Εισαγγελική έρευνα για τα χρέη του Ομίλου Μυτιληναίου προς τη ΔΕΗ και τη ΔΕΠΑ

Εισαγγελική έρευνα για τα χρέη του Ομίλου Μυτιληναίου προς τη ΔΕΗ και τη ΔΕΠΑ

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λίγες μόλις ημέρες πριν τεθεί οριστικά στο αρχείο η πρώτη εισαγγελική έρευνα για την τιμή του ρεύματος της «Αλουμίνιον της Ελλάδος» και τις σχέσεις της με τη ΔΕΗ, ο οικονομικός εισαγγελέας Γρηγόρης Πεπόνης διέταξε τη διενέργεια νέας προκαταρκτικής έρευνας με αφορμή δημοσιεύματα του Τύπου για χρέη του Ομίλου Μυτιληναίου προς τη ΔΕΗ και τη ΔΕΠΑ. Η έρευνα θα διενεργηθεί από τον αναπληρωτή οικονομικό εισαγγελέα Σπύρο Μουζακίτη, ο οποίος καλείται να εξετάσει εάν υπάρχουν ποινικές ευθύνες στελεχών της ΔΕΗ και της ΔΕΠΑ για τη μη είσπραξη των οφειλομένων καθώς και ευθύνες των αρμοδίων στελεχών του ομίλου. Το θέμα προέκυψε ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η δικαστική διαμάχη μεταξύ ΔΕΗ και «Αλουμίνιον», αλλά και μια διαμάχη που βρίσκεται ένα μόλις βήμα πριν από τη δικαστική οδό, μεταξύ του συνόλου των ενεργοβόρων βιομηχανιών της χώρας και της ΔΕΗ με αντικείμενο και στις δύο περιπτώσεις την τιμή του ρεύματος. Πρόκειται για μείζον θέμα που συνδέεται άμεσα με τη βιωσιμότητα της βαριάς και εξαγωγικής βιομηχανίας της χώρας, η λύση του οποίου προϋποθέτει ένα μακροχρόνιο ρεαλιστικό ενεργειακό σχεδιασμό που θα στηρίζεται σε ένα μείγμα καυσίμων που θα μπορεί να στηρίξει με τη σειρά του ενεργοβόρες βιομηχανίες. Οσο αντ’ αυτού, ο «ενεργειακός σχεδιασμός» στηρίζεται πότε σε μεγαλεπήβολα και αυτοκαταστροφικά σχέδια τύπου Κατάρ – Αστακός και πότε σε αμφίβολης ρεαλιστικότητας τύπου «Ηλιος», σε ανανεώσιμα με επιδοτούμενες τιμές που υπονομεύουν την οικονομικότητα του ηλεκτρικού συστήματος και σε μια ουσιαστικά ανύπαρκτη στρατηγική για τον βασικό πυλώνα της αγοράς που είναι η ΔΕΗ, το πρόβλημα θα παραμένει και θα διογκώνεται.

Ενδεικτικά για την επαπειλούμενη βιωσιμότητα της ενεργοβόρας βιομηχανίας της χώρας είναι τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα ο πρόεδρος του Ομίλου Μυτιληναίου, κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος για το κόστος του ρεύματος. H ελληνική βιομηχανία (υψηλή τάση) πληρώνει 65 ευρώ τη μεγαβατώρα όταν το μέσο κόστος διεθνώς για την παγκόσμια βιομηχανία κυμαίνεται στα 28,7 ευρώ η μεγαβατώρα. H «Αλουμίνιον» τιμολογήθηκε από τη ΔΕΗ για τον Φεβρουάριο με 82 ευρώ τη μεγαβατώρα. H τιμολόγηση στηρίχτηκε σε ενδιάμεση σύμβαση που ισχύει για τη βιομηχανία μέχρι την εκδίκαση της Διαιτησίας από τη PAE.

O κ. Μυτιληναίος, απαντώντας στις καταγγελίες περί χρεών του ομίλου προς τη ΔΕΗ και τη ΔΕΠΑ, υποστήριξε χθες σε συνέντευξη Τύπου ότι οι συνολικές οφειλές του Δημοσίου προς τον όμιλο ανέρχονται σε 216,55 εκατ. ευρώ, όταν το σύνολο της διεκδίκησης της ΔΕΗ είναι 58 εκατ. ευρώ και το χρέος προς τη ΔΕΠΑ 65 εκατ. ευρώ. Από τις συνολικές οφειλές των 216,5 εκατ. ευρώ, το μεγαλύτερο μέρος αφορά επιστροφές ΦΠΑ, ενώ 90 εκατ. αποτελούν οφειλές του ΔΕΣΜΗΕ. O όμιλος, σύμφωνα με τον ίδιο, κατέβαλε συνολικά στη ΔΕΗ το ποσό των 635 εκατ. ευρώ στο διάστημα 2006-2011, ενώ στο επίμαχο διάστημα των τελευταίων τεσσάρων μηνών καταβάλλει ποσά έναντι. O Ομιλος Μυτιληναίου ανακοίνωσε, τέλος, ότι υπέβαλε αίτημα στη PAE να ορίσει προσωρινή τιμή ρεύματος μέχρι την έκδοση απόφασης από τη Διαιτησία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή