Αφιέρωμα στον Τούμας Τρανστρέμερ

Αφιέρωμα στον Τούμας Τρανστρέμερ

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΕΚΔΗΛΩΣΗ. Στον φετινό κάτοχο του βραβείου Νομπέλ Λογοτεχνίας, Τούμας Τρανστρέμερ είναι αφιερωμένη η αποψινή βραδιά που διοργανώνουν οι εκδόσεις Printa και το Σουηδικό Ινστιτούτο Αθηνών στο Ινστιτούτο της Δανίας στην Πλάκα (Χαιρεφώντος 14Α, Πλ. Αγίας Αικατερίνης). Για το σημαίνον έργο του πιο πολυμεταφρασμένου Σουηδού ποιητή, ο οποίος παρά τις μορφολογικές του αποκλίσεις, συνεχίζει με το έργο του την παράδοση του ευρωπαϊκού μοντερνισμού, θα μιλήσουν ο δοκιμιογράφος και ποιητής Αναστάσιος Βιστωνίτης και ο θεατρικός συγγραφέας και αφηγητής Λέιφ Ούλσον. Ποιήματα του Τρανστρέμερ θα διαβάσουν ο Λέιφ Ούλσον από το σουηδικό πρωτότυπο και ο ηθοποιός Κώστας Καστανάς στα ελληνικά, από τον τόμο με τα άπαντά του σε μετάφραση Βασίλη Παπαγεωργίου. Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με μια μικρή μουσική συναυλία: ο πιανίστας Διονύσης Μαλλούχος και η βιολονίστα Στέλλα Τσάνη θα ερμηνεύσουν τη διάσημη 3η Σονάτα του Σούμπερτ.

Η λιτή, διαυγής και έντονα λυρική ποίηση του Τούμας Τρανστρέμερ αποπειράται να συλλάβει και να αποδώσει την απρόσιτη στη διάνοια και στη λογική μας, διάσταση της εμπειρίας που φωτίζει την ύπαρξη.

Πρόκειται για μια έντονα εσωτερική, αλλά συνάμα ανοιχτή στην εποχή ποίηση η οποία αντλεί από τη δυτική μεταφυσική, την ιαπωνική παράδοση των χαϊκού και τα μεγάλα κλασικά έργα της ανθρωπότητας που έχουν ως άξονα τον χρόνο, την αβεβαιότητα της ύπαρξης, τον θάνατο και τη μνήμη – ιδιαίτερα εκείνη της παιδικής ηλικίας.

Ο πρώτος ποιητής που έλαβε το Νομπέλ μετά την Πολωνή Βιοσουάβα Σιμπόρσκα, που πέθανε πρόσφατα, έχει παρουσιαστεί ως «μυστικός που αναζητεί μέσα στο σκοτάδι τα σημάδια μιας ανώτερης πραγματικότητας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή