Συνεχίζονται τα έργα στην Αμυγδαλέζα

Συνεχίζονται τα έργα στην Αμυγδαλέζα

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνεχίζονται με εντολή του νέου υπουργού Δημόσιας Τάξης κ. Νίκου Δένδια τα έργα ολοκλήρωσης του κέντρου κράτησης μεταναστών στην Αμυγδαλέζα. Αυτό αποκάλυψαν χθες στην «Κ» στενοί συνεργάτες του υπουργού. Για την υλοποίηση του έργου είχε προκηρυχθεί (19 Απριλίου) κλειστός διαγωνισμός με τη συμμετοχή 6 κατασκευαστικών εταιρειών. Σύμφωνα, λοιπόν, με πληροφορίες της «Κ», μειοδότρια εταιρεία έχει ήδη αναδειχθεί η «Ηλιοχώρα Α.Ε.» και πλέον εκκρεμεί η υπογραφή της σχετικής σύμβασης για την υλοποίηση της β΄ φάσης του έργου. Εχει προϋπολογισμό 1,5 εκατ. ευρώ και ο χρόνος παράδοσής του είναι 2 μήνες από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης. Η χωρητικότητα της εγκατάστασης από 240 άτομα που είναι σήμερα θα ξεπεράσει τα 1.000. Η «Ηλιοχώρα Α.Ε.» είναι η εταιρεία που κατασκεύασε τις 3 από τις συνολικά 13 πτέρυγες της εγκατάστασης. Το κόστος των εργασιών είχε καλυφθεί από δωρεά ομάδας εφοπλιστών.

Εκτός από την Αμυγδαλέζα, ο κ. Δένδιας φέρεται να προωθεί τη δημιουργία κέντρων κράτησης στη Δεσκάτη Γρεβενών και την Κόνιτσα Ιωαννίνων. Και στις δύο περιπτώσεις, οι κάτοικοι έχουν εκφραστεί υπέρ της χωροθέτησης κέντρων κράτησης. Στη Δεσκάτη, έπειτα από σχετικό έλεγχο, η παραχωρούμενη από τον δήμο έκταση έχει χαρακτηριστεί «κατάλληλη». Κάποια τεχνικής φύσεως προβλήματα, αντίθετα, που έχουν ανακύψει στην περίπτωση της Κόνιτσας εκφράζεται αισιοδοξία ότι θα ξεπεραστούν το αμέσως επόμενο διάστημα. Στο μεταξύ, μιλώντας την Κυριακή στη Βουλή, ο κ. Δένδιας αποκάλυψε ότι από τα 112.000 αιτήματα επαναπροώθησης παράνομων μεταναστών που έχουν υποβληθεί στην Τουρκία έχουν ουσιαστικά ικανοποιηθεί μόλις τα 3.000! «Δεν είμαστε καθόλου μα καθόλου ευχαριστημένοι από τη βοήθεια των γειτόνων μας στο θέμα αυτό» δήλωσε ο νέος υπουργός. Προκειμένου να ασκηθεί μεγαλύτερη πίεση στην Τουρκία, ο κ. Δένδιας προτίθεται να ζητήσει ενίσχυση του ρόλου της Frontex με τη διενέργεια ελέγχων εντός της τουρκικής επικράτειας. Αναφέρθηκε εμμέσως στο θέμα στο πλαίσιο της συζήτησης επί των προγραμματικών δηλώσεων: «Θα πρέπει να συζητήσουμε τον ρόλο της Frontex. Θα πρέπει να στοχεύσουμε τους διακινητές των παράνομων μεταναστών» δήλωσε συγκεκριμένα.

Ανησυχητικά είναι εξάλλου τα στοιχεία 5μήνου Ιανουαρίου – Μαΐου για τις ροές παράνομων μεταναστών στη χώρα. Εχουν συλληφθεί 35.821 άτομα, ενώ το αντίστοιχο 5μηνο 2011 οι συλληφθέντες ήταν 30.241. Οπως είναι ήδη γνωστό, το πρόβλημα εντοπίζεται στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Από τους 35.821 συλληφθέντες, οι 15.878 μπήκαν (το πρώτο 5μηνο του 2012) παράνομα στη χώρα από τα χερσαία σύνορα Ελλάδας – Τουρκίας. Ο αντίστοιχος αριθμός πέρυσι ήταν 12.507 άτομα. «Θα πρέπει να προχωρήσουμε άμεσα στην ολοκλήρωση του φράχτη» δήλωσε σχετικά ο κ. Δένδιας, ο οποίος παρουσίασε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία η παράνομη μετανάστευση συνδέεται άμεσα με τη βαριά εγκληματικότητα. Το 51,6% των φόνων με κίνητρο τη ληστεία στο διάστημα 2010 – 2011 διαπράχθηκαν από αλλοδαπούς και «μόλις» το 14,2% από Ελληνες, ενώ το υπόλοιπο 33,8% των υποθέσεων δεν έχει εξιχνιαστεί. Το διάστημα 2011 – 2012 αντίστοιχα, από το σύνολο των φόνων με κίνητρο τη ληστεία, το 52,8% διαπράχθηκε από αλλοδαπούς και 11,4% από Ελληνες. Ανεξιχνίαστο παραμένει το 36% των υποθέσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή