Νέο σχέδιο για το ρωμαϊκό στάδιο Πάτρας

Νέο σχέδιο για το ρωμαϊκό στάδιο Πάτρας

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ. Αρχαιότητες σε κατάχωση ή «κρυμμένες» στα υπόγεια σύγχρονων πολυκατοικιών στο ιστορικό κέντρο της πόλης, αποχαρακτηρισμένα διατηρητέα, που ρημάζουν εν αναμονή της απαλλοτρίωσης, και κτίσματα, τα οποία απαλλοτριώθηκαν πριν από χρόνια αλλά δεν έχουν ακόμα κατεδαφιστεί είναι ο απολογισμός του μεγαλόπνοου προγράμματος αποκάλυψης του ρωμαϊκού σταδίου της Πάτρας, σχεδόν τρεις δεκαετίες μετά την έναρξη υλοποίησής του. Υπάρχουν, ακόμα, τα κτίρια που δεν προτάθηκαν ποτέ για απαλλοτρίωση μολονότι βρίσκονται στο κέντρο του αρχαίου στίβου, καθώς και απαλλοτριωμένα ακίνητα εκτός της περιμέτρου του σταδίου.

Ενα γενικό σχέδιο αποκάλυψης και ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου, που καλύπτει περίπου 18 στρέμματα μέσα στον αστικό ιστό και βρίσκεται σε άμεση γειτνίαση με το Ρωμαϊκό Ωδείο, ενέκρινε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, αναγνωρίζοντας τη σπουδαιότητα του μνημείου, αλλά και τη σημασία της απόδοσης ελεύθερων χώρων στους κατοίκους της πόλης. Ουσιαστικά, πρόκειται για μια αναθεώρηση του αρχικού σχεδίου, που εκπονήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1980, όταν οι αρχαιολόγοι αντιλήφθηκαν τη σημαντικότητα των ευρημάτων. Χτισμένο τον 1ο μ.Χ. αιώνα, ενδεχομένως από τον αυτοκράτορα Δομιτιανό, το ρωμαϊκό στάδιο -ή αμφιθέατρο, αν και οι πιο πρόσφατες μελέτες καταδεικνύουν ότι μάλλον πρόκειται για στάδιο- φιλοξενούσε αθλητικούς αγώνες, πολιτιστικές εκδηλώσεις και μονομαχίες.

Ως άμεση προτεραιότητα τέθηκε η κατεδάφιση των ήδη απαλλοτριωμένων κτιρίων και η διενέργεια ανασκαφών στα οικόπεδα, έτσι ώστε οι ερευνητές να αποκτήσουν μια καλύτερη εικόνα του σταδίου. Στη συνέχεια, σχεδιάζεται να απαλλοτριωθούν τα ακίνητα εντός του περιγράμματος του μνημείου, ξεκινώντας απ’ όσα είναι ήδη δεσμευμένα, καθώς και όσα βρίσκονται σε κομβικές θέσεις. Παράλληλα, είναι δυνατή η αλλαγή των συντελεστών δόμησης στην περιοχή σε συνεργασία με το ΥΠΕΚΑ, γεγονός που θα διευκολύνει σημαντικά το έργο αποκάλυψης του μνημείου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή