Κοινοτικοί πόροι 13,7 εκατ. ευρώ για το περιβάλλον

Κοινοτικοί πόροι 13,7 εκατ. ευρώ για το περιβάλλον

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καλύτερη εκτίμηση των κινδύνων που προκύπτουν από μία ξαφνική πλημμύρα ή μια πυρκαγιά. Σχεδιασμός λογισμικού από το Εθνικό Ιδρυμα Αγροτικής Ερευνας, που θα επιτρέπει στους αγρότες περιοχών με εντατικές καλλιέργειες -όπως της φυστικοπαραγωγής στην Αίγινα- να παρακολουθούν την ποιότητα του εδάφους. Προσπάθεια να αναπτυχθεί κατά 15% ο πληθυσμός ενός απειλούμενου με εξαφάνιση είδους, όπως το γεράκι κιρκινέζι στη Θεσσαλία. Αυτά είναι τρία από τα οκτώ έργα που θα χρηματοδοτήσει συνολικά με 13,7 εκατ. ευρώ για την Ελλάδα το Ταμείο της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το περιβάλλον, στο πλαίσιο του προγράμματος LΙFΕ+.

Οι τομείς στους οποίους επιμερίζονται τα έργα χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες: Φύση και Βιοποικιλότητα, Περιβαλλοντική Πολιτική και Διακυβέρνηση, Ενημέρωση και Επικοινωνία. Υπό την «ομπρέλα» της πρώτης εντάσσονται έργα που αφορούν τη βελτίωση της κατάστασης διατήρησης υπό εξαφάνιση ειδών ή οικοτόπων. Στον τομέα αυτόν, το ύψος των πόρων που θα διαθέσει η Ε.Ε. ανέρχεται σε 136 εκατ. ευρώ για 76 έργα από 22 κράτη-μέλη. Στην κατηγορία αυτή εντάσσονται το προαναφερθέν project του Πανεπιστημίου της Θεσσαλίας για το γεράκι κιρκινέζι, καθώς και πρόταση της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας της Φύσης για την προστασία του Εθνικού Δρυμού Οίτης και του όρους Καλλίδρομου, ενταγμένων στο δίκτυο Natura 2000. Τα δύο παραπάνω έργα θα χρηματοδοτηθούν συνολικά με 3,7 εκατ. ευρώ. Το σπάνιο, ανθρωπόφιλο μεταναστευτικό είδος που τρέφεται με ακρίδες, «δυσκολεύεται πλέον να βρει τροφή, καθώς η χρήση φυτοφαρμάκων επηρεάζει τον πληθυσμό των ακρίδων» εξηγεί στην «Κ» ο επίκουρος καθηγητής Διαχείρισης Οικοτόπων στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Αθ. Σφουγγάρης.

Δύο προτάσεις του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, μία από το Εργαστήριο Υδρολογίας και Αξιοποίησης Υδατικών Πόρων του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών και μία από τη Σχολή Χημικών Μηχανικών, συγκαταλέγονται στα υπόλοιπα έξι έργα που θα χρηματοδοτήσει με 10 εκατ. ευρώ η Ε.Ε. και τα οποία ανήκουν στον τομέα της Περιβαλλοντικής Πολιτικής και Διακυβέρνησης. Σε αυτόν, η Ε.Ε. θα διαθέσει συνολικά 124,4 εκατ. ευρώ για 113 έργα. Η πρόταση του Εργαστηρίου Υδρολογίας την οποία χρηματοδοτεί με 1,6 εκατ. ευρώ η Ε.Ε. λέγεται FLIRE (flood and fire risk assessment and management) και «φιλοδοξεί να φτιάξει ένα σύστημα που θα προβαίνει σε εκτιμήσεις σε πραγματικό χρόνο όσον αφορά την επικινδυνότητα πλημμυρών και πυρκαγιών, με ανάπτυξη συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης που θα συνδυάζει μετεωρολογικά στοιχεία και άλλες πληροφορίες», εξηγεί η διευθύντρια του Εργαστηρίου Υδρολογίας, καθηγήτρια, κ. Μαρία Μιμίκου. Ως περιοχή εφαρμογής έχει επιλεγεί η Ανατολική Αττική. Το δεύτερο έργο φιλοδοξεί να θέσει σε λειτουργία πιλοτική βιομηχανική μονάδα, η οποία θα παράγει βιοαιθανόλη δεύτερης γενιάς από βιοαπόβλητα.

Νέες πρακτικές

Οσον αφορά τα υπόλοιπα έργα, νέες πρακτικές δενδροκαλλιέργειας θέλει να εφαρμόσει η αναπτυξιακή εταιρεία δήμων της Αν. Θεσσαλονίκης. Μέσα από το έργο αυτό θα διερευνηθεί κατά πόσον είναι δυνατόν να αυξηθεί η δέσμευση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και να μειωθούν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Φιλικότερες προς το περιβάλλον πρακτικές σε ό,τι αφορά τις ενεργειακές και περιβαλλοντικές επιδόσεις του προτίθεται να χρησιμοποιήσει το υπουργείο Εθνικής Αμυνας στη Σούδα, στην Αεροπορική Βάση Λάρισας και στο Στρατόπεδο Τριανταφυλλίδη στην Ξάνθη. Τέλος, πρόγραμμα κατ’ οίκον ανακύκλωσης αστικών απορριμμάτων σχεδιάζει ο δήμος Αμαρουσίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή