Συγκίνηση για τον συνταξιούχο

Συγκίνηση για τον συνταξιούχο

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο άτομα βάζουν τέλος στη ζωή τους καθημερινά στη χώρα μας, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Αστυνομίας. Υπολογίζεται ότι ο πραγματικός αριθμός είναι ακόμη μεγαλύτερος, καθώς σε αρκετές από τις περιπτώσεις η αυτοκτονία μοιάζει με ατύχημα, ενώ σε άλλες το περιβάλλον του αυτόχειρα αποκρύπτει το γεγονός για κοινωνικούς λόγους. Τα τελευταία δύο χρόνια, όπως επισημαίνουν Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις παρουσιάζεται ραγδαία αύξηση των αυτοκτονιών στη χώρα μας, που συνδέεται με την οικονομική κρίση.

Χθες το πρωί, ο 77χρονος Δ.Χ., συνταξιούχος φαρμακοποιός, μετέβη από το σπίτι του στους Αμπελοκήπους στην πλατεία Συντάγματος, πιθανόν με το μετρό. Εκεί, κοντά στην κεντρική έξοδο του μετρό επί της πλατείας, έβγαλε ένα περίστροφο και αυτοκτόνησε μπροστά στα έκπληκτα μάτια των περαστικών. Αυτόπτες μάρτυρες υποστήριξαν ότι πριν αυτοκτονήσει ο άτυχος άντρας φώναξε «δεν πρέπει να αφήνουμε χρέη στα παιδιά μας». Ο ίδιος ξεκαθάρισε τους λόγους που τον οδήγησαν στην πράξη αυτή σε σημείωμα που άφησε πίσω του. «Η κατοχική κυβέρνηση Τσολάκογλου εκμηδένισε κυριολεκτικά τη δυνατότητα επιβίωσής μου που στηριζόταν σε μια αξιοπρεπή σύνταξη που επί 35 χρόνια μόνον εγώ (χωρίς ενίσχυση κράτους) πλήρωνα…», «δεν βρίσκω άλλη λύση από ένα αξιοπρεπές τέλος πριν αρχίσω να ψάχνω στα σκουπίδια για τη διατροφή μου», ανέφερε μεταξύ άλλων. Το περιστατικό συνέβη περίπου στις 9.00 το πρωί. Μεταδόθηκε μέσα σε λίγα λεπτά από εγχώρια και διεθνή μέσα ενημέρωσης, παγώνοντας αρχικά την κοινή γνώμη και στη συνέχεια προκαλώντας κύματα αντιδράσεων.

Περαστικοί άφηναν σημειώματα συμπαράστασης και λουλούδια στο σημείο όπου άφησε την τελευταία του πνοή ο 77χρονος, ενώ το απόγευμα πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση 2.000 ατόμων στο Σύνταγμα, αλλά δεν αποφεύχθησαν τα επεισόδια με χρήση δακρυγόνων. Ομάδα διαδηλωτών είχε φτάσει στο Σύνταγμα από τη Νομική Σχολή, όπου είχε επικρατήσει νωρίτερα ένταση και είχε παραβιαστεί η πλαϊνή είσοδος του Ιδρύματος από διαμαρτυρόμενους για τις επιχειρήσεις – σκούπα της ΕΛ.ΑΣ.

Από το περιβάλλον του 77χρονου αναφέρουν ότι ο αυτόχειρας ήταν ένα ευγενικό και μορφωμένο άτομο. Διατηρούσε φαρμακείο στους Αμπελόκηπους μέχρι το 1994, όταν και συνταξιοδοτήθηκε. Ηταν παντρεμένος και είχε μια κόρη. Σύμφωνα με πληροφορίες ο αυτόχειρας αντιμετώπιζε πολύ σοβαρό πρόβλημα υγείας και τον τελευταίο καιρό δυσκολευόταν να αντεπεξέλθει οικονομικά στην αγορά των φαρμάκων.

«Είναι τραγικό ένας συνάνθρωπός μας να δίνει τέλος στη ζωή του. Σε αυτές τις δύσκολες ώρες για την κοινωνία θα πρέπει όλοι -πολιτεία και πολίτες- να στηρίξουμε τους ανθρώπους δίπλα μας που βρίσκονται σε απόγνωση» δήλωσε ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος. «Ας στοχαστούμε γύρω από την κατάσταση της χώρας και της κοινωνίας μας με όρους εθνικής αλληλεγγύης και συνοχής», ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος ενώ ο αρχηγός της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς δήλωσε μεταξύ άλλων: «Αυτό εννοούσα όταν μιλούσα για την εθνική κατάθλιψη και την ανάγκη να βγούμε, μια ώρα αρχύτερα, από την κρίση. Θάνατος δεν είναι μόνο να πεθαίνει κανείς, αλλά και να ζει σε απόγνωση, χωρίς ελπίδα».

Τρεις απόπειρες

Τρεις ακόμη απόπειρες αυτοκτονίας σημειώθηκαν στη χώρα χθες. Μια γυναίκα στο Ρέθυμνο επιχείρησε να αυτοκτονήσει αφού τραυμάτισε θανάσιμα με μαχαίρι τη 13χρονη κόρη της. Απόπειρα αυτοκτονίας έκανε και ένας νεαρός άντρας στη Χίο. Το απόγευμα, σε απόπειρα αυτοκτονίας προέβη γυναίκα στην Ηλεία. Συνολικά, από τις αρχές του έτους μέχρι χθες η Αστυνομία κατέγραψε 149 αυτοκτονίες (511 κατά το 2011), ενώ 23 άτομα βρέθηκαν απαγχονισμένα. «Σε κάθε αυτοκτονία αντιστοιχούν 25 απόπειρες», εξηγεί στην «Κ» ο επιστημονικός υπεύθυνος της γραμμής παρέμβασης για την αυτοκτονία «1018», της ΜΚΟ «Κλίμακα», Κυριάκος Κατσαδώρος. «Το 95% των θυμάτων θα είχαν σωθεί αν υπήρχε πολιτική πρόληψης της αυτοκτονίας», εκτιμά ο ίδιος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή