«Το Ελληνικό δεν είναι ένα απλό οικόπεδο»

«Το Ελληνικό δεν είναι ένα απλό οικόπεδο»

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Να επισπευσθεί η διαδικασία κατάθεσης οικονομικών προσφορών από τους εννέα ενδιαφερόμενους ομίλους για το Ελληνικό ζητεί ο πρόεδρος της Ελληνικό Α.Ε., Σπύρος Πολλάλης. Με την κίνηση αυτή, υποστηρίζει, το Δημόσιο θα γνωρίζει τις πραγματικές διαθέσεις των επενδυτών και, εάν οι προσφορές δεν είναι ικανοποιητικές, θα πρέπει να μη διστάσει να τερματίσει τον διαγωνισμό. Στο ίδιο πλαίσιο, εκτιμά, η Πολιτεία δεν πρέπει να πωλήσει το σύνολο των μετοχών της Ελληνικό Α.Ε. (στην οποία έχει μεταβιβαστεί η έκταση), αλλά να κρατήσει ένα ικανό ποσοστό, προκειμένου να καρπωθεί την υπεραξία που θα δημιουργήσει η όποια επένδυση.

«Η εκδήλωση ενδιαφέροντος από εννέα ομίλους, παρά τις δύσκολες συνθήκες, είναι απόδειξη του πόσο καλή επένδυση είναι το Ελληνικό», λέει στην «Κ» ο κ. Πολλάλης. «Αυτό που πρέπει πλέον να μας απασχολεί είναι το πώς θα βελτιστοποιήσουμε τη θέση μας. Πώς θα εξασφαλίσουμε άμεση εισροή εσόδων για να μειωθεί το χρέος, μακροχρόνια εισροή εσόδων ώστε να διασφαλίζεται η ανάπτυξη και η εκμετάλλευση από το Δημόσιο της υπεραξίας του χώρου και, τέλος, πώς θα επιτύχουμε μια πρότυπη ανάπτυξη, η οποία θα αποτελέσει όαση ζωής και θα αυξήσει την ανταγωνιστικότητα της Αθήνας».

Για τον λόγο αυτό, ο πρόεδρος της Ελληνικό Α.Ε. υποστηρίζει ότι η δεύτερη φάση του διαγωνισμού, η διαδικασία κατάθεσης οικονομικών προσφορών, πρέπει να επισπευσθεί. «Δεν πρέπει να εφησυχάσουμε. Η εκδήλωση ενδιαφέροντος από εννέα επενδυτές είναι απολύτως μη δεσμευτική. Η Ελληνικό Α.Ε. πασχίζει να βελτιώσει την προσφορά τους αλλά και να τους κρατήσει όλους ώς το τέλος της διαδικασίας, καθώς όσο αυξάνεται ο ανταγωνισμός τόσο καλύτερη θα είναι η τελική προσφορά. Επομένως πιστεύω ότι η κατάθεση προσφορών πρέπει να ζητηθεί ταχύτερα από το χρονοδιάγραμμα (σ.σ.: κατάθεση μέχρι τις αρχές του χειμώνα)».

Τι γίνεται, όμως, στην περίπτωση που οι εννέα επενδυτές μειωθούν, διά επιχειρηματικών συμμαχιών ή… διά της εξόδου; Ποια θα πρέπει να είναι η στάση της Πολιτείας; «Το Ελληνικό είναι ένα εξαιρετικό ακίνητο, που όμοιό του δύσκολα θα βρεθεί σε μεσογειακή πρωτεύουσα. Είναι κοινή λογική, λοιπόν, ότι αν οι προσφορές δεν είναι επαρκείς, ο διαγωνισμός θα πρέπει να τερματιστεί. Η Ελληνικό Α.Ε. επεξεργάζεται αυτή την περίοδο εναλλακτικά σενάρια, ώστε να καλύψουμε κάθε ενδεχόμενο».

Με την ίδια φιλοσοφία, ο κ. Πολλάλης θεωρεί αυτονόητο ότι το Δημόσιο θα πρέπει να διατηρήσει στην κυριότητά του ένα κομμάτι των μετοχών της Ελληνικό Α.Ε. «Οι αποφάσεις αυτές, βέβαια, ανήκουν καθαρά στην πολιτική ηγεσία, επομένως δεν τίθεται ζήτημα άποψης της Ελληνικό Α.Ε. ή του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων. Προσωπικά όμως πιστεύω ότι το Δημόσιο πρέπει να διατηρήσει τη μειοψηφία των μετοχών, προκειμένου να καρπωθεί την υπεραξία. Το Ελληνικό πρέπει να λειτουργήσει ως μοχλός ανάπτυξης, δεν έχει νόημα να πωληθεί ως απλό οικόπεδο. Γνωρίζουμε ότι δεν μπορούμε να επιβάλουμε στον επενδυτή τον τρόπο που θα το αξιοποιήσει, δώσαμε όμως τις γενικές κατευθύνσεις και πρέπει να μας απασχολεί πώς θα διασφαλίσουμε την καλύτερη δυνατή λύση σε βάθος χρόνου».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή