ΑΡΧΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Αλέξης Δημαράς: ένας σπουδαίος δάσκαλος

Πάρα τα 80 του χρόνια (είχε γεννηθεί το 1932 στην Αθήνα) ο ιστορικός της εκπαίδευσης Αλέξης Δημαράς δούλευε διαρκώς. Μέχρι το τέλος. Ετοίμαζε μάλιστα μια πλήρη Ιστορία της νεοελληνικής εκπαίδευσης (από το «Μεταίχμιο»). Ο θάνατος όμως τον πρόλαβε το Σάββατο το απόγευμα, ξαφνικά. Οι πολλοί άνθρωποι που συμπορεύτηκαν μαζί του στην εκπαίδευση, οι πολλοί μαθητές του δεν το πίστευαν. Μέχρι πριν από λίγες μέρες άλλωστε, μετείχε σε διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις, και πολλοί τον είχαμε συναντήσει.

Ο Αλέξης Δημαράς σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στο Λονδίνο. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Εταιρείας Σπουδών Νεοελληνικού Πολιτισμού και Γενικής Παιδείας της Σχολής Μωραϊτη και διετέλεσε πρόεδρος του Κέντρου Εκπαιδευτικής Έρευνας Ελλάδας και εργάστηκε για χρόνια στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Μεγάλωσε σ' ένα περιβάλλον που αφοσιώθηκε στα γράμματα και τη λογιοσύνη, αφού ήταν γιος του ιστορικού της λογοτεχνίας Κ. Θ. Δημαρά. Για την προσφορά του ανακηρύχθηκε επίτιμος διδάκτωρ των Πανεπιστημίων Αθηνών και Πατρών. Σημαντικότερα έργα του είναι οι τόμοι «Νεοελληνική εκπαίδευση. Η μεταρρύθμιση που δεν έγινε» (Εστία), «Το εθνικό απολυτήριο» (Ερμής), «Σχολή Μωραΐτη 1936-2006: Ξεφυλλίζοντας 70 χρόνια παιδείας». Έγραψε άρθρα σε πολλούς συλλογικούς τόμους και περιοδικά ενώ το 2008 δημοσίευσε, μαζί με την Βάσω Βασιλού-Παπαγεωργίου το ιστορικό βιβλίο – λεύκωμα «Από το κοντύλι στον υπολογιστή» (Μεταίχμιο).

«Οραματιστής και ακούραστος υπηρέτης της εκπαίδευσης, με στόχο μια εκπαιδευτική μεταρρύθμιση που την επεδίωκε μέχρι το τέλος, πότε από θέσεις ευθύνης και πότε με τον βαθύ στοχασμό του, την μοναδική ερευνητική του αφοσίωση και το συγγραφικό του έργο. Τα δέκα χρόνια στενής συνεργασίας μαζί του για να οπτικοποιήσουμε “Την μεταρρύθμιση που δεν έγινε” -που αποτυπώθηκε στο βιβλίο “Από το κοντύλι στον υπολογιστή”- αλλά και οι ατελείωτες ώρες συζητήσεων φανέρωναν έναν άνθρωπο με βαθιά πολιτική και δημοκρατική σκέψη που πίστευε στην κοινωνική πρόοδο μέσα από την εκπαίδευση, στις δυνατότητες της νέας γενιάς και στη δύναμη της νέας τεχνολογίας που την είχε κάνει πολύτιμο εργαλείο του. Οι εκδόσεις Μεταίχμιο κι εγώ προσωπικά χάσαμε έναν πολύτιμο φίλο και συνεργάτη που είχε πολλά ακόμα να μας διδάξει, έναν αλήθινό δάσκαλο», λέει στην «Κ» η Βάσω Βασιλού-Παπαγεωργίου. Η κηδεία του Αλέξη Δημαρά γίνεται αύριο Δευτέρα, στις 11 το πρωί από το Α΄ Νεκροταφείο.

www.kathimerini.gr

Online