Στο ΣτΕ οι ομολογιούχοι για τη διεκδίκηση των αποζημιώσεων

Στο ΣτΕ οι ομολογιούχοι για τη διεκδίκηση των αποζημιώσεων

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αιτήσεις ακυρώσεως, ενώπιον του ΣτΕ, κατά των σχετικών κανονιστικών πράξεων που εκδόθηκαν με βάση τον Ν. 4050/2012 και ρύθμισαν τη διαδικασία ανταλλαγής ομολόγων, τα οποία κατείχαν φυσικά πρόσωπα, αναμένεται να καταθέσει, έως τα μέσα Απριλίου, ο Σύλλογος Φυσικών Προσώπων Ομολογιούχων Ελληνικού Δημοσίου (ΣΥΦΠΟΕΔ), που έχει συσταθεί με σκοπό την εκπροσώπηση των δικαιωμάτων τους. Στόχος, η αποζημίωση των ομολογιούχων τουλάχιστον στο κόστος κτήσης των ελληνικών τίτλων. Συνολικά, περισσότεροι από 3.500 ομολογιούχοι έχουν ήδη διατυπώσει ενδιαφέρον για τη συμμετοχή τους στον Σύλλογο, ενώ έχουν ξεκινήσει ήδη και οι επίσημες εγγραφές, με τα πρώτα ταμειακά ενήμερα μέλη να πολλαπλασιάζονται καθημερινά.

Συνολικά η ονομαστική αξία των ομολόγων που βρέθηκαν στα χέρια φυσικών προσώπων ανέρχεται στα 2,3 δισ. ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στον Σύλλογο ο πρόεδρος του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους Πέτρος Χριστοδούλου, επισημαίνει, μιλώντας στην «Κ», ο πρόεδρος του ΣΥΦΠΟΕΔ Γιάννης Μαρινόπουλος. Παράλληλα, προσθέτει πως υπάρχουν και εναλλακτικά νομικά σενάρια για να επιτευχθεί η αποζημίωση των αποταμιευτών.

Οπως αναφέρει, «προϋπόθεση για να βάλουν πάλι οι Ελληνες πολίτες πλάτη και να καταναλώσουν και να επενδύσουν, ώστε να δημιουργηθεί ξανά πλούτος, είναι να υπάρχει σχέση εμπιστοσύνης πολίτη – κράτους. Η σχέση αυτή έχει διαρραγεί μετά τη συμμετοχή των φυσικών προσώπων στο PSI». Οπως είναι γνωστό, η κυβέρνηση, διά στόματος του μέχρι πρότινος υπουργού Οικονομικών, διαβεβαίωνε συστηματικά τους ιδιώτες ομολογιούχους ότι «η διαδικασία του PSI δεν τους αφορά και ότι έχει βρεθεί τρόπος για να προστατευθούν». Ομως, μετά το πέρας της διαδικασίας φαίνεται ότι τους έχει εγκαταλείψει, υπογραμμίζει ο κ. Μαρινόπουλος, «χωρίς καμία μέριμνα», δίδοντάς τους ομόλογα 30 ετών, ασύμβατα με τη διάρκεια ζωής των φυσικών προσώπων και με ονομαστική αξία απομειωμένη κατά 53,5%. Η δε ζημία σε παρούσα ρευστοποιήσιμη αξία είναι της τάξης του 80%.

«Είναι απορίας άξιον πώς το ελληνικό κράτος θα μπορέσει να πείσει τους πολίτες του να το ξαναεμπιστευθούν. Είναι απορίας άξιον πώς θα πείσει τους επιχειρηματίες να κάνουν επενδύσεις, όταν η μεγάλη πλειοψηφία αυτών είχε στην κατοχή της ομόλογα. Και είναι απορίας άξιον με τι πρόσωπο θα ζητήσει τη μελλοντική βοήθεια όλων όταν τους εξαπάτησε με αυτόν τον τρόπο», καταλήγει.

Η εκ των νομικών συμβούλων των ομολογιούχων, δικηγόρος κ. Μαρικέρη Τόμπρα, με επιστολή που απέστειλε στον επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ κ. Πέτρο Χριστοδούλου, προτείνει «οι ελληνικές τράπεζες, τουλάχιστον οι μεγαλύτερες, που ήδη πρότειναν τα ομόλογά τους προς ανταλλαγή, συμμετέχοντας με αυτόν τον τρόπο στην πρόσκληση του PSI, να δεσμευθούν ότι αναλαμβάνουν εκείνες, μέσω της ανακεφαλαιοποίησής τους ή μέσω ιδίων κεφαλαίων τους, να καταβάλουν στα φυσικά πρόσωπα, Ελληνες υπηκόους, κατόχους ελληνικών ομολόγων, την αξία κτήσης τους, μέσω προθεσμιακών καταθέσεων πενταετούς διάρκειας, που θα δημιουργήσουν στα ονόματα των φυσικών προσώπων – ομολογιούχων, τα οποία με τη σειρά τους σε μια τέτοια περίπτωση θα τους μεταβίβαζαν άνευ ανταλλάγματος τα νέα ομόλογα από την υποχρεωτική εφαρμογή του ΡSΙ».

Αξίζει να αναφερθεί πως τις αμέσως επόμενες ημέρες πραγματοποιούνται γενικές συνελεύσεις των ομολογιούχων ελληνικών τίτλων αλλοδαπού δικαίου, με ορισμένους εξ αυτών να προσανατολίζονται ήδη σε προσφυγή στα δικαστήρια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή