Οι «Τρεις Κύκλοι» στα Γενικά Αρχεία

Οι «Τρεις Κύκλοι» στα Γενικά Αρχεία

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΕΚΔΗΛΩΣΗ. Το υδροκίνητο γλυπτό του διακεκριμένου Ελληνα γλύπτη Γιώργου Ζογγολόπουλου «Τρεις Κύκλοι» (1978) μεταφέρθηκε στο προαύλιο του κτιρίου όπου στεγάζονται τα Γενικά Αρχεία του Κράτους (ΓΑΚ).

Τη Δευτέρα 11 Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα των Αρχείων, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους πραγματοποιούν ειδική εκδήλωση αφιερωμένη στον διάσημο γλύπτη, στο κτίριο της Κεντρικής Υπηρεσίας, στην οδό Δάφνης 21 στο Ψυχικό. Στόχος της εκδήλωσης, η οποία διοργανώνεται σε συνεργασία με το Ιδρυμα Γεωργίου Ζογγολόπουλου και τον Δήμο Φιλοθέης-Ψυχικού, είναι η παρουσίαση στο ευρύ κοινό τόσο του επιστημονικού έργου των Γενικών Αρχείων του Κράτους, όσο και της δουλειάς του Ζογγολόπουλου.

Το επιβλητικό γλυπτό είχε εκτεθεί για πρώτη φορά στην γκαλερί «Ζουμπουλάκη» το 1979 και στην είσοδο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών κατά τη διάρκεια της αναδρομικής έκθεσης του έργου του Γιώργου Ζογγολόπουλου που διήρκεσε από τον Νοέμβριο του 2008 ώς τον Ιανουάριο του 2009. Το πελώριο γλυπτό, κατασκευασμένο από ανοξείδωτο χάλυβα, αποτελείται από τρεις κύκλους με χορδές, οι οποίοι μετακινούνται χάρη στη δύναμη του νερού, εντός ενός παραλληλόγραμμου πλαισίου που τους συγκρατεί.

Στην εκδήλωση των εγκαινίων της ερχόμενης Δευτέρας η ομότιμη καθηγήτρια του ΕΜΠ και υπεύθυνη των Αρχείων Νεοελληνικής Αρχιτεκτονικής του Μουσείου Μπενάκη, Μάρω Αδάμη-Καρδαμίτση, θα πραγματοποιήσει σύντομη διάλεξη με θέμα «Ο Γιώργος Ζογγολόπουλος στα Γενικά Αρχεία του Κράτους», ενώ ο ιστορικός τέχνης Θανάσης Μουτσόπουλος θα σκιαγραφήσει το πορτρέτο του καλλιτέχνη: «Ο γλύπτης Γιώργος Ζογγολόπουλος».

Εκτός από το συγκεκριμένο έργο, οι επισκέπτες των ΓΑΚ θα έχουν τη δυνατότητα να θαυμάσουν ένα σημαντικό δείγμα των σχεδίων του καλλιτέχνη, από το αρχιτεκτονικό και το γλυπτικό του έργο, τα οποία κορφολογήθηκαν από το αρχείο των ΓΑΚ και του Ιδρύματος Ζογγολόπουλου. Παράλληλα, θα προβληθούν φωτογραφίες από γλυπτά του, τα οποία κοσμούν δημόσιους χώρους και σημαντικά κτίρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με την προβολή της εκπομπής «Παρασκήνιο» (1999) που ήταν αφιερωμένη στον Γ. Ζογγολόπουλο.

Ο Γιώργος Ζογγολόπουλος (1903-2004) υπήρξε ένας διεθνώς διακεκριμένος Ελληνας γλύπτης, ο οποίος είναι γνωστός από το περίφημο έργο του «Ομπρέλες», με το οποίο εκπροσώπησε την Ελλάδα στην Μπιενάλε της Βενετίας το 1993.

Ως αρχιτέκτων εργάστηκε επί μακρόν στο Αρχιτεκτονικό Τμήμα του υπουργείου Παιδείας, κατά τη διάρκεια της οποίας έχτισε σειρά σχολικών συγκροτημάτων, αλλά και εκκλησίες. Σπούδασε γλυπτική με υποτροφία στο Παρίσι και στην Ιταλία όπου ειδικεύτηκε στις τεχνικές της χαλκοχυτικής. Συγκαταλέγεται στους σημαντικότερους γλύπτες της νεότερης Ελλάδας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή