ΕΛΛΑΔΑ

Η Δοκός στο στόχαστρο καταπατητών

Την αδυναμία της Πολιτείας να επιβάλει στοιχειώδεις περιορισμούς ακόμα και σε... ακατοίκητα νησιά αποδεικνύει η περίπτωση της Δοκού. Προ μηνός στο μικρό νησάκι, που βρίσκεται δίπλα στην Υδρα και είναι ολόκληρο χαρακτηρισμένο ως αρχαιολογικός χώρος, αποβιβάστηκε μπουλντόζα, η οποία εκχέρσωσε δεκάδες στρέμματα, άνοιξε δρόμους και κατέστρεψε τρεις βυζαντινούς τάφους. Το περιστατικό καταγγέλθηκε στις Αρχές, που πραγματοποίησαν αυτοψία. Ωστόσο, οι δράστες παραμένουν ασύλληπτοι.

Η Δοκός, έκτασης μόλις 12 τ.χλμ., βρίσκεται ανάμεσα στην Υδρα και την Ερμιόνη. Από το 1994 έχει χαρακτηριστεί στο σύνολό της αρχαιολογικός χώρος και συνεπώς η δόμηση στο νησάκι έχει απαγορευθεί. Το μόνο που επιτρέπεται είναι η επισκευή των λιγοστών κατοικιών που βρίσκονται στο νησί και είναι προγενέστερες των περιορισμών, αλλά πάντα με ειδική άδεια από το υπουργείο Πολιτισμού. Μέρος του νησιού είναι δασικό, ενώ σε τμήμα του επιτρέπεται η καλλιέργεια ελαιόδεντρων.

Παρά το αυστηρό καθεστώς προστασίας που διέπει τη Δοκό, ανά διαστήματα εμφανίζονται επίδοξοι «νυμφίοι» με προτάσεις «ανάπτυξης». Ενας οικοδομικός συνεταιρισμός μάλιστα επιχείρησε προ ετών να οικοπεδοποιήσει μεγάλη έκταση στο νησί, αποψιλώνοντας παράνομα τμήμα του δάσους. Ευτυχώς το Λιμεναρχείο αντιλήφθηκε τη μεταφορά οικοδομικών υλικών στο νησάκι και οι εργασίες κηρύχθηκαν παράνομες. Ομως, ορισμένοι από τους κατοίκους του νησιού έχουν ανά διαστήματα ανεγείρει παρανόμως κατασκευές. Το 2008 η Νομαρχία Πειραιά προχώρησε στην κατεδάφιση ορισμένων από τα παραπήγματα που είχαν ανεγερθεί στο νησί (και τα οποία συνήθως «εδραιώνουν» την αυθαίρετη δόμηση), ωστόσο οι παρανομούντες δείχνουν απτόητοι.

Στις αρχές Ιουνίου μεταφέρθηκε στο νησί μπουλντόζα που διάνοιξε δρόμους στη θέση μονοπατιών περιμετρικά του βυζαντινού κάστρου και εκχέρσωσε δεκάδες στρέμματα. Μάλιστα, από την επιδρομή της μπουλντόζας «χάθηκαν» τα ερείπια τριών βυζαντινών τάφων που είχαν ανακαλυφθεί στο νησί. Τις ίδιες ημέρες σε κοντινό σημείο κατασκευάστηκε και μια μικρή προβλήτα.

Το γεγονός έγινε αντιληπτό από μέλη του Συλλόγου Οικολόγων Υδρας που το κατήγγειλαν στις Αρχές. Επειτα από αίτημα του συλλόγου, δύο Εφορίες του υπουργείου Πολιτισμού, το Δασαρχείο Πόρου, το αστυνομικό τμήμα και το Λιμεναρχείο Υδρας έκαναν αυτοψία στη Δοκό, ενώ μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένεται να επισκεφθούν τη Δοκό και κλιμάκια της Κτηματικής Υπηρεσίας, της Εφορίας Εναλίων Ερευνών και των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος. Μάλιστα, ο σύλλογος καταγγέλλει ότι μέλη του δέχονται απειλές και για το λόγο αυτό απευθύνθηκαν στην Εισαγγελία Πειραιά.

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ