ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ενοποίηση των φόρων στα ακίνητα και αυτοτελής φορολόγηση ενοικίων

Του Προκοπη Χατζηνικολαου

Την εκ βάθρων τροποποίηση των φόρων που επιβάλλονται στα ακίνητα σχεδιάζει η επιτροπή για την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος, ενώ στο τραπέζι του διαλόγου βρίσκεται και η φορολογία των επιχειρήσεων.

Ενοποίηση των φόρων στα ακίνητα, αυτοτελής φορολόγηση των ενοικίων και αύξηση του ελάχιστου κόστους οικοδομής είναι τα τρία σημεία που φαίνεται να συγκλίνουν οι εκπρόσωποι των κομμάτων που μετέχουν στον διάλογο. Μάλιστα δόθηκε εντολή στις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών να διερευνήσουν το όφελος για τα δημόσια ταμεία αλλά και το κόστος που θα προκύψει για τα νοικοκυριά.

Παράλληλα, εξετάζεται η φορολόγηση των επιχειρήσεων με ενιαίο συντελεστή που προς το παρόν, τουλάχιστον, δεν φαίνεται να υποστηρίζεται από τα στελέχη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Ειδικότερα, εξετάζονται από την επιτροπή για την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος τα εξής:

1. Αυτοτελής φορολόγηση των εισοδημάτων από ενοίκια. Σήμερα, με το αφορολόγητο όριο στα 5.000 όσοι έχουν εισοδήματα (ανεξάρτητα από πού προέρχονται αυτά) ύψους 5.000 ευρώ δεν πληρώνουν φόρο στο ελληνικό Δημόσιο. Αν η νέα κυβέρνηση υιοθετήσει την πρόταση της επιτροπής που προβλέπει την επιβολή αυτοτελούς φόρου με συντελεστή 20%, θα σημάνει πως ένας ιδιοκτήτης με εισόδημα 5.000 ευρώ τον χρόνο χωρίς εισοδήματα από άλλες πηγές θα κληθεί να πληρώσει φόρο 1.000 ευρώ (5.000 Χ 20%). Αλλος φορολογούμενος με εισόδημα 16.000 εκ των οποίων τα 4.000 ευρώ από ενοίκια πληρώνει σήμερα φόρο στο δημόσιο 1.420 ευρώ. Με την αυτοτελή φορολόγηση θα πληρώσει φόρο 1.500 ευρώ (700 ευρώ φόρο για το εισόδημα των 12.000 ευρώ και αυτοτελή φόρο για τα ενοίκια που εισέπραξε ύψους 800 ευρώ).

2. Αναπροσαρμογή του κόστους εκκίνησης (Κ. Ε.) και του ελάχιστου κόστους κατασκευής οικοδομής (ΕΚΚΟ) στις πραγματικές τιμές και επέκταση του ΕΚΚΟ σε όλες τις οικοδομικές άδειες (νέες κατασκευές και ανακατασκευές) και στις εγκρίσεις εργασιών μικρής κλίμακας. Με τον τρόπο αυτό θα επιχειρηθεί η πάταξη της φοροδιαφυγής που συντελείται στον κλάδο των κατασκευών.

3. Ενοποίηση των φόρων στα ακίνητα. Στο Μνημόνιο γίνεται αναφορά για απλοποίηση των φόρων στην ακίνητη περιουσία. Δεν αποκλείεται να συγχωνευθούν ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας, που σήμερα έχει αφορολόγητο όριο 200.000 ευρώ και το Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Κτισμάτων, που εισπράττεται μέσω της ΔΕΗ. Η αλλαγή αυτή θα ισχύσει, εφόσον αποφασιστεί, από το 2013.

Ταυτόχρονα οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών θα εξετάσουν εάν όλοι οι φόροι που επιβάλλονται στα ακίνητα, είτε αυτοί συμβάλλουν στον κρατικό προϋπολογισμό είτε αποδίδονται στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μπορούν να συγχωνευθούν. Εφόσον οι υπηρεσίες «δώσουν το πράσινο φως» το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να αποδίδει μέρος αυτών στον ΟΤΑ μέσω του κρατικού προϋπολογισμού.

4. Αντικειμενικές αξίες. Στη χθεσινή συνεδρίαση της επιτροπής διαπιστώθηκε ότι τουλάχιστον σε αυτή τη φάση δεν μπορεί να δημιουργηθεί η τράπεζα πληροφοριών με τις εμπορικές τιμές των ακινήτων, προκειμένου αυτές να συγκλίνουν με τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων. Πάντως το νέο Μνημόνιο προβλέπει ετήσια αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών. Αυτό σημαίνει ότι εντός του 2012 θα αναπροσαρμοσθούν οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων.

5. Φορολογία των επιχειρήσεων. Εξετάζεται η ενιαία αντιμετώπιση όλων των επιχειρήσεων με φορολογικό συντελεστή (flat tax) 15%. Επίσης, εξετάζεται η παρακράτηση 15% στα διανεμόμενα κέρδη και εξάντληση της φορολόγησης των μετόχων ή εταίρων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, όλες οι αλλαγές που θα αποφασισθούν από την επιτροπή δεν πρόκειται να θεσμοθετηθούν από την παρούσα κυβέρνηση. Ωστόσο τα κόμματα που συμμετέχουν θα υπογράψουν ένα κείμενο αρχών για όλες τις αλλαγές που θα συναποφασισθούν.

Στη χθεσινή σύσκεψη συμμετείχαν ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών κ. Η. Πλασκοβίτης, ο γενικός γραμματέας Πληροφορικών Συστημάτων κ. Χ. Θεοχάρης, ο βουλευτής της Ν. Δ. κ. Ι. Βρούτσης και του ΛΑΟΣ κ. M. Ντουκάκης.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ