώρισε τη θέση του από εκείνη του κ. Γρ. Πεπόνη, δηλώνοντας ότι θέλει να παραμείνει στη θέση του. Οπως αναφέρεται στο έγγραφο του κ. Μιλτ. Παπαϊωάννου, ο οποίος έχει την αρμοδιότητα να κινήσει τη διαδικασία της αντικατάστασής τους, το ανώτατο δικαστήριο της χώρας οφείλει να κρίνει αν είναι αυτή απαραίτητη μετά τις αρχικές καταγγελίες τους περί παρεμβάσεων, που αποδείχθηκαν ατεκμηρίωτες και αβάσιμες από τη διπλή έρευνα που διενήργησε η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου.

Ο κ. Παπαϊωάννου περιγράφει τους βαρύτατους υπαινιγμούς τους οποίους διατύπωσαν για «πολυποίκιλα οργανωμένα οικονομικά συμφέροντα και τους ποικιλώνυμους εκφραστές τους..» που παρενέβησαν στο έργο τους και σημειώνει ότι οι ίδιοι στο πλαίσιο των ερευνών που ακολούθησαν, «δεν προσκόμισαν αποδεικτικά στοιχεία» προς απόδειξη των καταγγελλομένων.

Αλλωστε, όπως σημειώνει ο υπουργός, ούτε από τη διπλή έρευνα που διενήργησε ο αρχαιότερος αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Φ. Μακρής προέκυψαν στοιχεία, τονίζοντας πως «ούτε ένας δικαστικός λειτουργός δεν επιβεβαίωσε τους βαρύτατους υπαινιγμούς τους».

Σε ό,τι αφορά την τροπολογία του υπ. Οικονομικών για αντικατάστασή τους από ανώτατο εισαγγελικό λειτουργό, που τους γνωστοποιήθηκε παραμονές των Χριστουγέννων και υπήρξε η αιτία των αντιδράσεών τους, ο υπουργός Δικαιοσύνης, μέμφεται τη συμπεριφορά τους. «Αμφισβητούν, αναφέρει, την από το σύνταγμα κατοχυρωμένη αρμοδιότητα της νομοθετικής πρωτοβουλίας της εκτελεστικής εξουσίας» και επίσης «τη δυνατότητα άσκησης των καθηκόντων του οικονομικού εισαγγελέα από ανώτατο εισαγγελέα».

Με αυτά τα δεδομένα, ο υπουργός ζητεί από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο που ορίζεται από τον Αρειο Πάγο, να κρίνει την παραμονή τους ή μη, στο πλαίσιο της σημασίας που αποδίδεται στην πάταξη της φοροδιαφυγής και του οικονομικού εγκλήματος, με την επισήμανση ότι ο νεοσύστατος θεσμός του οικονομικού εισαγγελέα είναι κρίσιμη παράμετρος στην πάταξη των φαινομένων διαφθοράς και η προσπάθεια αυτή «δεν μπορεί να αποδυναμώνεται από νεφελώδεις και ατεκμηρίωτες καταγγελίες». Από την πλευρά της η Ν.Δ. έκανε λόγο για πρωτοφανή κίνηση του κ. Παπαϊωάννου, να επιτιμά τους δικαστές γιατί εφάρμοσαν τα συνταγματικώς οριζόμενα.

Η σύγκληση του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου είναι θέμα ημερών. Ο κ. Σπ. Μουζακίτης αναφερόμενος στο αίτημα για αντικατάστασή τους δήλωσε «ότι είναι δικαίωμα του υπουργού, αλλά αν το Ανώτατο Δικαστήριο το κρίνει, ο ίδιος επιθυμεί να μείνει στη θέση του ως οικονομικός εισαγγελέας ή όπου αλλού η δικαιοσύνη τον τοποθετήσει», ενώ ο κ. Πεπόνης δεν προέβη σε καμία δήλωση. Ο τελευταίος στο έγγραφό του προς τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για τη δικογραφία της ΕΛΣΤΑΤ εξηγούσε ότι δεν κάλεσε τον πρόεδρό της κ. Α. Γεωργίου να καταθέσει ως ύποπτος, διότι αυτό έμμεσα θα ήταν ανεπίτρεπτη αξιολόγηση για τους πιθανά εμπλεκόμενους υπουργούς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή