Με φαξ η μετάδοση των αποτελεσμάτων, αντί τηλεγραφημάτων

Με φαξ η μετάδοση των αποτελεσμάτων, αντί τηλεγραφημάτων

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Νυχτερινές βόλτες» υψηλού κόστους έκαναν έως τώρα τα εκλογικά αποτελέσματα το βράδυ των εκλογών, προκειμένου να φτάσουν στο υπουργείο Εσωτερικών, εφόσον υποχρεωτικά έπρεπε να διαβιβαστούν με τηλεγραφήματα. Με εγκύκλιο, το υπ. Εσωτερικών αλλάζει τη διαδικασία, η οποία κόστιζε 800.000 ευρώ, και ζητεί από τις περιφέρειες να χρησιμοποιήσουν το πρόγραμμα «Σύζευξις» για τη μετάδοση. Η νομοθεσία υποχρεώνει τα τελικά αποτελέσματα από κάθε εκλογικό τμήμα να καταγράφονται κατά τρόπο ώστε να υπάρχει «ίχνος» για να υπάρχουν γραπτά δεδομένα.

Με το τέλος της καταμέτρησης των ψήφων λοιπόν, ένας υπάλληλος από κάθε εκλογικό τμήμα με τα αποτελέσματα ανά χείρας μετέβαινε στο πλησιέστερο τηλεπικοινωνιακό κέντρο του ΟΤΕ. Για παράδειγμα, τα εκλογικά τμήματα των Βριλησίων χρησιμοποιούσαν το τηλεπικοινωνιακό κέντρο του Χαλανδρίου. Με τηλεγράφημα το εκλογικό αποτέλεσμα έφτανε στα κεντρικά γραφεία του οργανισμού, στην Πλατεία Βικτωρίας, όπου τυπωνόταν. Τα χαρτιά αυτά στη συνέχεια έμπαιναν σε κιβώτια και μεταφέρονταν στα γραφεία της Περιφέρειας Αττικής στη λεωφόρο Συγγρού. Τέλος, η περιφέρεια -οι περιφέρειες είναι υπεύθυνες για τη διεξαγωγή των εκλογών- έστελνε τα στοιχεία στο υπ. Εσωτερικών ώστε να καταγραφούν τα «τελικά εκλογικά αποτελέσματα». Η διαδικασία αυτή, εκτός από περίπλοκη, χρονοβόρα και σαφώς οπισθοδρομική, ήταν και πανάκριβη, καθώς το κόστος των τηλεγραφημάτων έφτανε τις 800.000 ευρώ. Πρέπει να υπολογίσουμε ότι τα «εκλογικά τηλεγραφήματα» ήταν διπλάσια του αριθμού των εκλογικών τμημάτων, καθώς μέσω τηλεγραφήματος επιβεβαιωνόταν και η άφιξη του δικαστικού αντιπροσώπου.

Το απαρχαιωμένο σύστημα παρέμενε γιατί κανείς δεν έπαιρνε την ευθύνη της αλλαγής. Ομως στις εκλογές της 6ης Μαΐου για πρώτη φορά τα τελικά αποτελέσματα στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (Κυκλάδες – Δωδεκάνησα) έφτασαν στις περιφερειακές ενότητες μέσω fax αναγκαστικά, λόγω προβλήματος που υπήρχε με τα τηλεπικοινωνιακά κέντρα. Με βάση αυτή την επιτυχία, το υπ. Εσωτερικών αποφάσισε να επεκτείνει την εφαρμογή του fax σε όλη την επικράτεια στις επόμενες εκλογές.

Οπως αναφέρεται στη σχετική εγκύκλιο, «τα αποτελέσματα των γενικών βουλευτικών εκλογών της 17ης Ιουνίου 2012 που θα συγκεντρωθούν σε κάθε νομό (εκλογική περιφέρεια) από τις περιφερειακές ενότητες της έδρας του, θα μεταδοθούν στο υπουργείο Εσωτερικών… Προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί ο χρόνος λήψης των αποτελεσμάτων και να μειωθεί το κόστος μετάδοσής τους στο υπουργείο, θα χρησιμοποιηθούν συσκευές fax. Τούτο θα γίνει μέσω του δικτύου «Σύζευξις», με το οποίο έχουν συνδεθεί οι περιφέρειες και οι δήμοι της χώρας και θα μηδενιστεί και το τηλεπικοινωνιακό κόστος της μετάδοσης».

Το δίκτυο «Σύζευξις» είναι τηλεπικοινωνιακό πρόγραμμα με το οποίο είναι συνδεδεμένα όλα τα περιφερειακά και δημοτικά κτίρια ώστε να επικοινωνούν μεταξύ τους χωρίς κόστος. Η αποστολή και η παραλαβή των fax θα πραγματοποιηθεί από διαπιστευμένους υπαλλήλους έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η διαδικασία. Εκτός του fax, τα αποτελέσματα μπορούν να μεταδοθούν και μέσω απλού τηλεφωνήματος -θα πρέπει ωστόσο να γραφεί πρακτικό ώστε να υπάρχει «ίχνος»- ή και μέσω e-mail με σάρωση (σκανάρισμα) του χαρτιού που θα γράφει το αποτέλεσμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή