Θαλπωρή και άνεση στην Ευρυτανία

Θαλπωρή και άνεση στην Ευρυτανία

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επειτα από μερικά χρόνια στη Γερμανία και την Αυστρία, ο Νίκος Τσιάγκας αποφάσισε να αφήσει την καριέρα του στα χρηματοοικονομικά και τα κτηματομεσιτικά, για να χτίσει αυτό το μικρό στυλάτο ξενοδοχείο στο χωριό του πατέρα του στα βουνά της Ευρυτανίας.

Το οικόπεδο ήταν δώρο από την γιαγιά του και η ιδέα να δημιουργήσει ένα ξενοδοχείο προήλθε από το ενδιαφέρον του για το ντιζάιν και την αρχιτεκτονική, αλλά και για τη μαγειρική.

Εξωτερικά, το κτίριο μοιάζει με τα υπόλοιπα της περιοχής. Είναι σχεδιασμένο στο τοπικό παραδοσιακό ύφος με φυσική πέτρα, στέγη από σχιστόλιθο και ξύλινα μπαλκόνια.

Αλλά η παράδοση σταματάει κάπου εκεί. Το κτίριο είναι στην πραγματικότητα μία φινλανδική κατασκευή από κορμούς δέντρων και στο εσωτερικό θυμίζει περισσότερο σύγχρονη Σκανδιναβία παρά Ελλάδα. Ο Νίκος σχεδίασε ο ίδιος τα εσωτερικά – το ταλέντο του είναι εμφανές.

Οι ξύλινες οροφές υπάρχουν σε διάφορες αποχρώσεις, με ποικιλία από το υποφωτισμένο μπεζ και κρεμ ώς το βαθύ καφέ και γκρίζο.

Ο φωτισμός είναι με φαντασία μελετημένος και δημιουργεί θεατρικά σκηνικά. Τα περισσότερα έπιπλα, όλα επί παραγγελία και χειροποίητα, είναι και αυτά πάνω σε σχέδια του Νίκου.

Υπάρχουν μόνο επτά σουίτες στο ξενοδοχείο, όλες με πολύ στυλ και μοντέρνες, αλλά ταυτόχρονα γεμάτες θαλπωρή και άνεση. Τα κρεβάτια είναι υπέροχα (στρώματα Coco-mat…). Τα ξύλινα μπαλκόνια έχουν καταπληκτική θέα στο βουνό. Οι μικρές ντουσιέρες είναι άψογες. Οι διακριτικές κουζίνες κρύβονται πίσω από πόρτες. Τα τζάκια λειτουργούν – μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όσα ξύλα μπορείτε να μεταφέρετε από το γκαράζ.

Οπως ακριβώς και οι σουίτες, έτσι και το μπαρ/λίβινγκ ρουμ καταφέρνει να είναι και «κουλ» σε ντιζάιν και ζεστό σε ατμόσφαιρα. Μπορείτε να καθίσετε δίπλα στη φωτιά και να ξεφυλλίσετε βιβλία αρχιτεκτονικής και εσωτερικής διακόσμησης – ο Νίκος έχει στίβες από αυτά, μπορείτε να παίξετε ένα παλιομοδίτικο επιτραπέζιο ή να πιείτε απλώς ένα ποτό στο μπαρ. Το πρωινό σερβίρεται, έως αργά, στον ίδιο χώρο. Σας παρέχεται το βασικό μενού που περιλαμβάνεται στην τιμή του δωματίου ή μπορείτε να παραγγείλετε επιπλέον α λα καρτ.

Το βασικό μενού, θα διαπιστώσετε, δεν είναι και τόσο «βασικό» – φρέσκα, τοπικά αυγά, διάφορα είδη ψωμιού, σπιτικές μαρμελάδες, πεντανόστιμα κέικ και πολλά ακόμη όπως πόριτζ που έρχεται σε μερίδες Γαργαντούα!

Οταν ήταν να φύγω ρώτησα τον Νίκο πού θα μπορούσα να σταματήσω για φαγητό στον δρόμο. Με έστειλε σε μία ταβερνούλα στο χωριό Νόστιμο. Αποδείχτηκε το πιο χαριτωμένο μαγαζάκι, που το έχει η κυρία Λένη και ο γιος της. Εφαγα μία απίθανα ελαφριά και νόστιμη πίτα με διάφορα μυρωδικά και χόρτα και ένα αφάνταστα τρυφερό αρνίσιο μπουτάκι.

Οταν η κυρία Λένη μου έφερε το δικό της γλυκό του κουταλιού καρότο (!), κάθισε μαζί μου και μου είπε πώς ο κόσμος τής είχε βγάλει το παρατσούκλι «Τσελεμεντές». Συνέχισε να μου εξηγεί, με μεγάλη έμφαση στη λεπτομέρεια, πώς φτιάχνει τα γλυκά του κουταλιού και κατέληξε δείχνοντάς μου την κουζίνα, ένα μικροσκοπικό χώρο όπου δέσποζε ένας παραδοσιακός φούρνος.

Κάθε πρωί, πολύ νωρίς, ανάβει τη φωτιά, έτσι ώστε αργότερα να μπορεί να μαγειρεύει τα ονομαστά φαγητά της στη γάστρα, θαμμένη στη στάχτη και να τα έχει έτοιμα στην ώρα τους το μεσημέρι. Ετσι εξηγούνται όλα!

Οι τιμές για δύο άτομα αρχίζουν από 70 ευρώ τη μέρα (καλοκαιρινές τιμές, μαζί με το πρωινό).

– Καστανέα, Αγιος Νικόλαος, 36100 Ευρυτανία, τηλ. 22370 21210, www. kastanea. gr

* Η κ. Jacoline Vinke είναι η συγγραφέας των βιβλίων «Great Small Hotels in Greece» και «Around Greece in 80 Stays». Η ιστοσελίδα της www. smallhotelsingreece. com παρουσιάζει μικρά και γοητευτικά ξενοδοχεία απ’ όλη την Ελλάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή