Η γούνα, ασπίδα στην κρίση για τη Δυτική Μακεδονία

Η γούνα, ασπίδα στην κρίση για τη Δυτική Μακεδονία

3' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Αν δεν υπήρχε ο κλάδος μας η ανεργία στην περιοχή θα ξεπερνούσε το 50%». Ο κλάδος δεν είναι άλλος από τη γουνοποιία που αναδεικνύεται σε ανθεκτικό στυλοβάτη της οικονομίας στην ευρύτερη περιοχή της Καστοριάς και της Σιάτιστας σε μια εποχή που η λαίλαπα της οικονομικής κρίσης σαρώνει τη χώρα. Και ο πρόεδρος του τοπικού Συνδέσμου Γουνοποιών κ. Ηρακλής Καλλισθένης υποστηρίζει με δόση υπερηφάνειας ότι ο λόγος που η κρίση δεν έχει λυγίσει την Καστοριά, όπως συμβαίνει σε άλλες περιφέρειες της Ελλάδας, είναι η γούνα, που παρά τις εσωτερικές και εξωτερικές δυσκολίες κρατάει γερά. «Οχι μόνο αντέχει στον τυφώνα της κρίσης, αλλά εξακολουθεί να φέρνει μεγάλες ποσότητες συναλλάγματος και δίνει δουλειά σε μερικές χιλιάδες οικογένειες στη Δυτική Μακεδονία».

Τα στοιχεία που παραθέτει ενισχύουν την επιχειρηματολογία του. «Τρεις χιλιάδες άνθρωποι δουλεύουν στα εργαστήριά μας και σε χίλιους ανέρχονται οι ιδιοκτήτες. Συνολικά περισσότερες από 5.000 οικογένειες στην Καστοριά και τη Σιάτιστα ζουν άμεσα από τη γούνα και αν προσθέσεις και τα συναρτώμενα με το προϊόν μας επαγγέλματα, τότε εύκολα γίνεται αντιληπτό πόσο παραπάνω θα υπέφερε ο πληθυσμός της περιοχής μας στις σημερινές συνθήκες».

Η ποιότητα το μυστικό

Καστοριά και γούνα πορεύονται ανά τους αιώνες, από την εποχή του Βυζαντίου ακόμα και παρά τις αντιξοότητες και τον τρομακτικό ανταγωνισμό διεθνώς, η καστοριανή γούνα κατέχει σήμερα το 10% της παγκόσμιας αγοράς, φέρνοντας ετησίως στη χώρα μας συνάλλαγμα ύψους 400 εκατομμυρίων δολαρίων!

«Το ότι κατέχουμε αυτό το αξιοζήλευτο για το μέγεθος της χώρας μας μερίδιο της αγοράς παγκοσμίως, έχοντας απέναντί μας μεγαθήρια όπως η Κίνα, η Κορέα, η Ρωσία, κ.ά. οφείλεται στην ποιότητα του προϊόντος που παράγουμε και ίσως το παράδειγμα της γούνας θα πρέπει να ακολουθήσουν και άλλοι κλάδοι στην πατρίδα μας. Το μυστικό μας είναι απλό: παράγουμε καλύτερο εμπόρευμα και χτυπάμε εκεί τους ισχυρούς ανταγωνιστές μας. Από μικρά παιδιά παίρνουμε τη μυρωδιά της γούνας».

Οι γουναράδες της Καστοριάς θεωρούνται από τους πλέον ευυπόληπτους παγκοσμίως και στις δημοπρασίες της πρώτης ύλης στα μεγάλα «παζάρια» της παγκόσμιας αγοράς, όπως το Τορόντο, η Κοπεγχάγη, το Χονγκ Κονγκ και αλλού καταλαμβάνουν περίoπτη θέση. Και γιατί όχι, αφού, όπως λέει ο πρόεδρός τους, αγοράζουν, όπως συνέβη πρόσφατα, δέρματα της τάξης των 500.000 κομματιών αξίας 50 εκατ. ευρώ τη φορά. «Τα λεφτά που δίνουμε δεν είναι από δάνεια τραπεζών. Είναι χρήματα από τις πωλήσεις της γούνας. Εμείς και φόρους πληρώνουμε και οι εξαγωγές μας πάνε καλά. Δείχνουμε στον έξω κόσμο ότι υπάρχουν ελληνικά προϊόντα εφάμιλλα και ανώτερα από ομοειδή άλλων χωρών και τα οποία παρασκευάζουν Ελληνες», προσθέτει ο κ. Καλλισθένης.

Η γουνοποιία αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας της απομακρυσμένης ορεινής περιοχής, και τώρα στις δύσκολες ώρες με τις αντοχές της λειτουργεί ως ασπίδα προστασίας του εισοδήματος του πληθυσμού. «Ευτυχώς που υπάρχει η γούνα, διαφορετικά θα είχαμε τεράστιο πρόβλημα», παραδέχεται ο δήμαρχος Καστοριάς κ. Εμμανουήλ Χατζησυμεωνίδης. «Η γούνα συνεισφέρει με ποσοστό περισσότερο του 60% στο ΑΕΠ της Δυτικής Μακεδονίας», τονίζει ο πρόεδρος του επαγγελματικού επιμελητηρίου κ. Χαράλαμπος Καραταγλίδης.

Και τουρίστες

Εκτός από το να ταξιδεύουν στις αγορές της Ρωσίας, της Ουκρανίας, του Καναδά, της Σκανδιναβίας κ.α. για να ντύσουν εύπορες κυρίες σε χώρες με πολικές θερμοκρασίες και να στέλνουν πίσω «ζεστό» συνάλλαγμα, οι γουναράδες φέρνουν στην Καστοριά και χιλιάδες ξένους τουρίστες. Είναι μέρες, το καλοκαίρι, που η γραφική πόλη της Καστοριάς θυμίζει κάτι από Μόσχα, Κίεβο ή Αλμάτι.

Υπολογίζεται ότι 50.000 έως 60.000 τουρίστες από τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης συρρέουν κάθε χρόνο στην ακριτική πόλη, δίνοντας της «άρωμα στέπας» και ενισχύοντας την οικονομία της. Πρόκειται για εκδρομείς που παραθερίζουν στις ακτές της Βόρειας Ελλάδας και με την ευκαιρία πετάγονται και μέχρι την Καστοριά ή τη Σιάτιστα για να αγοράσουν γούνες, ενώ πολλοί άλλοι έρχονται με πτήσεις τσάρτερ απευθείας από τη Ρωσία ή την Ουκρανία γι’ αυτόν τον σκοπό. «Ποντάρουμε και στον τουρισμό της γούνας, όπως φυσικά και στις άλλες φυσικές και πολιτιστικές μας ομορφιές, που επίσης μας φέρνουν κόσμο», τονίζει ο δήμαρχος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή