Κέντρα κράτησης σε Πελοπόννησο, Θράκη, Θεσσαλία

Κέντρα κράτησης σε Πελοπόννησο, Θράκη, Θεσσαλία

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ταχείς ρυθμούς εξελίσσεται ο σχεδιασμός του υπουργείου Δημόσιας Τάξης για τη χωροθέτηση κέντρων κράτησης μεταναστών σε ολόκληρη τη χώρα. Σύμφωνα με πηγές της «Κ», ο υπουργός Νίκος Δένδιας παρέλαβε χθες τη λίστα του Γενικού Επιτελείου Στρατού με τα υπό παραχώρηση στρατόπεδα που πρόκειται να μετατραπούν άμεσα σε κέντρα κράτησης παράνομων μεταναστών.

Καλά πληροφορημένες πηγές τονίζουν ότι τα στρατόπεδα ανέρχονται σε περίπου δέκα και βρίσκονται διάσπαρτα σε ολόκληρη την επικράτεια.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου, χωροθέτηση Κέντρων Κράτησης προβλέπεται σε Θράκη, Πελοπόννησο, Θεσσαλία, ενώ ένα τουλάχιστον κέντρο πρόκειται, σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, να κατασκευαστεί στα όρια του νομού Αττικής.

Ανώτατος αξιωματούχος του υπουργείου δήλωσε στην «Κ» ότι στόχος είναι μέχρι τον Δεκέμβριο η συνολική δυναμικότητα των χώρων κράτησης μεταναστών να έχει ξεπεράσει τις 8.000 θέσεις.

Επισήμανση Δένδια

Η υλοποίηση της β΄ φάσης του σχεδίου «Ξένιος Ζευς» που προβλέπει τη χωροθέτηση των κέντρων κράτησης αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα. Αυτό εξάλλου άφησε να εννοηθεί ο κ. Δένδιας κατά τη συνάντησή του με βουλευτές, περιφερειάρχες και δημάρχους της Θράκης. Τους επεσήμανε συγκεκριμένα ότι η παραμονή των παράνομων μεταναστών στις σχολές της Αστυνομίας θα είναι «εξαιρετικά  προσωρινή», επικαλούμενος τα αποτελέσματα της συνεργασίας με το υπουργείο Εθνικής Αμυνας.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η προετοιμασία για την εξεύρεση χώρου ικανού να μετατραπεί σε κέντρο κράτησης και εντός των ορίων του Δήμου Αθηναίων. Ως επικρατέστεροι φέρονται να έχουν προκριθεί δύο χώροι στις δυτικές συνοικίες της Αθήνας. Συνεννόηση για το θέμα έχει προηγηθεί με τον δήμαρχο Αθηναίων κ. Γιώργο Καμίνη, με τον οποίο ο κ. Δένδιας είχε πρόσφατα κατ’ ιδίαν συνάντηση.

Στο μεταξύ, υπεγράφη την 1η Αυγούστου η κοινή υπουργική απόφαση για την κατασκευή Κέντρου 1ης Υποδοχής στο Φυλάκιο του Δήμου Ορεστιάδας, εξέλιξη που παρέμενε σε εκκρεμότητα από τον περασμένο Μάρτιο.

Στην Αμυγδαλέζα

Υπεγράφη στις 27 Ιουλίου η σύμβαση του υπουργείου με την «Ηλιοχώρα Α. Ε.» μειοδότρια εταιρεία του διαγωνισμού για την ολοκλήρωση του κέντρου Κράτησης Μεταναστών στην Αμυγδαλέζα. Η «Ηλιοχώρα Α. Ε.» είναι η εταιρεία που κατασκεύασε τις 3 από τις συνολικά 13 πτέρυγες της εγκατάστασης. Για την υλοποίηση του έργου είχε προκηρυχθεί (19 Απριλίου) κλειστός διαγωνισμός με τη συμμετοχή 6 κατασκευαστικών εταιρειών. Το έργο έχει προϋπολογισμό 1,5 εκατ. ευρώ και ο χρόνος παράδοσής του είναι 2 μήνες από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης. Η χωρητικότητα της εγκατάστασης από 240 άτομα που είναι σήμερα θα ξεπεράσει τα 1.000.

Τέλος, στο πλαίσιο της επιχείρησης «Ξένιος Ζευς» αναμένεται να πραγματοποιηθούν αστυνομικοί έλεγχοι και σε άλλες, πλην της Αθήνας, πόλεις της επικράτειας που αντιμετωπίζουν πρόβλημα εξαιτίας της έντονης παρουσίας παράνομων μεταναστών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή